Friday, November 29, 2013

Bersiaran dari dapur "crunchy caramel" in the kitchen

Salam Jumaat...

Third entry for today.. kali ini kita bersiaran dari dapur pulak ye... heeehe.. dari balik dari pasar sampai la sekarang tolak berenti solat and makan, fa still lagi ada di dapur... and sekarang pun masih lagi di dapur..

buktinyaa ^_^

sebenarnya tadi singgah supermarket, then teringat tepung florenta yang beli hari tue ada lagi.. so belikan la sekali dengan badam and kauci.. kononnya nak habiskan la tepung tue sekali ada lagi baki nya... tak pe tahun depan kita buat lagi ye ^_^ nape tahun depan? sebab next week fa nak balik kampung!!! hoyeay... hehehe musim cuti sekolah kan sekarang, harus la kenduri banyak, selain memenuhi/memikul tanggungjawab yang orang amanahkan untuk gubah hantaran, fa juga ada viva next month, so lama la berkampung di kampung... wish me luck!!! doakan tau... ini hasilnya dari tadi....

yeay second trial baru menjadi
jajan untuk en hubby sepanjang fa tak ada nanti ^_^

nie tengah lapang meng'update entry bukan apa... fa tengah tunggu adunan kek buah sejuk kejap sebelum di mix and baked.  Nanti fa tunjukan hasil kek buah fa k but before that meh nak share resipi crunchy caramel nie...

bahan2nya masa 1st trial dl :)

Bahan-bahan
300g Tepung Florenta
150g badan yang dihiris
150g kauci
*tak kisah pun badan and kauci tue korang nak letak banyak mana, kalau suka letak la lebih tapiiiii sila padankan dengan jumplah tepung ye, takut tepung xdapat nak cover surface area for badam and kauci. So nanti dia tak melekat dengan cantiknya. 

Cara-caranya
1. Goreng badam dan kauci tanpa minyak hingga badam kekuningan. 
2. Mixed tepung, badam dan kauci sehingga tepung cover semua surface area badam and kauci.
3. Masukan dalam dulang bakar dan bakar pada suhu 160c selama 5 minit.
4. Selepas 5 minit kluarkan dan potong adunan sebelum adunan jadi keras. Kalau dah keras, alamatnya main patah-patah kan je la ^_^

senang je.... selamat mencuba... ok la fa nak sambung balik kek buah fa... karang sampai ke magrib bertapa dalam dapur nie... InshaAllah nanti malam or esok fa up date ye... 

*Jom join GA fa jom*

wasalam....

2 comments:

Mar Mansor said...

menjadi dah...alhamdulillah..

farhana effa said...

aha..finally jdi..yeay ehehe