Monday, March 25, 2013

Weekend yang tak diduga!!!

Salam...
Quay bay... here I come again... ^_^


and guess with who?? tadaa...


my encik tunang... heeee dalam sibuk dengan keja2 harian fa dikejutkan dengan berita yang en tunang terpaksa balik Kedah sebab ada hal keluarga... and after selesai semuanya... we spent our one day together in Penang.. Alhamdulillah... rindu terubat... extra dating for us before the big day comes... kalau x.. hitung2 beberapa kali je dapat jumpa kan en tunang kan .... ^_^


"us" = happiness = end of March = 4 month left.... ^_^

Wednesday, March 20, 2013

3 masalah utama hati

Salam..


perkongsian untuk semua....

3 masaalah utama hati ialah: menurut Imam Suhaib Webb dalam Reflection TV Hijrah now
1. Riyaa
2. Hasad- a. mahu apa orang lain ada dan b. marah kenapa Allah beri pada orang itu- mengganggu akidah kerana menyoal takdir Allah c. mahu supaya orang itu tidak ada lagi perkara itu. Mengumpat orang Alim adalah umpatan yang paling teruk dan kedengkian paling teruk ialah kedengkian pada ulama. CAra menghilangkan hasad, . doakan mereka, b. Sebut kebaikan dia , c. beri hadiah , d. renungi hubungan kita dengan ALlah dari segi menerima takdir
3. Ujub- Terlalu kagum dgn diri sendiri- merasa terbaik dari semua orang - Nauuzubillah -
tanda ujub- tanda- suka bertekak tidak boleh di tegur, benci nasihat, fikir apa orang kata . cara merawat ujub- belajar tentang kebesaran Allah maka diri akan berasa kecil. Jom audit-diri dan ambil langkah buang 3 sifat ini. Jadi pemerhati diri kita bukan orang, cari ilmu bukan berita - taken from prof dr Muhaya fb


"Ya Allah ya tuhan ku.. lindungilah hati ku dari penyakit-penyakit ini.... bersih la jiwa ku agar sentiasa bersih dan berprasangka baik dengan tiap perkara-perkara yang mendatang.... hanya keredhaanMu ku dambakan.. Amin.."

Thursday, March 14, 2013

Susun biar tak berselerak !!

Salam



Dah masuk phase critical and final dah keja-keja dalam lab... Alhamdulillah... but still in pressure and stress mode... hopefully no additional works given again... work please be nice to me... I still have another things to do... my extra work and also my big day things... So jom susun before semuanya berselerak dan bertaburan... tarik nafas dalam-dalam and rilex... bertenang farhana....

Hasil musyawarah dengan my sis in law,she suggest me to make book list and list out what I should have and need to do for my big day.. good point and wujud lah buku tue sekarang... but the big problem is when can I full fill all the list...sigh~ Otak pun dah mula sikit-sikit membayangkan apa yang diri nak untuk that event... one by one muncul but the most importance is simple, nice and satisfy... En tunang pun tengah settlekan sikit2 part dia and fa tak nak push dia since we still have time to do it plus he right now has more importance things to focus on... he's going to make a big move on his career  Alhamdulillah... mungkin ini yang dikatakan rezeki nak kawin kot... heeee... so let he focus on that first... ^_^ (always pray the best for you ^_^ )

Since dah ada list-to-do, weekend nie kena la mengadap mam besar kat rumah untuk minta perkenan dan pertolongan.. rindunya kay mak.... Mission officially begin this weekend... wish me luck..!!! ^_^

-with love ::effafarhana::-

p/s :: adik icha fariha.... be strong and keep fighting.... miss u a lot!!!

Saturday, March 9, 2013

tear drop in the rain

Salam...

full 3 weeks works in the lab plus sebulan bertapa di kampus and every day my mum text to me... = hype homesick... really hope can finish my work by this week.. i need vocation.... i need a break... -_-

before start doing analysis, jom layan CN Blue dulu jom... hope can reduce my stress and cheer me up a bit... ( love their song and melody... so nice and warm..  ^_^ )


-with love ::effafarhana::-

p/s : my encik tunang outstation for almost 5 days... sigh.... alone again... sila balik dengan kadar segera... xda orang nak usik, membebel and kacau saya... conclusion :: bored and missing him...  ^_^"

Thursday, March 7, 2013

Belajar la erti menghargai

Salam...

ada sesuatu yang fa nak kongsi dengan korang semua....


belajar lah untuk menghargai apa yang kita ada... orang luar mampu melihat dan mengagungkan negara kita..kenapa kita sendiri tidak.. benar la kata orang... bila kehilangan baru akan sedar segala yang indah dibelakang... baru sedar dan bersyukur dengan apa yang kita ada dahulu... persoalannya... mahu kah kita hilang segalannya dahulu untuk sedar apa yang perlu... dan mampu kah kita dapatkan balik apa yang telah kita hilang setelah kita sedar....

bagi yang memiliki segalanya... fikirkan lah apa yang telah anda buat untuk orang sekeliling anda supaya orang sekeliling anda juga mampu bahagia seperti anda.. tepuk lah dada..tanya lah hati.... dan buat yang sedang berjuang kearah itu... lakukan lah dengan ikhlas dan jujur... agar perjuangan dan tindakan anda mampu dimanfaatkan oleh semua... bila sesuatu perkara dilakukan dengan ikhlas... pasti akan terlihat tanpa perlu ditontonkan...


-with love ::effafarhana::-


p/s : sedih dan simpati dengan nasib mereka... semoga Allah pelihara mereka dari kezaliman dan permudahkan semua urusan mereka...inshaAllah... Amin....

Wednesday, March 6, 2013

Kerana mu Malaysia

Salam...


Sedang berehat-rehat di bilik setelah selesai kerja phase pertama tue ( Alhamdulillah... dua hari bersengkang mata siapkan all 22 files... dah macam zombi hidup dah.. dua hari tak kluar bilik heee) fa as usual buka online  news, blog and of course youtube yang seangkatan dengannya untuk mengetahui perkembangan di lahad datu... semua dah tahu kan... so xyah kot fa nak citer.... 

Ermm most of the reviewer from Fhilipina yang fa baca mengutuk Malaysia so do Indonesian yang tak terlibat lansung dengan kes nie... of course fa sedih... negara sendiri di hina dan dikutuk... semua orang punyai pendapat sendiri but the point is make sure your word is reasonable and your language is correct... Bagi fa... Malaysia negara yang berdaulat... mana-mana musuh yang sama ada dalam Malaysia or luar yang menggugat kedaulatan negara ini patut ditentang habisan tanpa kompromi... Rasa marah dan hiba bila negara sendiri mula goyah dek angkara orang luar yang kononnya menuntut balik hak yang kini bukan milik mereka.... Dalam panas pendebat2 di internet berdebat... fa tertarik dengan satu comment yang lain dari yang lain... dia memperkenalkan dirinya sebagai orang UK, katanya Sabah is apart of Malaysia and the whole world know about it... and he will stand still behind Malaysia.... hati mula sejuk...benar katanya, Sabah tue sebahagaian dari Malaysia dan seluruh dunia mengiktirafnya, ya benar mereka pernah berada disini, tapi sejarah tetap sejarah, dan fakta perlu diterima dengan hati yang terbuka... setahu fa tiada rampasan tanah atau peperangan untuk Sabah menjadi sebahagian dari Malaysia, malah mereka yang lari tinggalkan Sabah dan kini hendak menuntut balik? Sabah sebahagian dari Malaysia dan juga sebahagian dari kami rakyat Malaysia... tiada  beza bagi kami sama ada di semenanjung atau di sabah serawak... sekali tercuit saudara kami di sana, pasti terang terangan akan kami tentang.... itu yang terdidik dalan jiwa kami anak Malaysia.... 

Dua hari fa terlepas pandang mengikuti perkembangan saudara-saudara dan wira-wira kami di sana dek kerja yang menimbun dan perlukan segera... tadi baru sempat up date kat internet.... misi mengempur tekah dilakukan... dan kini wira-wira negara sedang meneruskan usaha membersihkan musuh-musuh dari bumi berdaulat ini... pengorbanan dan bakti mu akan sentiasa dikenang dalam doa-doa kami rakyat Malaysia... Looking forward to hear good news tomorrow InshaAllah...


p/s: isu keselamatan dan kedaulatan negara bukan benda yang remeh... dan setegas-tegasnya bagi mereka yang mengunakan issu ini untuk tujuan politik, amatlah rendah morality dan kebijaksanaann anda dipandangan kami yang mengamati suasana negara secara diam... diam bukan bererti takut, tapi kami tahu masa yang sesuai untuk kami bersuara...dan bersuara tidak semestinya melalui lisan... 
tak perlukan sebilah padang kerna mata pena itu lebih tajam dari sebilah pedang... 

- with love ::effafarhana:: - 

Sunday, March 3, 2013

Rindu....

Salam....


Semakin hari semakin berat rasanya tanggungjawab yang dipikul.... Bila tanggungjawab semakin besar maksudnya banyak yang mengharapkan bantuan kita.. semakin ramai yang mulai memberi kepercayaan kepada kita... semakin banyak peluang dan ruang diberikan kepada kita untuk membantu mereka di sana... dan.....

semakin banyak juga yang perlu di korbankan... semakin kurang juga masa yang sedia ada... kejayaan perlukan pengorbanan... ermmm rindunya pada mak abah... rindu... belum tentu minggu yang dijanjikan itu dapat pulang ke kampung... simptom-simptom stress dulu dah kembali dah.. kalau pergi check kat klinik nie kompom angka kat pressure meter Dr tue junam teruk... rindu nya.... dalam sibuk-sibuk nie sedaya upaya akan cuba membahagikan masa dengan insan2 tersayang... agar masa depan nanti tidak dipenuhi dengan sesalan... InsyaAllah....

akan cuba juga balik 2 minggu lagi... by hook or by cook... nekad2... ^_^ buat yang ada nun jauh di kuantan... take care ye... jangan nakal-nakal.... and always praying that u can transfer here as soon as possible... i'm waiting you here... ^_^


-with love ::effafarhana:: -