Monday, September 30, 2013

kepentingan B-complex

Salam


Pasti ramai yang tidak pernah mengetahui kepentingan vitamin dan unsur2 mineral yang perlu untuk badan kita kan... salah satu vitamin yang penting untuk badan kita adalah B-Complex.. apa itu B-complex?? jom kita tengok2 apa itu B-Complex ::

B-complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut dalam air. Komponen B complex terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2(riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

setiap komponen mempunyai fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membanti dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Kekurangan vitamin B complex boleh melemahkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. Kekurangannya juga boleh menyebabkan pembentukan sel adnormal dan boleh mengakibatkan anemia.

Selain itu, kekurangan vitamin B complex juga dikaitkan dengan masalah seperti depresi dan kehilangan memori. Terdapat beberapa keadaan di mana kekurangan vitamin B complex akan menimbulkan masalah kesihatan seperti sesak nafas, insomnia, kurang kensentrasi dan mudah tersinggung.


oleh itu shaklee dengan perihatin nya telah mengeluarkan supplement B complex untuk keperluan tubuh badan kita. Seperti yang fa mention before, badan kita semakin hari semakin kekurangan vitamin selari dengan pertambahan usia kita. Pengambilan vitamin melalui supplement akan mengembalikan dan mengekalkan kesihatan diri seperti sedia kala. Antara kelebihan B-complex shaklee adalah:
1. menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. mengelakan penyakit beri-beri
3. merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak
4. diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut
5. penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf
6. mencegah stress
7. menguatkan antibodi tubuh
8. amat penting untuk aktiviti sel genetik
9. diperlukan dalam pembentukan protein asid amino
10. diperlukan untuk memproses dan pembaikan sel-sel darah merah
11. mencegah anemia

banyakkan kepentingan dan kelebihan b-complex... jangan ambik mudah tentang diri anda.. sebab badan kita adalah aset utama kita.. jom jalani hidup secara sihat dengan fa... any question you may drop ur msg on my email at fareezfarhana@gmail.com or fb me at Effa Farhana... wasalam ^_^

No comments: