Thursday, December 5, 2013

Kisah Banjir Kami!!! Monsoon oh monsoon PART 1

Salam...

Seperti yang semua sedia maklum, sekarang nie pantai timur dilanda banjir yang teruk... termasuklah kawasan rumah fa. Cuma kami bernasib baik sebab rumah fa air tak sempat masuk, hanya sempat masuk di depan je dekat posh kereta. Alhamdulillah... 


Dua hari berturut-turut hujan turun dengan lebat tanpa henti. Masuk hari ketiga juga masih begitu. So En hubby pun ajak la teman dia outstation di kuala terengganu. Fa dengan yakinnya ikut sebab nak gi jenjalan kan. Sepanjang jalan air dah mula naik dekat sekitar Kemaman, Cherating, dan sepanjang jalan tue juga hujan tak berhenti lansung!!! Ombak kat pantai tak yah citer la... melambung ke langit... 1st time fa alami suasana macam nie... seram ok!!

Sepanjang jalan tue juga kawan-kawan en hubby masagge cakap air dah naik area taman, oh my... yang fa ingat lappy fa nie je.. jangan la air masuk.. segala hasil usaha selama 2 tahun ada dalam lappy tue... T_T since dah dekat dengan kuala terengganu, kitaorang still proceed plan asal and after siap je kerja en hubby and lepas solat asar je terus kitaorang rushing balik rumah.. sayang cik oittt perabot and barang-barang dalam rumah semua masih belum cecah umur setengah tahun... risau sangat time tue...heeeee


Dan sepanjang jalan tue juga la air dah mula melimpah di jalan raya.... Tak tahu berapa kali redah air banjir, sedar-sedar dah malam and kami masih atas jalan meredah air banjir... syukur sepanjang jalan kereta tak mati enjin.. kalau x, melayang lagi RM..... fa tak sempat nak snap picture sebab time tue la juga phone tak ada bateri... sob sob sob...

kemaman, cherating dan kawasana sekitarnya masa kami lalu malam tue dah tenggelam dek air, nasib baik  la ada en lori didepan, so follow en lori dari belakang, dapat la kami redah air banjir tue alhamdulillah... banyak jalan dah ditutup, nasib kami baik sebab sepanjang jalan ada pihak bertanggungjawab yang menjaga jalan-jalan yang bahaya untuk dilalui so tak ada lah tenggelam and tersekat dalam air banjir. Dari jalan pantai ke jalan pelabuhan, berderet kereta bergerak menuju ke arah jalan besar by pas sebab situ je jalan yang paling tinggi dan tak tenggelam dek air untuk menuju ke kuantan. Alhamdulillah, dalam pukul 9 lebih kami selamat sampai di rumah... sentap jugalah hati sebab tengok depan rumah dah masuk air... dalam kepala me and en hubby... laptop!!!!

Alang-alang kereta dah parking depan kedai, so en hubby carikan lilin... as aspected, lilin dah sold out so yang ada hanyalah lampu phone en hubby je... redah je la... nasib kami sekali lagi baik... air ngam-ngam je depan pintu dan tak sempat lagi masuk... apa lagi terus terjah rumah and selamatkan lappy serta barang-barang yang patut... Alhamdulillah semuanya selamat walaupun malam tue masak, makan & tido dalam gelap... pengalaman yang baru bagi fa sebab fa tak pernah jadi mangsa banjir... Air tak sempat masuk dalam rumah dan malam tue juga air surut sampai ke hari ini.. Alhamdulillah....

to be continue... day 2 monsoon oh monsoon....

2 comments:

Mar Mansor said...

syukur air x masuk rumah..

S. Faezah said...

alhamdulillah..fa so far ok ke? kuantan n kemaman teruk kan.. thn lepas pon xmcm ni..