Sunday, June 23, 2013

Buka Buku Baru

Salam....

15 Syaban datang lagi... Buku amalan baru dibuka lagi.... Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Yang Maha Esa membersihkan diri dari dosa-dosa silam... Tak lama lagi Ramadhan akan bertamu... InshaAllah.. ini mungkin Ramadhan terakhir untuk Fa sambut as single status... as well as Syawal nanti... sedar tak sedar dah masuk 7 bulan bergelar tunangan orang... Cuak rasanya nak menggalas tanggungjawab baru...
En tunang sekarang tengah busy mempersiapkan rumah...
katanya...
biarlah saya masuk dengan sempurna.... 
thanks awak... ^_^

Maksudnya sebulan lebih je lagi Fa akan jadi orang pantai timur seketika...
sedihnya... xpernah berjauhan sejauh itu dari mak abah...
but its still exciting...
being closer to u is my dream...

okehlah... nak sambung buat keja since this month fa pegang title GA...
so a lot of work to be settle and finish...
Chaiyok2 ^_^

love ::effafarhana::

Thursday, June 13, 2013

Rasa...

Salam....

semakin menghampiri semakin gentar
semakin mengenali semakin jauh...
tak semua cerita punya yang indah-indah belaka..
berdepan dengan kenyataan perlukan kekuatan...
perlukan kesabaran...
perlukan ketabahan....
perlukan ketetapan hati padaNya...
baru la segala hakikat diterima dengan penuh redha dan rendah diri....

Dalam memudahkan penuh dengan kepayahan...
Dalam membina pernuh dengan rongga-rongga kosong meruntuhkan...
Dalam menerima ada yang mendesak untuk menyerah...
Segalanya terpulang pada akal untuk berfikir bukan hati yang terlalu banyak merasa..
Semoga segalanya dipermudahkan....
Semoga Dia memberi petunjuk yang terbaik untuk hambaNya ini...
Sesungguhnya redha dan berserah bersatu dalam jiwa ini untuk berdepan dengan takdir di hadapan...
Semua penggantungan hanyalah pada Mu Ya Rabb....

Saturday, June 1, 2013

After a while...

Salam....



Sesungguhnya lama sesangat dah xmeng'up date blog nie... as usual and old reason... too busy with my super duper work... ^_^" Jangan di tanya bila akan habis semua kerja-kerja tue... belum ada datenya tapi kalau tanya bila majlis nya... haaa yang tue confirm akan di jawab dengan lancar... ^_^

Sedar tak sedar dah tinggal 2 bulan lagi sebelum big bigger biggest day nak muncul... how's the progress?? Alhamdulillah... ada lah sikit2... sesuai dengan tema "simple & sederhana"... cuak?? for sure la.. siang malam seram bila pikir sal nie...

Dalam sibuk2 tue juga dah genap 5 bulan fa jadi tunangan orang... dugaan sepanjang bertunang?? for sure la ada but my en tunang and me take it as an experiences and the way to knowing each other deeper... Alhamdulillah... until now... everything goes well... syukur Alhamdulillah...

Niat menaip malam nie?? xda pa pe pun yang special nak dikongsi.. sekadar melepaskan rindu pada rumah maya fa nie..lama sangat tak singgah di sini... asyik singgah kat microsoft work thesis je...*pengsan on the spot bila dengan thesis -_-".... master research not as easy as i imagine... need a lot of sacrifice and high motivation plus kesabaran yang tinggi untuk berhadapan dengan masalah yang tiap2 hari datang melaporkan diri especially sesapa yang ada buat lab work... however, this experience will grown u well and a lot of thing u will learn.. The best part is knowing and surrounded with super duper amazing brilliant and genius people with great n excellent idea every day... ye la.. research adalah mencari sesuatu yang baru... setiap masalah yang timbul perlu diselesaikan and sapa yang boleh selesaikan benda yang baru and belum di explore orang kalau bukan sifu2 aka lecturer2 disini ... banyak idea dikongsi mereka and banyak masalah research fa dapat diselesaikan oleh mereka especially my supervisor aka bapak ^^ so no regret taking master and I encourage more people to do so... ^_^

Sepanjang fa buat master nie banyak fa di expose dengan bidang2 academic, research works and society project for instant fa pernah jadi RA (research asst) and also GA (graduate asst)... pengalaman di lab.. pergi site.. landfill deal with authorities, supplier chemical and instrument... teach student... guide student.. helping lecturer with their task n work.. doing admin job... handling event for ACEPRO... being fasilitator and banyak lagi yang fa dapat dalam hampir 2 tahun disini... semuanya mematangkan fa untuk berdepan dengan masa hadapan... semuanya buatkan hidup fa busy and i luv it so much... dengan semua tue jugak Fa semakin yakin dengan hala tuju hidup fa... nope.. nope...nope... being as engineer not my first choice... hahaha why?

1. fa bukan la orang yang suka kan panas..
2. fa bukan lah lasak orang nya
3. fa bukan lah orang yang pentingkan kerja lebih dari family...so biarlah fa sampai rumah dulu daripada suami... so that I can serve him well....
4. fa xsuka ditengking and menengking orang...
5. fa suka mencari yang baru and kelainan dalam benda yang fa buat...
6. fa hanya boleh kerja dalam environment yang fa selesa... dikelilingi dengan orang2 yang reasonable, can think properly and always comes with an idea not just "cakap2 kosong"
7. and more important thing is... I luv teaching and playing with chemical in the lab... hahaha....^_^

how I know engineer position is not match with me?? hehee sebab tue la ada subject LI masa undergrad dl kan... dari situ la fa tahu fa bukan belong to engineer field... ermmm sepanjang LI i'm trying my best to finish all the task given by my employer... It was done but I need to passing through many difficulties beyond my expectation before I can said to my big bos.. It is done... yeah.. nothing easier in this world and all the turfed is a great experience... but engineer just not me... tapi xleh cakap jugak kan ... if one day rezeki fa tetap sebagai engineer... I still will take it as my job and trying my best to enjoy with it... InshaAllah...

Ok la... dah banyak sangat nie melalut.... dah boleh sambung mengoreng thesis balik dah kot... heeee.... Sekian...