Tuesday, December 16, 2014

We Lead !!!

Salam..

Lately ada news yang dikeluarkan oleh mstar tentang my campus.. engineering campus USM which is not right... they said we are not perform as it should be just because our new SERC lab is lately complete construct?? its sound funny... taraf universiti bukan diukur dengan bangunan ye sayang tapi dengan pencapaian.. if they said usm not a good university than it shows that malaysia don't have any good university indeed.... why?? because 'we lead' and we are among the best university in the world and Malaysia...

ini fakta ya..


Berdasarkan QS-WUR Ranking, pengajian Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM) diiktiraf sebagai antara yang terbaik dalam kalangan 150 buah universiti terbaik didunia.
Pengajian Kejuruteraan Kimia misalnya sejak 2011 sentiasa tersenarai dalam "Top 100", malah pada tahun 2013 tersenarai di tempat 38 dunia. Dalam tahun 2014, terdapat 2 orang pensyarahnya tersenarai dalam The World's Most Influential Scientific Minds: 2014 di samping seorang daripadanya turut diiktiraf menerima Merdeka Award baru-baru ini.
Menurut Naib Canselor USM, Profesor Dato' Dr. Omar Osman,
secara keseluruhannya, kesemua pusat pengajian kejuruteraan tersenarai dalam QS-WUR subject ranking. Bidang Kejuruteraan juga tersenarai dalam Shanghai Jiao Tong ARWU dalam tahun 2014. ARWU Ranking mempunyai metodologi yang berbeza dengan QS-WUR dan lebih sukar, malah dari Malaysia hanya 2 universiti tersenarai dalam ranking ini dengan USM di kedudukan Top 150 (101-150) dalam bidang Kejuruteraan dan UKM Top 200 (151-200) dalam bidang Matematik. -sumber

kalau sekadar nak lariskan paper, tolong la.. bukan dalam academic...

banyak lagi pencapaian yang dah usm lakukan...
every month di school fa sendiri adakan discourse series program yang membentangkan hasil kajian/project yang dah dilakukan oleh pensyarah, staff and student civil engineering ... project/research yang diaorang lakukan bukan project sains sekolah menengah ya... most of them bertaraf international... fa sempat ikut 2 discourse series lately and fa kagum dengan project yang dah dilakukan...

project berkaitan dengan pengurusan sisa pepejal di Mekah, Arab Saudi dan Mayer Mekah masa tue juga mengiktiraf hasil kerja yang dilakukan oleh mereka... fa totally impress tengok apa yang dibentangkan and itu cuma salah satu daripada project yang telah dilakukan oleh usm kampus engineering... ada banyak lagi... nak tahu..meh join discourse series kami every month... we not get APEX status for nothing... ^_^

psstt.. isu makmal xsiap punca pencapaian usm menurun.. macam la usm selama nie tak ada lab untuk buat research.. alahai... macam-macam.... tanpa makmal SERC tue pun fa boleh siapkan lab work master fa dengan jayanya... and inshaAllah phd in coming... lab yang ada di usm sekarang lengkap dan relevant... so xda effect pun isu makmal dengan pencapaian... SERC adalah makmal untuk menambah baik kemudahan sedia ada dan meluaskan lagi bidang penyelidikan di usm... bukan permulaan dalam bidang penyelidikan di usm... so stop that fake fact...^_^

meh nak belanja gambar SERC yang famous tue.... nie current pic ya...










"WE LEAD"
USM DIHATIKU
Wassalam

1 comment:

emma diana said...

Cantik gak tempaknya tu