Monday, October 29, 2012

Book For October

Salam....


Selamat pagi... semoga hari ini lebih baik dari semalam insyaAllah... 
Dah lama rasanya fa x up date tentang buku kan...
maaf la.. tuntutan kerja yang bertimbun-timbun membuatkan diri ini sentiasa koma di malam hari and critical di siang hari....
tak sempat nak melangkah dalam mana-mana book store...
but.....
yesterday.... finally dapat juga grab satu buku untuk bulan nie walaupun tinggal beberapa hari je lagi nak masuk bulan baru.. ^_^
extra bonus....
si peneman yang hadiahkan buku tue pada fa...
alhamdulillah... thanks ye en peneman....
ye.. nanti saya story kan isinya pada awak ye as upahnya ^_^
buku yang berjaya menarik minat fa semalam adalah... jeng jeng jeng....


Baru je sempat baca sehelai dua... InsyaAllah akan ku qhatam buku ini secepat mungkin 
sebab baru baca sehelai dua pun dah berjaya memikat hati ini...
terasa macam ustaz kazim beri ceramah dalam CD je bila baca buka nie... ^_^
to all... selamat membaca... 
" membaca itu gedung ilmu "


my new sleep partner...

Salam....
Presenting my new sleep partner... Cik Lat
Now cik lat replace that 'empty' [ mr teddy ]
Thanks ye pada si pemberi.... Will care cik lat and make cik lat as my good friend now n future.... InsyaAllah ^_^
Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, October 28, 2012

Korban oh Raya Korban...

Salam Aidil Adha...


Selamat menyambut hari raya aidil adha semua...
Semoga hari yang mulia ini membawa seribu erti pada tiap2 pengorbanan yang telah atau akan kita lakukan...
Raya kali nie fa xsempat nak buat preparation yang lengkap untuk raya and as usual fa sekeluarga sambut lebaran dengan penuh kesederhanaan... Alhamdulillah...

Dalam sibuk-sibuk beraya.. akhirnya angan-angan nak masak nasi daging tercapai juga.. 1st trial... and kira lulus juga la sebab nampak juga rupa nasi dagingnya kan plus orang-orang yang makan pun cakap sedap... hehe happy tengok mereka-mereka makan dengan jayanya ^_^



Baru-baru nie fa sempat join kelas pastry and cup cake.. alang-alang ada tetamu nak datang rumah, fa cuba la keluarkan balik apa yang di belajar dalam kelas tue... and jadi la cup cake seperti di atas... paling excited adalah mak and kak iman... excited diaorang menekan ising atas cup cake hehe... nice to have happening assistance... ^_^


sangat bosan bila masuk part bola sepak.. ^_^"

Tuesday, October 23, 2012

bila waktu telah berakhir...


Salam..

Hidup ini sekadar satu persinggahan...
Perlukah berasa bangga dengan harta dunia...

Bak kata opick...
Bagaimana kau merasa bangga...

Akan dunia yang sementara...
Bagaimana kah bila semua hilang dan pergi meninggalkan dirimu...
Bagaimana kah bila saatnya...
waktu terhenti tak kau sedari...
masihkah ada jalan bagimu...
untuk mengulangkan masa lalu....

Di tempat persinggahan ini...
akan ku kuatkan semangat...
membetulkan kesilapan...
membaiki kelemahan...
menguatkan keazaman....
agar destinasi terakhir itu dapat ku langkah dengan senyuman kegembiraan.... InsyaAllah ^_^


Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, October 19, 2012

Matangnya diri...

Salam....


Kematangan di ukur pabila diri berdepan dengan masalah.... dan cara diri menghadapinya... 
andai lenting dan baran muncul utama... muhasabah lah diri kembali... dan masih banyak yang perlu dibaiki...
Setiap penyelesaian itu memberi kita dua pilihan... secara baik atau tidak... 
yang pasti... baik akan memberi kabaran yang baik... dan si tidak semestinya mengibarkan bendera hitam... semuanya terletak pada diri, hati dan akal kita...
berfikirlah dengan akal... lakukan lah dengan diri yang iklhas... dan terima lah dengan hati yang terbuka...
insyaAllah... tiap pekerjaan yang dilakukan dengan baik, penuh kasih sayang dan ikhlas akan diredhaiNya...


Thursday, October 18, 2012

another hectic day...

Salam....


Alhamdulillah....
Tak ada masalah yang tiada jalan penyelesaian....
Masalah datang sesekali bukan untuk membebankan....
Tapi untuk menguji kesabaran dan kematangan diri....

Analysis data = done!! Alhamdulillah....
Next....
Proceed with another stage....
InsyaAllah... sempat mengejar date line itu....
Mohon dipermudahkan segalanya Ya Allah....
Mohon kau permudahkan segalanya terbaik buat hambaMu ini....

"Allah tidak membebani sesorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya" 
-surah al-Baqarah [2]: 286


Published with Blogger-droid v2.0.6

yang nyata selalunya sukar dilihat

Salam....
Dalam tiap langkahan kita tanpa sedar Dia memerhati dari jauh.....
Memerhati dan mengawasi dengan penuh kasih sayang....
agar kita tak terlalu jauh tersasar...
Menegur dengan penuh kelembutan...
agar kita tak terlalu lalai dan alpa dengan nikmat sementara...
Dan yang pasti....
Ramai yang tidak menyedari semua itu....
Hanya mereka yang berfikir mampu melihat dan memandang kasih sayangNya itu....
Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....
Dia amat mengasihani hamba hambaNya...
Melalui rahmat dan kasih sayangNya yang Maha Luas itu...
Hati hati hamba hambaMu ini menjadi tenang...
damai dan tenteram....
Besarnya kekuasaanMu Ya Rabb....


"kecuali orang yang bertaubat dan membaiki (amal buruk mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang-orang itu, Aku terima taubat mereka dan Akulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Mengasihani." -surah al-Baqarah : 160 -
Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, October 17, 2012

PadaMu ku berserah...

Salam....

Ya Rabb....
Hanya padaMu ku meminta...
Hanya padaMu ku bergantung hidup...
Hanya padaMu tempat ku berharap....
Ku serahkan segalanya padaMu Ya Rabb....
Ku serahkan arah hidupku ini dijalan takdirMu..
Andai ada yg salah dalam langkahan ku ini...
Andai ada yang tersasar dari jalan takdirku itu..
Ku pohon Ya Rabb...
Berikanlah aku petunjuk...
Agar hati ini tidak menangis lagi..
Agar jiwa ini tidak tersesat dan kotor lagi....

Semoga dia pengakhiran yang terbaik buat ku dlm sebuah episode penantian...
Dan semoga dia adalah imam ku dalam mencapai cinta yang teragong dan hakiki..
InsyaAllah.... Amiin....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, October 14, 2012

tak mampu diduga apatah lagi ditafsir...


Salam....


Hidup ini terlalu banyak yang tersirat...
Terlalu banyak yang tersurat...
Susah untuk ditafsir....
Senang untuk diterima...
Hukum karma...
Andai pernah bahagia...
Bersedia lah untuk terluka...
Andai pernah menangis....
Nantikan lah bahagia...
Yakin kan lah diri....
Setiap yang berlaku ada hikmahnya...
Ingat janji-janjiNya....
Ingat larangan dan suruhanNya....
Nikmat dah anugerah yang diberi...
Pasti diluar jangkaan dan batas fikiran insan yang lemah...
Yakinlah dengan janji2Nya... Yakin lah....
Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, October 13, 2012

Box

Salam...



Dalam sibuk mengemas di petang weekend nie tetiba tersentap seketika...
Lama kotak itu aku tenung...
lama tersorok di ruang paling jauh dari pandangan mata ku...
tanpa ku sedar terasa panas membahang di muka...
dan sekali lagi rasa itu hadir...
tak mampu meluah... 
tak mampu menzahir....
hanya mampu terkedu dalam sendu....
Luka itu terlalu dalam untuk sembuh....
dan terlalu sakit untuk dilalui....
Aku belum ada kekuatan untuk menjengah sekali lagi isi di dalam nya....
Ku harap suatu hari nanti...
Ada sesorang yang mampu menemani ku membuka kembali kotak itu...
dan dengan bangganya aku mampu tersenyum...
tersenyum lalu membuang semua isi di dalamnya...
dan mengantikannya dengan isi yang baru
yang jauh lebih sempurna... 
InsyaAllah....