Thursday, November 14, 2013

Kurangkan mengeluh dalam diary hidup

Salam...

Mesti pelik kan.. tadi beriya cakap sakit tangan and busy la kan... hehehe tetiba pulak fa ada mood nak mengarang petang nie..

(SILA BACA DALAM INTONASI YANG LEMBUT DAN TENANG)

Sejak jadi suri rumah nie setiap hari and most of the time fa depan lappy ber blogging and fb... dalam pemerhatian fa, ramai yang suka mengeluh dan mengkritik tanpa batas... erti kata yang lain kurang bersyukur dan inginkan yang lebih dari mereka ada... come on people, wake up and stand on the ground... tiada benda yang sempurna dan yang sempurna itu layak kah untuk kita... tadi fa terbaca sesuatu di fb yang membuatkan jejari ini menaip...


fa tak pasti andai ini yang betul atau rekaan tapi this picture remind me something true happen around me last year... 
masa fa di kampus dulu, sekeliling fa dalam lab ada ramai foreigner yang sambung study di Malaysia.. continue their Master & PHD here.. and one of them is coming from Iran. He is muslim and Sunni... now he continue his PHD level also in this country after he finish master in my university. 
Dia ceritakan bertapa beruntungnya rakyat Malaysia jika dibandingkan dengan negaranya. Kata-katanya buatkan kami terdiam (masa tue dalam lab and masing2 tengah jalan kan research masing2). Di negaranya dua puak bertelagah antara satu sama lain walaupun berdiri atas nama Islam dan yang pasti Sunni sangat ditindas di sana...
Ya.. di sana free education, tapi mereka tidak rasa ia suatu yang menyenangkan... free education but no scholar and the facilities is worst... belajar semata-mata dan susah untuk dapatkan buku rujukan sebab tiada scholar or bantuan dari segi kewangan untuk pelajar.. reason: kerajaan dah bagi free education...
bila dia datang Malaysia, dia sangat-sangat bersyukur sebab dapat belajar disini hidup disini... bertapa dia kagum dengan Tun Mahathir dan nasihatkan kami untuk belajar bersyukur.. 
Most of foreigner yang ada di kampus fa berusaha sedaya mereka mencari peluang untuk menetap disini. (kecuali foreigner dari Palestin.. rakan-rakan Palestin sangat sayangkan Malaysia & hormati Malaysia.. setiap kali ada event perayaan especially Sambutan Hari Raya, mereka antara yang terawal akan join... ada juga dari mereka yang berkata " kan bagus kalau Malaysia adalah negara jiran mereka.. "
 tapi mereka lebih memilih untuk pulang ke negara mereka untuk tujuan yang satu : Jihad) Mereka sangat menghargai Malaysia... sangat.. more then us prob..

Yap as usual.. fa sangat percaya dengan kata-kata ini...

"kita akan hargai sesuatu itu bila ia hilang dari pandangan kita"

ini bukan usur politik ye sebab fa bukan orang politik dan bukan la juga bermaksud fa sokong 100% pentadbiran Malaysia sekarang nie yang pada fa semakin boros dan boros... tapi ini sekadar luahan hati fa tentang cara sesetengah orang di negara ini yang secara radikalnya menghentam, complain dan mengeluh tanpa had...
boleh untuk mengeluh, mengkritik & membantah... tapi biarkan pada yang benar, pada yang berhak, pada yang seharusnya... luah laH di tempat yang betul agar kita nampak bijak dan cerdik dimata masyarakat... masyarakat kini boleh berfikir dan menghakimi orang dengan sewaras-warasnya... 
in short

"Jangan lah jadi salah seorang yang bila fa baca statusnya fa tersenyum sinis dan gelengkan kepala"

#Again.. this is not political issue... ini hanya luahan hati fa yang boleh dikatakan muak dan bosan membaca & mendengar keluhan yang tidak munasabah dan berasas dari sesetengah pihak... maaf andai ada yang terasa hati dengan entry ini.. Ini cuma luahan hati seorang rakyat biasa... PEACE NO WAR ^_^

7 comments:

hainom OKje said...

Sungguh bagai dikata Fa.....lumrah dunia....bila sudah hilang di mata barulah kita nak menghargainya....
Betul ...Tun Mahathir mmg femes dimerata dunia...pernah dulu hubby pergi Iran dan org sana kenal ngan Tun

farhana effa said...

@hainom OKje: betul kak.. saya sampaikan apa yg sahabat dari Iran tue pesan... mungkin sukar kita nak sedar sebab kita sememangnya dalam zon selesa :)

Mar Mansor said...

saya sgt mengagumi Tun Mahathir..
ayat dia.."melayu mudah lupa.."
harap kita tidak begitu lg..
salam ptg..

liyana biryani said...

really nice. btw klau sudi follow http://tips-blogging-treatment.blogspot.com/ :) sy akn follow balik thanks! :)

liyana biryani said...

really nice. btw klau sudi follow http://tips-blogging-treatment.blogspot.com/ :) sy akn follow balik thanks! :)

S. Faezah said...

tun M mmg femes..even foreigner sgt respect dgn dia..lecturer Jepun sy dulu ckp sapa yg xkenal Mahathir..mmg top world leader..bangga jd rakyat msia masa tu..huhu

Nur A.Z said...

terharu saya org iran cakap camtu...baiklah,saya akn cuba bersyukur duduk di Malaysia..