Thursday, March 13, 2014

Please Stop.. and let pray for MH370

Salam...



hari nie dah masuk hari ke 6 tragedi kapal MH370 hilang... fa masih ikuti perkembangan tragedi nie rapat-rapat melalui media yang sah sahaja ok iaitu Astro Awani... yang tak ada astro pun boleh tonton berita tue online dekat astro awani online... misteri kapal terbang hilang tue sampai kini belum terjawab tapi rata-rata kawan di facebook, whatapp dan internet sudah tahu beritanya... ada yang kata konspirasi, ada yang kata kena bomb, hijet, terhempas, dah dijumpai semuanya mati dan macam-macam lagi... semuanya seolah-olah berlumba nak jadi yang 1st sebarkan maklumat... persoalannya... benar ke maklumat yang anda sebarkan tue.. sah kah ia???

jadi lah masyarakat yang bertanggungjawab... setiap apa yang anda sebarkan jadikan ia satu amanah... kalau benar, jadikan maklumat itu satu yang bermanfaat tapi kalau tidak.. hentikan lah... kalau ragu-ragu, lebih baik diam... tahu tak implikasi maklumat yang anda sebarkan itu sangat besar terutama sekali pada keluarga mangsa... yeah.. we never know how they feel until we be on their shoe ... and sebab tue juga kita galak dan aktif menyebarkan semua maklumat yang tidak ada kesahihan kan.... kononnya perihatin dan simpati.. tapi pernah ke pikir perasaan mereka yang terlibat?? just imagine we are in their position.. mesti pedih, keliru dan berat kan nak mendengar semua berita-berita tue... 

Again.. please respect them... berilah semangat, doa dan sokongan pada keluarga mangsa... jangan hancurkan harapan mereka yang makin nipis dengan pelbagai berita-berita yang kita sendiri tak tahu kesahihannya... kita bukan wartawan nak sebarkan maklumat, kita bukan pihak berkuasa yang ada dalam operasi, kita bukan mangsa yang terlibat yang tahu kisah yang sebenar... kita cuma salah seorang penghuni bumi yang simpati dan perihatin dengan tragedi nie.. apa yang boleh dan sepatutnya kita buat adalah DOA... doakan semuanya dipermudahkan dan yang terbaik...

Mohon dan benar-benar mohon.. hentikan semua berita-berita yang kita sendiri tak tahu kesahihannya.... biarkan pihak berkuasa jalan kan tugas mereka... dan teruskan tugas kita untuk berdoa.... 


:: IF YOU HAVE NOTHING GOOD TO SAY, BETTER SILENT ::
#prayforMH370

1 comment:

Farah Waheda Wahid said...

keep on praying for MH370