Sunday, July 8, 2012

Rezeki itu milik Allah

Salam...


Lama plak rasanya xmeng' update n3 kat blog nie rasa nya... hehe.. last week agak bz dengan rearrange fa nya schedule .. ada beberapa perubahan yang perlu fa buat... plus uruskan beberapa document... alhamdulillah... rezeki dari Allah.. interview yang fa attend aritu, lepas... benar2 rezeki dari Allah... apa yang fa belajar dari kisah tue adalah....

" Jangan Tamak... Rezeki kita telah Allah tentukan"

Rezeki kita telah Allah tetapkan.. andai di sini bukan rezeki kita percaya lah ada di sana Allah sediakan untuk kita... yang perlu kita buat adalah bersabar dan berusaha tanpa mengeluh... sebelum dapat result tue fa ada terlepas satu scholar... entah macam mana leh terlepas pandang sal scholar tue.. sedar2 supervisor fa call and tanya dah apply ke belum... and at the same time aritu dah dateline dia dah... so confirm dah xsempat nak kejar plus adalah beberapa benda yang buat fa rasa macam menghalang dan tak bersungguh sangat nak apply that scholar... at the end of the day.. fa make up my mind and said " mungkin itu bukan rezeki aku... insyaAllah ada rezeki yang lebih baik buat aku yang Allah telah sediakan "... Alhamdulillah... selang couple of days after that I got an email from IPS and they said I accepted... see... that is the power of believe to Allah... Alhamdulillah...

Fa selalu ingat pesan kak Salwa... 

" every single little thing happen in our life has been decided and planed by Allah.. even tempat parking keta kita untuk hari tue pun dah ditentukan oleh Allah... sebab Allah tue Maha Berkuasa... tak ada yang berlaku tanpa pengetahuanNya... Subahanallah..." 

Bagi Fa... hidup nie xperlu kejar kemewahan tapi cukup la sekadar bersederhana... sebab dengan bersederhana banyak benda yang lalai dapat kita hindari... bukan bermaksud fa nak ajak jangan berlumba2 mencapai kejayaan or stop berusaha untuk menjadi lebih baik... berusaha menjadi lebih baik itu perlu tapi bersederhana la dalam setiap perlakuan yang kita buat... xperlu la berlebih lebihan dalam mengejar nama dan pangkat mahupun harta... yang paling penting kejarlah harta akhirat dan kedudukan kita disisi Allah... Rasullullah.. idola dan nabi kita sendiri pun mengajak kita untuk sentiasa bersederhana... 

sabda Baginda yang bermaksud:

"Tidakkah kalian mendengar? Tidakkah kalian mendengar? Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!” (HR Abu Daud)

So kawan-kawan.. ayuh amalkan bersederhana dalam kehidupan kita... semoga kehidupan kita sentiasa diberkati olehNya.. InsyaAllah... ^_^






No comments: