Saturday, March 8, 2014

Impian Dulu

Salam... 


my strength


sambil nak melayan mata nie lelap sambil tue juga selak-selak kisah lama dalam blog nie... Al maklum bantal peluk, teman gaduh manja, tempat merap, tempat merajuk ada nun jauh kat selatan dan mata sememangnya payah nak pejam... counting days to meet my mr right again...

Back to the topic... fa teringat zaman sekolah dulu, mak tanya nak jadi apa bila besar nanti. Fa dengan yakin jawab nak jadi arkitek walaupun masa tue tak tahu pun arkitek tue keja apa heheee... then bila masuk darjah 4, minat giler subject sains.. asal dapat masuk makmal je best macam dapat teady bear then bila UPSR semakin hampir and join kem motivasi, motivator tanya cita-cita nak jadi apa, dengan bangganya jawab nak jadi saintis... motif?? minat sains... hahaha...

Dekat sekolah menengah, dah tak ada orang tanya nak jadi apa... yang ditekankan lulus cemerlang dalam PMR and SPM so dari form 2 sampai form 5 target nak dapat result sebaik mungkin... ingat lagi masa PMR, class tambahan malam or prep, siapkan homework...  stay up dekat library hostel dengan akak2 senior yang nak ambik SPM, dengan spray ubat nyamuk dikaki, earphone kat telinga sambil dengan lagu nasyid radio ikim.fm... siap buat exercise dalam buku terus naik atas dorm, kemas buku untuk class esoknya.. pastue panjat katil since fa duk katil atas then grab another exercise book yang ada kat atas almari sebelah fa and start doing multiple choice equation sampai mata berat and sleep... continue doing that rutin until exam day.... 

SPM dah tak stay dekat hostel sebab nak ambik class tambahan kat luar... mak berkorban pagi and petang datang ambik fa dekat sekolah, abah tiap-tiap weekend tak kemana sebab nak hantar dan jemput fa kat tempat tusyen... malam dekat rumah if tak dak class tambahan stay up study and siapkan homework... and its continue until exam day....

Nampak macam penat kan.... tapi itu la fa... kenapa fa perlu buat semua tue?? sebab fa bukan la dilahirkan dengan otak yang genius.. yang boleh paham add math sekali petik je... I need to work hard to get what I want... people said dont study hard but study smart... naaa.. its not working on me.. Im not a smart people so I need to work hard... 

Alhamdulillah... bagi fa result yang fa dapat adalah hasil penat fa dan orang sekeliling fa.. fa puas hati dan berbangga dengan diri sendiri dan yang paling penting fa boleh buat mak dan abah bangga dengan fa... Alhamdulillah...

Zaman matrik adalah zaman study yang paling sadis bagi fa.. every night call mak and nangis sebab tertekan dengan exam and quiz nya... sob3 hasil nangis, again work hard and doa dari mak abah.. alhamdulillah berjaya juga masuk USM civil engineering... siapa sangka kan... ingat tak cita-cita fa yang first tadi apa?? arkitek kan??? fa tak dapat design building tapi now fa dapat bina building... adakan persamaannya.. ^_^

Zaman universiti.......ermmm let it remain as memory deep inside my heart... but the most importance thing is I meet most beautiful and sweet 5 girls there...  there are my best friend forever... Ana, Niza,  Am, Kiah & wawa... ^_^ we done many fantastic things together.. how I miss them so much.... oh ya zaman nie juga fa nekad nak continue study sampai phd then buka kindergarten heheeeee

Habis je degree, masa kawan-kawan sibuk mencari kerja.. me, ana, am and kiah sibuk isi form and apply master.... at that time fa sedar satu lagi cita-cita fa masa kecil akan tercapai iaitu... saintis... yap fa buat full time master in research... find alternative water resource in malaysia and define the most suitable method to treat the water before it can be consume  to consumer. 2 years fa struggle nak siapkan research fa and alhamdulillah now it in correction stage before it can be bind and place in USM library arkib...

half of me

And now... sementara nak dapat kerja or sambung study lagi... fa terjebak dalam dunia bisness pulak...Dunia yang fa tak pernah sangka akan terjebak... nie semua kes bosan duk rumah sorang-sorang sejak jadi housewife fulltime... heheeee...ye la... dari mula korang baca cerita fa nie mesti korang dah boleh agak kan.. fa memang tak akan boleh duduk diam.. goyang kaki and ngadap tv hari-hari kat rumah... I need to do something then muncul la bidang bisness nie haa.... eh eh eh... jangan pandang remeh tau bisness nie... sapa sangka since January until now fa collect near rm2000+ dah ye hasil jualan sambil2 tengok citer korea.. sambil2 kemas rumah..sambil2 masak and basuh baju... hasil bisness tue juga mampu blanja mak abah, beli hadiah kat adik yang di mesir, shopping and so on.... dalam dunia bisness nie juga fa belajar banyak benda.. 
  1. belajar untuk yakin dengan diri sendiri, 
  2. buang sifat malu, 
  3. belajar dan terus gali ilmu baru, 
  4. belajar untuk tidak putus asa, 
  5. belajar handle dengan perangai manusia, 
  6. belajar untuk stop pikir apa orang akan kata and start focus dengan apa yang Allah akan lihat tentang kita... bukannya manusia
  7. belajar untuk matang dalam berfikir dan melontarkan pendapat 
  8. juga belajar urus duit dengan bijak....
semua tue betul-betul mematang kan diri fa... and I still in learning mode.. inshaAllah

Conclusion is nothing impossible if we work on it. Jangan jadikan halangan itu satu tembok yang menghalang kita untuk berjaya.. sekali pun tembok tue terlalu kukuh untuk dirobohkan, kita still ada banyak lagi jalan lain yang boleh dipilih untuk melangkah ke hadapan... InsyaAllah... 

ok la... dah jauh melalut nie... mata pun dah berat.. time to sleep... wasalam :)

effafarhana
1.57 am
08.03.14



No comments: