Wednesday, March 6, 2013

Kerana mu Malaysia

Salam...


Sedang berehat-rehat di bilik setelah selesai kerja phase pertama tue ( Alhamdulillah... dua hari bersengkang mata siapkan all 22 files... dah macam zombi hidup dah.. dua hari tak kluar bilik heee) fa as usual buka online  news, blog and of course youtube yang seangkatan dengannya untuk mengetahui perkembangan di lahad datu... semua dah tahu kan... so xyah kot fa nak citer.... 

Ermm most of the reviewer from Fhilipina yang fa baca mengutuk Malaysia so do Indonesian yang tak terlibat lansung dengan kes nie... of course fa sedih... negara sendiri di hina dan dikutuk... semua orang punyai pendapat sendiri but the point is make sure your word is reasonable and your language is correct... Bagi fa... Malaysia negara yang berdaulat... mana-mana musuh yang sama ada dalam Malaysia or luar yang menggugat kedaulatan negara ini patut ditentang habisan tanpa kompromi... Rasa marah dan hiba bila negara sendiri mula goyah dek angkara orang luar yang kononnya menuntut balik hak yang kini bukan milik mereka.... Dalam panas pendebat2 di internet berdebat... fa tertarik dengan satu comment yang lain dari yang lain... dia memperkenalkan dirinya sebagai orang UK, katanya Sabah is apart of Malaysia and the whole world know about it... and he will stand still behind Malaysia.... hati mula sejuk...benar katanya, Sabah tue sebahagaian dari Malaysia dan seluruh dunia mengiktirafnya, ya benar mereka pernah berada disini, tapi sejarah tetap sejarah, dan fakta perlu diterima dengan hati yang terbuka... setahu fa tiada rampasan tanah atau peperangan untuk Sabah menjadi sebahagian dari Malaysia, malah mereka yang lari tinggalkan Sabah dan kini hendak menuntut balik? Sabah sebahagian dari Malaysia dan juga sebahagian dari kami rakyat Malaysia... tiada  beza bagi kami sama ada di semenanjung atau di sabah serawak... sekali tercuit saudara kami di sana, pasti terang terangan akan kami tentang.... itu yang terdidik dalan jiwa kami anak Malaysia.... 

Dua hari fa terlepas pandang mengikuti perkembangan saudara-saudara dan wira-wira kami di sana dek kerja yang menimbun dan perlukan segera... tadi baru sempat up date kat internet.... misi mengempur tekah dilakukan... dan kini wira-wira negara sedang meneruskan usaha membersihkan musuh-musuh dari bumi berdaulat ini... pengorbanan dan bakti mu akan sentiasa dikenang dalam doa-doa kami rakyat Malaysia... Looking forward to hear good news tomorrow InshaAllah...


p/s: isu keselamatan dan kedaulatan negara bukan benda yang remeh... dan setegas-tegasnya bagi mereka yang mengunakan issu ini untuk tujuan politik, amatlah rendah morality dan kebijaksanaann anda dipandangan kami yang mengamati suasana negara secara diam... diam bukan bererti takut, tapi kami tahu masa yang sesuai untuk kami bersuara...dan bersuara tidak semestinya melalui lisan... 
tak perlukan sebilah padang kerna mata pena itu lebih tajam dari sebilah pedang... 

- with love ::effafarhana:: - 

No comments: