Tuesday, April 16, 2013

Ramadhan semakin hampir...

Salam....

sedar tak sedar semakin lama Ramadhan semakin menghampir.. kira2 dalam 85 hari lagi kan... Alhamdulillah... semoga diberi kesempatan olehNya untuk bertemu sekali lagi dengan bulan yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan itu.... semoga Ramadhan kali ini dapat ku manfaatkan dengan sebaiknya... lebih baik dari Ramadhan yang lepas...InshaAllah....

Dalam masa yang masa juga ramai kawan-kawan yang memenuhkan event box kat fb fa dengan jemputan2 kawin diaorang... Alhamdulillah... tahniah dear2 sekalian.. semoga menjadi isteri yang solehah, ibu yang mithali.. kekal hingga ke Jannah... Bab yang nak dirikan masjid dah jadi satu chapter... yang bakal dirisik dan menjadi tunangan orang.. haaa... sahabat-sabahat ku... good luck ye control ayu masa sarung cincin dari bakal mak mertua and posing tangkap gambar... ^_^

Ermm.. me? bila tengok kawan-kawan sekeliling mula buat persiapan untuk hari bahagian mereka, fa mula sedar hari fa sendiri semakin menghampiri... dah ready ke farhana? ermm jawapan standard... belum... why? tuntutan kerja yang bertimbun buatkan diri sentiasa tak bersedia apa-apa untuk ke alam itu...(again...alasan.. sigh~) As usual, ngadu kat en tunang yang cuak dengan dateline yang menghampiri... dateline master lagi...dateline big day jugak... en tunang suggest buat la persiapan diri sikit-sikit... bila ada masa lapang... baca la... sebab tanpa ilmu, keluarga yang bakal dibina tak ke mana... perlu tahu tanggungjawab masing-masing supaya ikatan yang dibina kekal dan diberkati.... baru tak ada benda yang tak elok jadi... baik en tunang.. thanks ingatkan... ^_^

so.. outputnya... tada


peneman setia kini sebelum tido sebab masa lapang selapangnya yang en tunang cakap tue, untuk fa adalah sebelum tido...hehe.. ^_^  dah pernah mention rasanya sal buku nie.. fa baru baca ckit... banyak benda yang fa tak tahu kini semakin jelas... bagus juga buku nie eh... ilmu memng la bagus.. xkira la buku apa pun kan... ^_^

So read more and you will gain more... Jadikan budaya membaca sebagai amalan... Selamat membaca... (to me tooo ^_^ ) 

p/s: counting days to meet en tunang again... even do the distance separate us, he never make it as a reason to meet me at least once in a month... but usually twice...  tak perlu merajuk dan memaksa.. he know me very well.. Alhamdulillah.. ^_^

Saturday, April 13, 2013

Hiking owh hiking...

Salam....

As usual... lama xmeng' up date blog nie disebabkan busy yang melampau... but Alhamdulillah... half of chapter dh submit untuk Dr review... lega...lega and lega... so as a reward for myself... my friends and I has planed something.. we planed to have hiking at Penang National Park... and its work!! in a group of 7 girls,  we never imaging we can finish that track and for sure a bit nervous cause we never been there before...here some picture during our hiking yesterday... awesome!!! ^_^


here we go!!!

the track is a bit challenging since yesterday was raining... but it still fun... ^_^

after 30 min hiking, we found this small river.. sejuk sgt air dia... power of nature.. SubhanAllah..

we found this small bridge same as in website penang national park ^_^

At batu belah... still in surprising mode with all the things we found along the track... sesungguhnya Allah itu maha kaya...

1 and half hour tracking was paid with an amazing view.. white sand and blue ocean... nothing we can said.. only smile and happiness mode full fill the space... ^_^ 

yeay!!!





merehatkan diri seketika dekat pantai kerachut... pantai nie bersih sangat and from my view... pantai nie belum tercemar lagi... 

sementara tunggu bot datang ambik, haruslah balik naik bot.. dah xda stamina dah nk hiking skali lagi hehe... kitaorang sempat melawat tempat pemeliharaan penyu... comel2 je little2 turtle nie ^_^


 next our location is monkey beach... here we go!!!

 speedy bot kadang2 buat fa cuak seh... ^_^

nie la monke beach... cantik tapi xsecantik pantai kerachut... 

air kelapa ditepi pantai..awesome!!! ^_^



di sambung tuan rumah.. nama pun monkey beach :)

we end out trip with joy and happiness... fa strongly suggest kalau ada sesapa nk try something new and close to the nature.. why not doing hiking.. hehe kalau nak lebih info sal Penang National Park... boleh la jenguk2 kat page nie... no fees.. just enjoy yourself with the view of nature.. :)

-effafarhana-