Monday, December 31, 2012

Dalam kesibukan itu...

Salam....


Dalam kesibukan itu ...
sedar tak sedar muncul kembali sesuatu yang lama hilang dari pandangan mata... 
hati sejuk seketika...
terubat rindu melihat wajah lembut milik wanita itu... 
wanita yang suatu ketika dahulu pernah aku tatap dan aku hormati setanding ibu ku sendiri... 
tak pernah lekang dalam tiap2 doa ku untuknya walau di mana pun dia berada... 
mengharapkan engkau sentiasa bahagia dan sihat selalu.... 
walaupun setelah sekian lamanya terputus kabar... 
Akan sentiasa ada kamu dalam tiap doa-doaku... 

p/s: hari nie en Tunang membebel lagi sebab saya degil tak nak makan ubat... sigh~ farhana dengan ubat memang tak boleh dekat la en Tunang... heee... kuat membebel betul kamu nie ye en Tunang... ^_^"

Sunday, December 30, 2012

Birthday Boy... ^_^


Salam....

How's your weekend? hopefully everyone ending your weekend with smile so do me... Alhamdulillah ^_^
Yesterday is my en Tunang Birthdays...He got a lot of surprises and present and for sure smile company him for the whole day... (but sometime he membebel jugak la.. cause that day I'm not in a good condition plus tak nak makan ubat... plus degil xnk rest so one of the method he can do to make me eat the panadol is "membebel and tegas"... cuak terus telan 2 biji panadol... ) ^_^"..

here the list he got yesterday for his birthday.... (untung la ^_^)

1. He got a new wallet and belt which I include in our hantaran...
2. He got his new Liverpool jersey which I bought during my family trips last week...
3. He can celebrate his birthday with his family and me... new experiences for me as well... cuak but I find myself comfort with his family.. everyone welcome me and treat me very nice... conclusion is I'm glad Allah meet me with him and so that I can meet with this nice and warm family... Alhamdulillah....
and most importance is
4. He half taken me.... Alhamdulillah....

Our day end by treating him one slide birthday cake before he send me back to USM... 

Happy Birthday en Tunang... 
Semoga dimurahkan rezeki... 
di panjangkan umur...
di kuatkan iman... 
di beri kesihatan yang baik...
dan sentiasa diberkati dan dirahmatiNya dalam tiap-tiap pekerjaan yang awak buat...

Doakan yang terbaik buat saya dan awak... kita...





wasalam....




Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, December 28, 2012

around the corner

Salam....

Sedar tak sedar dh nak habis satu semester dah and means exam just around the corner... Fa ada 1 paper for this sem... Saja add on one subject for adding extra knowledge heee... Sementara mampu baij belajar dan terus belajar kan...

Memandangkan exam just around the corner... Mood study men'study kan diri pun bermula.... But.... Today not a good starter for me to do a revision coz fever come and saying hello to me... :( so for today... Choose the easier chapter for revision... Good luck ^_^

p/s :: normally I got roses... But today morning a bucket of daisy acompany me to do a revision... Thanks en tunang... ^_^

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, December 26, 2012

Nota Kecil Biru



Salam....

Selamat pagi.... awal-awal pagi nie terasa segar pulak walaupun mata hanya dibenarkan tido jam 5 am tadi...  kenapa 5 am? haruslah kerna kerja yang menimbun yang perlu diselesaikan dengan kadar yang segera agar 'list to be done' dalam nota kecil biru itu tidak memanjang seperti selalu... ^_^
  
Dinginnya air Subuh benar-benar menyegarkan seluruh anggota badan... As usual, segala macam kerja yang menuntut di selesaikan hari ini tercatat di atas nota kecil biruku itu.... ermmm banyak juga nie yang perlu di settlekan setelah cuti panjang yang berlalu... will try my best to done it all by today... chaiyok2 ^_^



"masih tersenyum dan terkedu hingga ke saat ini.... 
Alhamdulillah.... 
kalimah yang tak pernah lekang dari bibir hingga ke detik ini....
tanda syukur yang tidak terhingga dari hambaMu ini...

hati sebak dengan kebesaran Mu...
diri sujud dengan anugerah Mu...
Tak pernah terdetik akan mememuinya lagi...
Namun kurniaan Mu ini bukti keagongan Mu...
Bukti kekuasaan Mu....
Bukti kasih sayang Mu

Jadikanlah rasa ini penguat keimanan kami pada Mu Ya Rabb....
dan janganlah Engkau jadikan kami lalai dengan nikmah Mu ini...
kerna kami anak-anak Adam yang lemah... 
yang penuh dengan ruang-ruang untuk melakukan kesilapan...."
                                                                                               :: effafarhana,7.33 am ::


Tuesday, December 25, 2012

:: kemalasan ::



Salam...
Masih mencari mood untuk masuk dapur membakar kek...
Lamanya mencari mood tue sampai sekarang tak jumpa2 lagi... Heee ^_^
Nampak gaya next cuti la pulak sambung mencari mood tue...
Cuti dah sampai penghujungnya... Kerja pun dah melambai lambai memanggil...
Kemalasannya.....
So n3 untuk kali nie... 'Caca merba'... Teeettt...
Wasalam....
Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, December 24, 2012

The day its begin....

Salam....

Alhamdulillah... i have move to another phase of my life... last Saturday... so let this pic story ok... ^_^

the preparation start with my home made pelamin.... done by my mum and my bff... inspired by me... thanks all cause try your best to fulfill my request... ^_^


Then continue baking cake and fruit tart.. awesome... gurls... you really help me a lot... thank you so much dear....



This is a half of my hantaran done by my mum herself... my tear drop when looking at my hantaran... she done it with love and I'm really move with it... she always be with me no matter what.. support me in all direction... have no word to describe how much I love u mum... thanks mak... love u soo much....




Okey...let the day begin....^_^

makeup done by my cousin.. thanks kak atun make me beautiful on my day... ^_^


















Saat masa terhenti seketika....




Alhamdulillah... dah mampu bernafas kembali... saat tue juga getar terasa... getar untuk menempuhi phase yang baru ini... 


Get support from both family from begining until now Alhamdulillah... 




and officially... presenting here is my en tunang... ^_^


ramai kawan2 yang bertanyakan tentang kami... sejujurnya perkenalan kami tiada aturan dari sesiapa... ianya aturan dari Allah... perkenalan di hari pertama dalam bulan Ramadan yang penuh Barakah itu membawa kami hingga ke hubungan yang sekarang... kami pilih untuk berkawan dalam diam kerna masing2 punya kisah lepas yang mengajar kami untuk lebih berhati2 dalam tiap perbuatan kami.... Alhamdulillah... dengan izin Allah dan restu dari kedua keluarga dari mula hingga kini membuatkan segalanya berlaku dengan mudah dan lancar... perkongsian hari ku ini... fa kongsi untuk tatapan semua kawan2 yang tak putus2 bertanyakan siapa en tunang fa yang misteri itu... kini terjawab sudah... ^_^ 
fa mohon doa kalian untuk doakan hubungan ini kuat dah dirahmatiNya....
Doakan kami kekal hingga ke Jannah....
Doakan kami kuat menempuhi dugaan dalam alam pertunangan ini...
Doakan kami istiqamah dalam mempersiapkan diri menempuhi alam rumah tangga...
dan...
Doakan kami sentiasa diberkati dan diredhai Allah dalam tiap perbuatan kami....
InshaAllah...

" sememangnya jodoh itu rahsia Allah... rasa itu milik Allah... ia akan datang dengan kehendak Allah tanpa perlu dirunsing... dan ia akan pergi bila dikehendakiNya... "

wasalam....

Saturday, December 22, 2012

the day im waiting for....

Alhamdulillah....

Syukur di atas segalanya....
Syukur segalanya berjalan dengan lancar....
Syukur dengan nikmat dan anugerah ini...
Semoga hubungan ini diberkati dan dirahmatiNya....
Semoga ini yang terbaik buat kami....
Doakan yang terbaik buat saya dan en tunang..
(Terkedu seketika....)
Status yang tak pernah ku sangka akan ku raih sepantas ini...
Segalanya berlaku dengan pantas tanpa sedar...
Sebelum ijab kabul datang menyapa...
Masih panjang aturan dalam list ku...
Petanda...
Masih banyak yang perlu aku persiapkan...
Masih banyak yang perlu aku lengkapkan...
Diri.... Mental... fizikal...dan Ilmu di dada...
Masih banyak kekurangan diri yang perlu dibaiki...diisi...dan dibetulkan...
Semoga diri sentiasa istiqamah dalam perjuangan ini....
Insha Allah..


::: Alhamdulillah... Syukur yang tidak terhingga.....
SesungguhNya Dia lebih mengetahui tiap-tiap yang terbaik buat hamba hambaNya... 
Alhamdulillah.... ^_^ :::

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, December 20, 2012

hukum karma

Salam.....

Dulu di tempat itu sedaya upaya Diri ini memerah otak untuk mengisi tiap-tiap kekosongan dikertas itu.....
Tapi kini...
Tempat yang sama duduki oleh mereka mereka mengambil tugas yang sama sepertiku dahulu....

Masa mengubah posisi setiap manusia....
Dan pilihan untuk berada di mana...
Terletak pada diri sendiri....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, December 17, 2012

finally...

Salam....
4.03 am....
Mengalah dengan diri....
Mata xmampu dibuka lagi setelah seharian bersengkang menyudahkan semua persediaan dirumah sebelum pulang ke kampus... Bersambung dengan perjalanan yang panjang di highway.... Plus hujan sepanjang jalan...
Belum sempat rehat.... Memaksa diri sekali lagi untuk study.... Gara2 Gentar dengan ujian hari esok.... Semoga semua pekerjaan ku ini diberkatinya....
Alhamdulillah... Syukur dengan nikmat yang tidak terhingga ini Ya Rabb....
Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, December 16, 2012

everything will be extra....


Salam....
Baru je sampai dibilik tercinta... Masih berbaki kurang dari setahun lagi insyaAllah fa akan bertapa di sini...
Baru je balik dari kampung... How's my weekend? Superb busy.... But alhamdulillah everything almost finish... Tired but satified with the outcome... And again... Alhamdulillah..Everything goes smoothly until now...
Next.... Test mini project and presentation.... ^_^"
Need extra focus on my work for this weekend..so effafarhana... Please prepared urself for extravaganza superb busy this weekend ok....
Pray for me.. ^_^
:: rindu mak abah lagi walaupun baru je balik dari kampung... ::
Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, December 13, 2012

awas.. kalau gula tinggi dalam darah anda...


Salam....
Macam suspen je kan title tue... Hehe... Gula tinggi dalam darah yang di maksudkan tue bukan penyakit ye tapi sebenarnya nak maksudkan darah manis...
Sejak semakin menghampiri nie sume beringatkan fa supaya be extra carefully... Katanya darah manis.... Hehe ^_^"
Setahu fa darah manis for someone yg getting married soon.... But im not yet getting married but close to that.... InsyaAllah....
So just accept it as a joke je la... But tadi dalam lab... Something happen... Acid yg slalu fa guna tetiba memercik.... Lucky im ok coz wearing glove and other safety cloth.... Mybe sebab careless juga kot but as i know myself is very particular in safety... So moral of story... Be carefull and always carefully... Especially to those who is categories as 'darah manis' hehe... ^_^
Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, December 10, 2012

semakin mendekati...


Salam....

semakin hari semakin menghampiri 2013... cepatnya masa berlalu....
rasa macam semalam jer daftar master...
rasa macam semalam je mengenali dunia...
rasa macam semalam je mengenali erti kehidupan sebenar
dan...
rasa macam semalam je mengenali dia... ^_^

yap.. fa sekarang dah start counting day for the another step after the beginning...
it totally goes very fast until me myself also can't believe it... Alhamdulillah... like one of my sis said...

" Kalau itu kehendakNya... Tak ada cara lain lagi selain itu... masa bukan pengukur... jarak juga bukan penentu... kalau dah itu yang terbaik..everything will goes smoothly until kita sendiri xda alasan untuk menolaknya.... yakin lah dengan apa yang dah berlaku and just follow the flow with Tawakal and Doa.. lagipun jodoh yang baik... tak perlu dirunsing... Doa dan terus doa yang terbaik... "

preparation??
Alhamdulillah almost done... get a lot of support and help from my parents, both family, close friends and him (yang selalu up date and tanya apa yang saya dah buat and apa yang belum lengkap lagi... so particular and detail awak nie ye en .... please stay walk with me until infinity ye  ^_^ )... but less is more... sentiasa ingat pesanan mak...

"bersederhanalah dalam semua perkara.... jangan tamak dan hiduplah dalam bersederhana..."

Always keep in my mind.... insyaAllah ^_^

Ok lah... itu je rasanya yang sempat fa update untuk hari ini.... banyak yang memanggil nie... lab report and test still have a lot waiting for me to read and marking... ^_^" 
Finally... pray for me all... pray I can face and finish all those things smoothly... insyaAllah...^_^

- Ketetapan Allah itu adalah yang terbaik... 
membuktikan kebesaran Dia... hingga menitiskan butir-butir jernih di pipi hamba-hambaNya yang dibukakan hati untuk melihat kebesaran dan kekuasaanNya itu..... -
:: effafarhana  9.55 am::




Friday, December 7, 2012

2.28 am

Bila rindu munculkan diri...
Tandanya sayang sudah bertamu....
Bila yang molek dilihat molek....
Tuntun lah ia ke jalan yang benar...

Semoga pemulaan itu permulaan yang baik....
Dalam mencari pengakhiran yang indah....
InsyaAllah...

::bila rindu mula menyapa.... Hanya doa penganti kata... Penyerahan sepenuh penuhnya pada yang Maha Mengetahui... ::

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, December 5, 2012

semakin hari semakin lelah..

Salam....

Tuntutan kerja semakin hari semakin bertambah... really need a vacation.. cameroon highland... the best place for me to release all the burden.... really need a break... ^_^ demandnya saya... And at the same time im also counting day for something big for me for this year... try to complete all the list and prepare it as good as i could... ( hopefully everything gonna be fine .... masa xcukup nak prepare coz kerja di kampus yang bertimbun2 plus a lot of test papers and lab report need to be marking)... hopefully its gonna be a wonderfulness day for me.. him... both family and my close friends.. InsyaAllah... excited plus seram... but so far Alhamdulillah everything just going smoothly.. from my side and also his part... both family also give a lot of support to us... Alhamdulillah....

 I believe in faith... and I put all my life part in His hand cause I believe He knows what is the best for me....
Allah knows what is the best for me.... 

Letaklah sepenuh penuh kepercayaan pada Allah...
Serahlah semua jalan hidup kita padaNya...
Yakinlah pada ketetapanNya...
Bermunajatlah padaNya...
Mohon yang terbaik disisiNya buat kita....
InsyaAllah....
dengan Rahmat dan kasih sayangNya...
Anugerah yang tak terhingga bakal di raih kelak....



p/s: Dalam kegembiraan... jangan terlalu bersenang... kerna bersederhana itu lebih baik....kita hambaNya yang lemah... tak mampu melihat apa yang dihadapan...oleh itu beringatlah dalam tiap2 perkara... jagalah batas2nya sebaik mungkin ... kerna takut kelak...perbuatan kita mengundang kemurkaan Allah....


Saturday, December 1, 2012

Tak terungkap kata

Salam....

Hadirnya dugaan kadang kala melemahkan kudrat....
Namun disebalik dugaan... hikmah datang mengangkat iman...
Meninggikan redha...
Menguatkan jiwa....
Dan bila redha dan pasrah bersatu....
Hati mula melihat sesuatu...
Kuasa yang Maha Agung....

Tak terungkap kata....
Tak terungkap rasa....
Datang tanpa diduga arah masa dan tempatnya....
Membuktikan kebesaran Illahi....
Sesungguhnya Dia sebaik baik penentu dan perancang....
PadaNya jua ku pohon....
Agar dihadapan ini diredhai dan diberkati..
Sebagai permulaan yang baru...
Dalam mencari Firdausi....

Wassalam....

Published with Blogger-droid v2.0.6