Tuesday, January 22, 2013

what i have learn today...

Salam....

Hari yang suam-suam kuku... half of my work in list to-do has been done but the rest still Q... waiting for next week to be finish it... means tomorrow... terpaksa la bertapa di PG room... siapkan apa yang patut sementara tunggu next week kan.... think positive Farhana... ^_^ lama nya x jenguk cube sendiri... confirm berhabuk sejengkal meja tue kan... heee ^_^"

what I have learn today are :

1. Don't be too selfish... think about the others... people around us... mungkin itu bukan rezeki ku... mungkin masa dan ketika yang lain... akan ada rezeki yang lain buatku... inshaAllah... perancangan Allah adalah yang terbaik... sabar dan redha ok... bak kata en tunang " ada rezeki nanti kita g erk... inshaAllah "

2. Mengenali bukan bererti mengubah tetapi menerima dan berusaha untuk berubah kearah yang lebih baik... jika ada niat untuk mengubah... percaya lah yang diubah itu pasti tidak kekal lama... manusia punya hati dan perasaan... dan bukannya robot cop... hehehe... si dia kata "saya terima awak seadanya..."

dan diakhir perbualan kami tadi... fa share dengan dia tazkirah dan himpunan kata-kata hikmah dari UAI yang ada dalam fb...  kebetulan masa tengah berborak tue mata tengah tengok fb dan telinga tengah dengar dia bercakap and bercerita... multi tasking x? haha... so tengah scroll tengok status kawan2 di fb... fa terbaca tazkirah UIA and as usual jari cepat je click ke page UAI... dan secara automatik fa ambik tempat dia.. haha fa baca and dia pulak yang dengar....heee .... one of the statement yang menarik perhatian fa and buat fa tersentuh ada lah....

Photo: [admin]

Sedih.. bukan sedih kerna 10 000 tapi sedih kerana tidak mampu tergolong dalam golongan wanita-wanita hebat itu... Muhasabah diri.... Masih banyak yang perlu dibaiki....  

dalam nada yang memujuk.... en tunang cakap...

" tak ada manusia yang sempurna... semua pernah buat salah... ramai yang pernah buat salah... ramai yang pernah couple... yang penting kita mahu berubah... kalau apa yang xpandai tue... belajar la... belajar pelan-pelan... nanti lama2 pandai la..."

note!!... will try my best.. InshaAllah... ^_^
wasalam....





Friday, January 18, 2013

sahabat dunia akhirat... Alhamdulillah...

salam....

Hari ini hari yang sangat penat... non stop running sample starting morning until 5.30 pm... just get my rest only 30 min for solat and rest.... motif? sem baru dah nak buka... janji-janji ku dulu dengan my supervisor kini mula dituntut.. haha.. sabar Dr... akan ku habiskan juga dalam bulan ini inshaAllah... will try my best... bila tamat nya kerja-kerja lab maka dengan rasminya... be prepared farhana... physical and mental... heeee cuak plak tetiba bila teringatkan viva.... InshaAllah... everything will be fine... just try my best and leave the rest to Allah....

when viva finish means my journey as master research student also will be end... can't wait to face that moment yeay... but on that day also many things will be change... no more hang out with my bff... cause we will start our next journey in different part... this feeling will not be same like our last day as undergraduate student... last time even do we finish our degree together... we still can smile and laugh cause we know later we will come back again here.... in this campus... hang out together... eat and shopping until night...and get stress together with master duty but after this... yeah we will meet once in a while InshaAllah but the situation will be change... not same anymore...and this is what people called as life cycle... setiap pertemuan pasti ada perpisahan.... but no matter how far the distance separate us... all of you stand still for ever inside my heart.... all of you will be my BEST FRIEND FOREVER i haven had in my life....indeed all of you are my truly smiling... laugh... crying... my best assistance... consultant... and many more... all the memories in 6 years together with you guys will always remain here... in my heart...

Alhamdulillah....
Allah kurniakan kalian disisi sepanjang perjuangan ku disini....
Allah jadikan kalian peneman untuk ku mengharungi pahit manis kehidupan seorang insan...
Alhamdulillah....
Allah makbulkan doa ku itu....
Ditemukan dengan sahabat yang mampu menemaniku mencapai kejayaan dunia akhirat
Syukur yang tidak terhingga....










Monday, January 14, 2013

Masa hadapan ku kini... inshaAllah....

Salam....

Mendengar... membaca dan melihat apa yang berlaku...
Benar segalanya mengingatkan pada yang lalu...
aneh....
tiada rasa sebak atau sedih membelenggu di hati...
tapi rasa syukur yang tidak terhingga...
rasa rahmat dan kasih sayang dariNya yang tidak terluah dengan kata...
benar kata si dia....

" segala yang berlaku ada hikmahnya... Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya... "

Alhamdulillah...
syukur....

Semalam...
terjaga dari mimpi yang aneh... 
phone dicapai....
3.45 am...
hanya sebaris ayat mampu di taip... " awak..."
si dia membalas.... 
sedikit kelegaan bersarang dihati...
surah yasin di dada.... dan
Si dia temani hingga semangat kembali pulih....
Thanks kerna sentiasa ada pada masa-masa hadapan ku kini... ^_^


 

Saturday, January 12, 2013

hati kecil....

Salam....

Bila berbicara tentang orang tersayang....
Segalanya mudah...
Mudah memberi kasih....
Mudah memberi sayang....
Mudah Memberi masa...
Mudah memberi benda...
Dan mudah juga untuk terasa...
Andai hati yang diturut...
Andai rasa yang ditaat...
Pasti tuntutan hadapan perlukan harga yang tinggi untuk tebus kelak...
Oleh itu gunalah akal...
Ikutkan fikiran....
Bijaksanalah dalam menilai setiap tindakan yang bakal dilakukan....
InshaAllah.... Everything gonna be well... InshaAllah... ^_^

p/s: rindu rindu dan rindu lagi.... Selesaikan yang mula untuk mulakan yang dihadapan... Looking forward for that... InshaAllah...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, January 1, 2013

2013


Salam....

6.25 pm 01012013...
First n3 untuk 2013....
2012 
banyak mengajar ku erti dewasa....
Mengukir banyak senyuman dan tangisan....
Menyedarkan yang terlena....
Mendidik jiwa tentang erti redha dan pasrah...
tentang Qada dan Qadar...
tentang kebesaran dan kekuasaanNya....

Membetulkan yang silap...
Menambah kecekalan...
Membina kebahagiaan...
Menambah senyuman....


Dari seorang yang jahil tentang hidup kepada seorang yang matang tentang dunia...
Dari seorang pelajar sarjana muda kepada pelajar sarjana....
Dari Puteri mak dan abah kepada tunangan orang....
dan Dari hambaNya yang pernah lalai dan leka...
kepada hambaNya yang berusaha sedaya mampu menjadi yang diredhai dan dikasihiNya....

Banyak dan banyak....
2012 ku tinggalkan dengan senyuman....
dengan rasa syukur yang tidak terhingga...
dan ku sambut 2013 dengan penuh debaran...
debaran untuk yang mendatang....

Buat kami....

debaran kami semakin terasa bila 2013 memunculkan dirinya.... 
 semoga segalanya dipermudahkanNya... InshaAllah....


:: Rindu... sesuatu yang subjektif... susah di hapuskan walaupun sudah ada di hadapan mata... apatah lagi yang jauh di sana... sentiasa ada dalam doa agar segalanya dipermudahkanNya.... InshaAllah... ::


Published with Blogger-droid v2.0.6