Friday, December 19, 2014

It just a beginning...

Salam...

I'm not a perfect women.... I still in a way to be a better person... almost 4 month I become as a student... A phd student... phd candidate.. slow at beginning... I can say as no progress at all in first 2 month... stressful by looking at friends around me who has start their lab work... then my hubby said.. 
"slowly sayang... you just start... they already started their study a year earlier than you"

then I restart over again, regain my excitement on study....
then another problem appear again one by one including from inside myself...
It become so complicated and again I lost...
until one day....
I asking myself...
'why I need to further my study?'
'what the main purpose I jump again into this area again?'
why??
almost 1 week I struggle with myself to find the best answer for the question...
finally... 
It just hit into my brain to think about life..
who we belong to...
what the main purpose of our life...
where we gonna go after this...
the answer is....
ALLAH

'why I need to further my study?'
'what the main purpose I jump again in this area again?'
- I want to study the science Allah..His Creation ...the majesty of God and spread around the world through my research..insha Allah -

With that simple answer, I continue facing all the problem with 
positive thinking...
positive attitude..
positive spirit...
positive action...
and positive mood...
I know I'm not alone...
Allah always with me along that road...
thus.. nothing to be worried and sad...
-happy me now-


    phd journey teach me a lot of new experience... make me recognize myself better.. make me know my own capability... make me learn how to be more confident with myself.. be more independent, honest and responsible with things around me...
 It just a beginning and many more good will come InshaAllah..
please pray that me istiqamah in this journey and strong in facing coming problem...
InshaAllah...

wassalam

Tuesday, December 16, 2014

We Lead !!!

Salam..

Lately ada news yang dikeluarkan oleh mstar tentang my campus.. engineering campus USM which is not right... they said we are not perform as it should be just because our new SERC lab is lately complete construct?? its sound funny... taraf universiti bukan diukur dengan bangunan ye sayang tapi dengan pencapaian.. if they said usm not a good university than it shows that malaysia don't have any good university indeed.... why?? because 'we lead' and we are among the best university in the world and Malaysia...

ini fakta ya..


Berdasarkan QS-WUR Ranking, pengajian Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM) diiktiraf sebagai antara yang terbaik dalam kalangan 150 buah universiti terbaik didunia.
Pengajian Kejuruteraan Kimia misalnya sejak 2011 sentiasa tersenarai dalam "Top 100", malah pada tahun 2013 tersenarai di tempat 38 dunia. Dalam tahun 2014, terdapat 2 orang pensyarahnya tersenarai dalam The World's Most Influential Scientific Minds: 2014 di samping seorang daripadanya turut diiktiraf menerima Merdeka Award baru-baru ini.
Menurut Naib Canselor USM, Profesor Dato' Dr. Omar Osman,
secara keseluruhannya, kesemua pusat pengajian kejuruteraan tersenarai dalam QS-WUR subject ranking. Bidang Kejuruteraan juga tersenarai dalam Shanghai Jiao Tong ARWU dalam tahun 2014. ARWU Ranking mempunyai metodologi yang berbeza dengan QS-WUR dan lebih sukar, malah dari Malaysia hanya 2 universiti tersenarai dalam ranking ini dengan USM di kedudukan Top 150 (101-150) dalam bidang Kejuruteraan dan UKM Top 200 (151-200) dalam bidang Matematik. -sumber

kalau sekadar nak lariskan paper, tolong la.. bukan dalam academic...

banyak lagi pencapaian yang dah usm lakukan...
every month di school fa sendiri adakan discourse series program yang membentangkan hasil kajian/project yang dah dilakukan oleh pensyarah, staff and student civil engineering ... project/research yang diaorang lakukan bukan project sains sekolah menengah ya... most of them bertaraf international... fa sempat ikut 2 discourse series lately and fa kagum dengan project yang dah dilakukan...

project berkaitan dengan pengurusan sisa pepejal di Mekah, Arab Saudi dan Mayer Mekah masa tue juga mengiktiraf hasil kerja yang dilakukan oleh mereka... fa totally impress tengok apa yang dibentangkan and itu cuma salah satu daripada project yang telah dilakukan oleh usm kampus engineering... ada banyak lagi... nak tahu..meh join discourse series kami every month... we not get APEX status for nothing... ^_^

psstt.. isu makmal xsiap punca pencapaian usm menurun.. macam la usm selama nie tak ada lab untuk buat research.. alahai... macam-macam.... tanpa makmal SERC tue pun fa boleh siapkan lab work master fa dengan jayanya... and inshaAllah phd in coming... lab yang ada di usm sekarang lengkap dan relevant... so xda effect pun isu makmal dengan pencapaian... SERC adalah makmal untuk menambah baik kemudahan sedia ada dan meluaskan lagi bidang penyelidikan di usm... bukan permulaan dalam bidang penyelidikan di usm... so stop that fake fact...^_^

meh nak belanja gambar SERC yang famous tue.... nie current pic ya...










"WE LEAD"
USM DIHATIKU
Wassalam

Still infront of lappy...

Salam...

jam menunjukan tepat pukul 12.38 am and I still in front of lappy... my student life begin...


hey.. my hubby birthday just around the corner!!!!
heeeeehe...
I has plan something special for him..
not a present cause he already get it...
I promise to buy him a motorbike jacket which cost RM 195+ 
and we already buy it last Sunday...
I can see how much he love it... 
he keep repeating test wear it in front of dressing mirror again and again...
haha just like a girls who get a new princess dress...
  everything for you b ^_^
(rabak duit elaun study wife awak b...kikikiki)

back to my surprise project...
I hope he love it...
what it is??
surprise!!!!

waiting for that entry ok ^_^

wassalam.. ^_^

Thursday, December 11, 2014

SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland last day

Salam...

continue from SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland part 3

Last day kami di cameroon highland, kami bangun awal.. awal la jugak kikiki... lepas mandi terus terjah cafe untuk breakfast.... seriusly macam-macam ada untuk hari tue..dari western hingga la ke malay food... makanannya pun sedap and en hubby puji ^_^


aipp..nie intro je tau... kikiki

lepas je makan... en hubby sambung main snooker dia tue..
katanya bakar lemak lepas makan ^_^

 then lepas jenjalan around hotel, kitaorang terus chech out...
friendly tak friendly staff kat sini sampaikan 
masa nak check out, receptionists siap bagitau info 
jalan mana yang boleh lalu and pesan untuk be careful masa drive since sekarang musim hujan..
so overall fa bagi 4/5 bintang dekat capthrone hotel...
inshaAllah will comes again...




tak lengkap la kalau tak shopping sikit kan dekat cameroon highland... maka ini la hasilnya ^_^





best walaupun short trips... 
inshaAllah akan ke tempat lain pulak lepas nie...
apa yang fa belajar dari trips kali nie...
banyakan study and buat research hotel apa yang ok,
tempat mana yang best untuk lawat...
so that our vacation will be perfect...
inshaAllah... ^_^

wassalam

Wednesday, December 10, 2014

SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland part 3

Salam...

sambungan dari SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland part 2

hari tue fa janji nak citer tentang aktiviti yang ada dekat capthrone hotel kan... meh fa stroy... selalu kalau datang cameroon highland.. memalam memang akan lepas bilik je since tak ada benda nak buatkan... but kali nie... masuk je hotel.. kami ternampak benda nie and en hubby sangat excited!!!

dah lama kata nya tak main snooker.. abis dua game dibedalnya...^_^
ada juga meja untuk main bola sepak game tue ..apa eh nama nya... 
yang tue fa suka sebab senang nak main dari si snooker nie hehehe

sambil tunggu en hubby men snooker... fa lepak2 dekat sofa 
sambil sambil reply inbox and whatapp dari customer...
so cozy...

nie la yang en hubby aim kan.. tapi malangnya dia lupa nak bawak 
proper shirt kikiki...
tenung dari jauh je la...


lepas abis main game dekat lobby, tekak nie rasa nak minum hOt choc
makanya kami ke coffee cafe... masa tue ada game bola tengah tayang dekat astro..
so lama la kami lepak kat sana... temankan en hubby tengok bola..


dekat hotel nie juga ada spa untuk urut..
since dah lewat maka xsempat fa nak cuba...
rugiiii.. inshaAllah next time ^_^

after abis tengok bola baru la kami berangsur balik ke bilik..
hot choc pun dah abis 1 teko dibedal fa kikiki
lama sangat bolanya pun kan...
jam pun dengan setianya tunjuk angka 11...
so time to sleep.... zZzzzzzzzz

to be continued..

Monday, December 8, 2014

SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland part 2

Salam...

Sambungan untuk SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland part 2

nak tengok keadaan bilik kat hotel nie??? meh fa bawak korang jenjalan sikit ^_^


since kitaorang check in lewat makanya terpaksa dapat 
bilik yang double single combine... ~redha
but the room is comfortable and nice ~ like it ^_^




paling penting toilet!!!
untuk toilet dia fa bagus 4 bintang..
bersih nice and moden... ^_^

suasana dengan sini tak yah citer la since hujung tahun kan...
musim hujan!!! sejuk sampai ke tulang jawabnya ~ gigil~~~

so nak memanaskan badan = makan...
lepas solat...
maka sampai la kami dekat steambot snack corner..
nie hasil carian fa dekat blog kengkawan...
ramai yang suggest datang makan steambot disini..
dan sangat tak menghampakan... memng best!!! ^_^




hubby muka happy..
kekenyangan dan senang hati...
ye la.. wife dia dah prepared semua... 
tinggal dia just jadi driver je kan... hihihi...
sebab tue preparation and research sedikit sebanyak tentang sesuatu tempat tue penting
so bila sampai sana..xadalah blank tak tahu nak kemana ye idak?? ^_^

selesai je makan... kitaorang pusing2 tanah rata.. 
and then terus balik hotel.. cameroon highland tak ada aktivity apa sgt boleh dibuat memalam
kecuali ada pasar malam yang super pack tue...
since fa dengan hubby memang jenis yang tak suka bersesak..
maka kami terus balik hotel...

pilihan kami tepat!!! sebab apa??? kat hotel tak terus masuk bilik ye... banyak aktiviti lain yang boleh dibuat kat hotel tueee...
banyak facilities yang disediakan untuk guest diaorang...

tunggu next entry ya fa citer ^_^

wassalam...



Saturday, December 6, 2014

SHORT VACATION WITH MY LOVE ~ Cameroon highland part 1

Salam...

Hari nie baru fa sempat menaip percutian fa dengan hubby tersayang... since pindah balik ke penang, tak pernah lagi kami jenjalan so fa plan short vacation untuk kami berdua.. mana lagi kalau bukan ke cameroon highland!!!! ^_^

Ini kisah last month punya ya ^_^

fa booked hotel awal-awal lagi melalui booking.com. Memula nak booked dengan agoda tapi agoda reject debit card... intai-intai booking.com..eh diterima.. makanya terus booked bilik on that day ^_^

memula takut juga nak ke cameroon highland since a few days back ada banjir lumpur la.. land slide la... so call receptionist hotel tue untuk confirm kan keadaan sebenar and they inform us yang semuanya ok dan selamat.. lega!!!!!

maka disini lah kami menginap..

untuk hotel nie fa bagi 4 bintang!!! memng best and service dia superb ^_^
recommended!!

first things harus la check in dahulu... since dah booked melalui booking.com,
maka hanya bayar deposite saja RM 100 dekat kaunter..
staff hotel nie sangat friendly and nice..
sangat comfortable ada dalam hotel nie..


musim hujan..since en hubby seorang yang sgt details maka payung ada
ditangannya heehehe

sekitar lobi area



our level room.. fa saja request high level room
sebab nak tengok view dekat cameroon highland nie ^_^

lepas je check in fa dengan hubby rest dalam bilik dulu..
hilang kan penang sebelum jalan-jalan cari makan !!!!

macam mana condition bilik dekat capthrone nie???
nanti kan dalam next entry ya ^_^




Friday, December 5, 2014

PEMENANG GA BY EFFAFARHANA

Salam...

Maaf sebab lambat umum pemenang.... ini pun fa selit-selit menaip untuk umumkan pemenang....

Tahniah untuk pemenang-pemenang berikut ^_^

cash RM 30 x 1

shawl x 2

cash RM 10 x 2


so kepada para pemenang... sila contact fa dekat fb farra sweethome 
fb yang korang add dulu untuk GA nie ya... 
fa bagi masa seminggu untuk claim or next pemenang lain akan diundi ^_^

THANK A LOT UNTUK SEMUA YANG MENYOKONG GA KALI INI
PADA YANG TAK BERJAYA CUBA LAGI YA UNTUK NEXT GA FA NANTI
INSYA ALLAH ^_^

wassalam




Tuesday, December 2, 2014

~ SHORT GIVEAWAY~

Salam

untuk GA kali ini.. sebelum fa umumkan pemenang, fa mohon semua peserta untuk semak kembali link dan senarai nama disini...




mana2 yang tercicir please inform segera... once pemenang dimumkan, tak akan ada lagi bantahan or aduan diterima ^_^ tq

Wednesday, November 26, 2014

SHORT GIVEAWAY BY EFFAFARHANA

Salam...

Dah lama rasanya fa tak buat giveaway kannnnn... malam nie sambil tengok Law of Jungle In Indian Ocean... Sambil tue juga terpanggil untuk menaip and buat GA... ^_^ GA nie juga semperna convocation fa kali kedua yang bakal berlansung 06/11 nie in sha Allah...

Alhamdulillah.. setelah bertungkus lumus selama dua tahun dan juga berkat doa dari yang tersayang... fa berjaya habiskan study fa di peringkat Sarjana.. so nak share kegembiraan nie dengan semua member2 blogger, fa decide untuk buat GA nie...


syarat-syaratnya simple jerrr and seperti biasa

1. follow blog nie... jadi member dalam blog fa yang tak seberapa nie ^_^
2. Copy paste banner nie and back link ke entry nie .. [diruangan comment]
3. Letakkan link entry dekat ruangan komen
4. Click :: MY :: SECOND :: CONVOCATION :: USM :: DIHATIKU :: (jujur please)
4. Add fb :: farra sweethome ::

DONE!!! 
mudah je kannnn...GA ini akan tamat pada 26.11.2014... keputusan akan diumumkan pada 29.11.2014...

HADIAH-HADIAHNYA PULA ADALAH ::

Random Selection :: up to 5 winner ::
  • Cash RM 30 x 1
  • Shawl x 2
  • Topup RM 10 x 2
IF lebih dari 60 penyertaan.. in sha Allah fa akan tambah hadiahnya ye ^_^

::SELAMAT BER' GIVEAWAY::





Friday, November 14, 2014

SURPRISE!!!!

Salam Jumaat semua


Pagi nie lepas je fa balik dari pasar beli barang-barang basah untuk dimasak malam nie, terus je capai bag laptop and masuk kampus... tiba je dekat meja fa..jeng jeng jeng...

hey i got a present from my adik master ^_^


more surprising is .... this is the thing I wanna most lately
super cute... thanks alot dear ^_^

actually nie adalah hadiah semperna convocation fa last week...
thanks juga dekat adik2 master yang lain yang bagi coklat dekat fa...
maaf pic tak ada.. coklat pun dah abis dibaham hihihi
thanks alot uolss ^_^

Alhamdulillah

Tuesday, November 11, 2014

MY CONVOCATION DAY!!!!

Salam...

Last week adalah convocation day farra... of cause I'm happy... Alhamdulillah after 2 years bersengkang mata siapkan master and that day I officially graduated... ^_^

Meh fa share sikit gambar hari convocation fa ^_^

sepatutnya pakai coklat dress tapiiii x muat.. maka ini je la yang sempat disambar 
hihihi







we end my big day at Nando's...
memng niat dihati nak belanja semua satu family makan2 after convo
maka di Nando's lah kami berhenti
hiiiiiii ^_^

maaf gambar di Nando's tak ada sebab semua kelaparan.. xsempat nak snap kikiki