Tuesday, April 22, 2014

Siapa yang mengaum sekarang?? -isu ustaz don dan kak wardina

Salam...

Semalam,pukul 9.30 pm ustaz Don tanpil dalam tv Al Hijrah untuk memberi penjelasan... penjelasan selama 30 minit itu sudah cukup  bagi saya yang cetek ilmu untuk mendengarnya.. Alhamdulillah... saya kagum dengan ketenangan yang ustaz ada... sesungguhnya itu ada lah anugerah Allah... 

Lepas penjelasan dari ustaz, saja jenguk page kak Wardina, alhamdulillah tiada apa yang kak wardina bangkitkan.. sesungguhnya dia benar-benar inginkan ilmu dan penjelasan, bila diberikan, dia tenang dan menerimanya... kemudian saya jenguk pulak page ustaz Don.. juga sama.. tenang dan tiada yang mencetuskan provokasi.... last sekali saya click facebook asalnya isu ini terjadi iaitu fb Puteri Nur Diyana... mashaAllah... pelbagai isu sindiran dan pertikaian ada dalam facebook tue... pelbagai status provokasi muncul dalam wall facebooknya... perpecahan dan perbalahan sesama Islam mula terjadi and mengila disana... katanya 30 min yang sia-sia... katanya tak ada dalil yang kukuh... Allah... sentap hati ini membaca setiap comment yang ditulis disitu.... ini PENDAPAT SAYA ye :: 

ustaz telah memberi penjelasan sebaik mungkin dalam masa 30 min. Itu saja masa yang beliau ada untuk memberi penjelasan.. andai saudari inginkan lebih kepastian, ustaz sendiri ada menjemput saudari untuk bersemuka dan berjumpa dengannya.. berbahas la secara baik dan bukan nya berselindung disebalik bunga rose/facebook.

Secara logik akal.. orang yang benar ada sentiasa tenang menghadapi masalah, tidak melatah bila disergah, tidak melenting bila dihina.. mungkin sedih tapi tidak riak dan takbur bila bersuara... saya akui saya kurang ilmu dan saya akui saya bukan handalan seperti saudari... tapi saya sedih, apa yang saudari kemukakan dalam facebook mungkin saudari tak sedar dah membuatkan saudara-saudara kita berpecah... paling tidak membuatkan orang-orang biasa seperti saya bingung dan celaru dengan apa yang berlaku.... ANDA punca masalah ini, saya harap anda juga lah yang tampil untuk menegakan pendapat anda... jangan jadikan orang lain sebagai Kambing Hitam anda... 

::DARI awal lagi saya rasa ada yang tak kena... mungkin ini ujian Allah untuk kita samaada kita menggunakan akal untuk berfikir atau menggunakan hati/rasa untuk menilai...::

Thursday, April 17, 2014

Sayunya hati.. Gerun.. Isu Wardina & Ustaz Don

Salam..


Mesti ada yang dah dengarkan tentang isu kak Wardina dan Ustaz Don... fa tak berani nak ulas apa yang dibahaskan.. sebab diri ini bukan lah ulamak untuk mempersoalkan malah cetek sangat ilmu didada ini.. tapi dalam membaca setiap titipan tulisan dan video yang dikemukakan... menyelidik asal video yang dipaparkan.. fa rasa ada sesuatu yang tak kena disitu.. INI CUMA PENDAPAT SAYA

fa paham kak wardina betul-betul nak penjelasan dan dahagakan ilmu... pada hemat fa ustaz sekarang agak busy dengan kerja beliau.. beliau menantikan waktu yang sesuai untuk menjawab persoalan tersebut... so sama-sama kita nanti kan... cuma dalam mencari ilmu ini ada adab-adabnya... ada cara tata susilanya... even di sekolah pun kita kalau nak bertanya sesuatu yang tak pasti kita akan angkat tangan dan bertanya secara sopan pada cikgu.. betul tak?? ke ada yang kalau nak tanya soalan pergi kat papan kenyataan and tulis soalan ala-ala notis announcement siap dengan nama cikgu and kesalahan yg cikgu buat/apa yang kita nak tanya/ragu-ragu kat situ... tak kan... sama la juga disini... nak menuntut ilmu kena la bersopan, baru ilmu yang dituntut berkat.. malah silaturahim antara umat pun semakin erat... ye idak... begitu juga dengan menegur... bak kata orang lama "menarik rambut dalam tepung, tepung tak berselerak dan rambut tak putus"

Apa yang kita tulis atau luahkan mencerminkan peribadi kita. Peribadi kita juga mencerminkan asuhan ibu bapa dan guru kita. Hidup nie berantai.. bukan saja nama diri yang perlu dijaga malah sekeliling kita juga adalah tanggungjawab kita. 

Berbalik dengan video asal tue... setahu fa video tue dikirimkan oleh Puteri Nur Diyana kepada kak wardina.. fa ada baca status-status beliau (Puteri Nur Diyana)... maaf fa katakan disini, kebanyakannya status beliau berbentuk provokasi dan banyak menimbulkan perbalahan yang tidak sihat sesama muslim... seandainya niat beliau ikhlas untuk menyebarkan ajaran Islam.. pada pendapat fa, rujuk la cara ulamak menyebarkan ilmu dan kebenaran... rujuk la adab dan cara sebenar islam dalam menyampaikan sesuatu.. yang pasti apa yang disampaikan semuanya secara berhikmah dan menyentuh jiwa.. bukannya mencetuskan perbalahan... Ingatlah.. niat tak menghalalkan cara... mungkin niat kita baik tapi cara kita itu mungkin akan menyebabkan perpecahan ummah... santun lah dalam menyampai... lembut la dalam berhujah... hikmahlah dalam perbahasan... Ingat, seluruh anggota kita menjadi saksi di akhirat nanti... apa yang diperkatakan akan dipersoalkan kembali... Berfikirlah sebelum melontarkan sesuatu...

Semakin lama semakin berlarutan isu ini dan semakin lama semakin berpecah umat Islam dengan isu ini.. masing-masing hendak menegakan apa yang mereka rasa betul.. Pada pendapat fa, hentikan apa-apa kenyataan hingga ustaz menjawab persoalan yang timbul.. sedih melihat sesama Islam bergaduh... ini lah yang nak dilihat oleh musuh Islam... perpecahan?? Islam agama yang sangat kuat bila bersatu .... sangat digeruni oleh agama lain... tapi bila Islam mula berpecah/bertelagah, musuh akan tersenyum lebar... dan fa pasti ini yang tengah dilakukan oleh mereka sekarang... gembira bila kita runtuh... sejujurnya fa sayu melihat percanggahan yang tidak sihat seperti ini... 

Fa hormat ulamak dan orang berilmu... kerana mereka pewaris nabi... mereka juga lah mengingatkan kita bila kita lalai....

Ini cuma pendapat fa, insan yang sedih dan kecewa melihat apa yang berlaku kini. Mudahnya umat Islam digugat dan dijentik imannya pada zaman sekarang.


wasalam..


Tuesday, April 15, 2014

Bersawang Sudah

Salam

Lama juga la fa tak up date entry..bersawang sudah blog ku ini... nie pun kejap je tau nak menaipnya... customer waiting untuk consult... haaa sesiapa yang ada masalah and perlukan product JSD.. meh sini fa tolong settlekan.. just add me on facebook then kita sharing-sharing ok ^_^

Tujuan utama menulis nie sebenarnya nak bagitau yang GA lepas dibatalkan sebab penyertaan tak mencukupi.. Harap maaf ya... huhuhu hope next GA dapat la sambutan... :(

wasalam

Friday, April 11, 2014

Sayangi Diri Anda Giveaway

Salam (sticky post)

Giveaway yang ketiga dari fa!!! Jemput join ya... bulan march fa decide as bulan kesihatan... so hadiah-hadiahnya juga berupa hadiah-hadiah kesihatan....

Macam mana nak join... as simple as A B C... (hope so... ^_^)


wajib follow semua rules tue ya :)
  1. copy paste banner diatas dan back link ke entry nie
  2. follow blog fa nie..
  3. like page nie :: healthy life :: effafarhana ::
  4. add facebook nie :: farra sweethome ::
  5. click iklan nie :: appreciate :: your :: life :: people ::  
  6. share salah satu picture dalam page healthy life 
Hadiah-hadiahnya...

  • Top referral :: 1 box doube stemcell ~equal to RM250
  • Random selection
    • 4 sachet double stemcell x 2 ~ equal to RM 72 each winner


HADIAH AKAN DITAMBAH SEKIRANYA PENYERTAAN MELEBIHI 60 ORANG
Giveaway ini akan berlansung selama sebulan.. so jemput ya join ... Thanks for your support


*maaf hadiahnya tak seberapa, hadiah nie fully sponcer by fa so harap paham jika tak seberapa.
*if penyertaan tak sampai 60 orang..maaf GA ini akan dibatalkan...

Last day.. tapi macam masih jauh je nak capai

Salam Jumaat

Hari nie adalah hari terakhir last giveaway fa.. tapi macam masih jauh je nak capai 60 peserta... harap maklum, giveaway akan dibatalkan sekiranya penyertaan tak mencukupi 60 orang peserta... Hope dapat penuhkan target... sesiapa yang tak join lagi boleh join dekat sini ya...

sebelum tue meh la derma-derma klik- klik kat tabung fa nie ya ^_^


^_^

Thanks alot!!! :)

Thursday, April 10, 2014

Cerita kami petang nie


Dialog kami dalam facebook since en hubby outstation :)

me       :: b.. toilet kita bau something la...
hubby  :: ermm... bau apa??
me       :: bau macam bangkai je kat syiling huhuhu
hubby  :: ermm bau dari air x??
me       :: tak.. jangan cakap sayang tak basuh toilet, hari-hari basuh ok..
hubby  :: nanti la b check... ke bau baju basuh peram tak sidai kat toilet sebelah..
me       :: -_-" bukan laaaaa.... mana sayang basuh baju pun minggu nie... (opsss hehe ye                         la..selalu akan  dikumpul baju-baju ke weekend or bila bakul dah penuh je baru       
                basuh ^_^)
hubby  :: mana la tau.. hahaha...
me       :: dua kali -_-" (mendalam tueee.. bukan sengan xsidai ok, terlupa je kekadang ^_^")
hubby  :: adeh, macam mana nak panjat nya nanti... nanti la pikir...
me       :: beli je pewangi toilet banyak-banyak.. hehe
hubby  :: ermm ok gak tue, bangkai tue lama-lama nanti dia reput.. ngan panas lagi cepat 
                 reput...
me       :: hahahahahaha  *gelak guling-guling.... stail orang malas zaman sekarang... hahaha

kalau orang apa solution korang?? ce bagi opinion... :)

Wednesday, April 9, 2014

Quotes for today

Salam...

Dah lama tak menaip.. don't know what make me so busy until forget to up date my sweet home here... so today, wanna share some quote which may remind us for something hopefully... :)





quote that i hold with


Tuesday, April 1, 2014

BULAN UNTUK OSTEMATRIK SHAKLEE!!!

Salam...




Hari nie dah masuk bulan april yeee... and 1 haribulan of course la ada offer baru dari shaklle kan... dan untuk kali nie ostematrik ambik tempatnya... sangat-sangat best ok... as usual buy 6 and free 1.. sangat superb ok...

Banyak sangat sampai 6??? no no no.. boleh buat stock siap2 untuk setahun dengan harga yang sangat superb so sapa cakap banyak and tak berbaloi?? boleh juga share dengan orang sekeliling kita especially our parent... as we know, our body akan hilang kalsium seiring dengan usia.. sebab tue mak ayah selalu mengadu sakit lutut and so on... so dengan ambik ostematrix, kalsium dalam badan ada seimbang dan stable still macam orang muda... this is the time for us to show our love and care toward our parent... :)


meh nak citer sal kehebatan ostematrix nie...

PERBEZAAN OSTEMATRIX SHAKLEE dengan yang lain

  1. kalsium isinya yang paling seimbang memastikan kadar penyerapannya adalah 99%.
  2. Formulanya yang unik dibuat daripada mineral semulajadi dan garam mineral dari laut mati.
  3. Mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron. Nutrien ini perlud diambil bersama untuk mengelakan endapan sesetengah mineral.
  4. Kajian telah membuktikan supplement kalsium akan meningkatkan ketumpatan wanita yang telah berumur secara berkesan.
MANFAAT UTAMA OSTEMATRIX SHAKLEE

  1. MENGUATKAN TULANG - kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi dan sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia, kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah memekat.
  2. MEMPERBAIKI KEKEJANGAN DAN KEBAS-KEBAS - pengambilan 600mg kalsium sebelum tidor akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan artritis.
  3. MERINGANKAN STRESS - mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam
  4. MEMPERBAIKI MASALAH HAID - kajian menunjukan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.
  5. PENGALKALIAN TUBUH - Kalsium adalah mineral alkali dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua. Tambahan pula kalsium membantu penyerapan nutrient dan meransang detoksifikasi.
  6. MEMPERBAIKI HIPERAKTIVITI PERUT DAN SAKIT GASTERIK
  7. VITAMIN D, MAGNESIUM, ZINC, BORON, MANGANES DAN KUPRUM - Memelihara metabolism kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang rawan dan menghalang artritis.

banyak kan faedah nya... jom borong jom sementara tengah promo nie
grab untuk diri sendiri, keluarga and also our parent
do pm me at my facebook effafarhana
or email me :: fareezfarhana@gmail.com

feel freee to ask ^_^

WE different but the differences complete US

Salam...

He love read Islamic book and me love novel so much

Me and him totally difference.. 
he like something simple and comfort... 
but me like something wow and exclusive...

he like action and rough movie..
but me like something real and comedian story...
he like me to cook for him.. 
but me like to eat KFC McD

He is a mature guy when talk about future
and serious man when come about his work..
but me more childish and "gila-gila" person most of the time...

he not a romantic guys ever...
and me totally the " queen of manja " ...

he adore natural and freshness..
and me love modernness and elegant..
 he love sea and bay so much..
but me enjoy the coolest of highland and flowers..

we may difference in many ways but...
when come to shopping..
even our taste is different,
he never fail to buy me what I'm want..
even we spend almost our dinner at home...
he always said that he love my food and wish me to open the restaurant!!

he may a mature and serious man ever..
but he always "layan" me when my "gila-gila" and childish part cross apart..

he may not a romantic guys but 
when I'm up sad or " merajuk "
he never fail to " pujuk" me with full of love and hugs 
*plus conneto wall beside me ^_^

I'm may not like sand and beach so much..
but he teach me to appreciate natural and find the peace inside them...
now.. me enjoy the view of sea so much...
maybe much more then him... 

 sometimes when come into fight.. *which mostly 95% I started first *
he always calm and hug me from behind...
hug me tight and..
like a magic power..
all the sadness disappear and the regret comes..
how come I too fool starting the fight?? 
and...
how he can be too patient on me??

that the power of true love...
when everything is HALAL and in the right platform..
when everything we done only for The Mighty..
then HE will bless us..

He is the best husband I could ask for...
I'm always pray that..
our jodoh will long lasting until Jannah..
and...
having cute and adorable as well Soleh and Solehah child's ever..
Amin...