Tuesday, July 31, 2012

Agar ramadhan kali ini tidak kosong seperti yang lalu

Salam Ramadhan...


Masih banyak yang belum dilakukan tika ini
Masih banyak ruang yang terbuang saat ini
Sedangkan dia semakin pantas meninggalkan waktu...
pantas meninggalkan kita yang masih alpa dengan tuntutan dunia...
wahai hati...
kuatkan lah semangat dan tekadmu...
agar jasad ini mampu bangun dan bersujud pada kebesaranNya...
agar lidah ini ringan membaca dan menyelami ayat ayat cinta dariNya...
Istiqamah lah wahai hati dengan satu matlamat itu...
mengharap pengampunan dariNya...


:: Agar ramadhan kali ini tidak kosong seperti yang lalu... ::



Monday, July 30, 2012

wahai hati....

Salam ramadhan...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, July 29, 2012

Hikmah di sebalik luka... ^_^

Salam...






♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, 
ia akan menghapus air mata nya dengan imannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia akan menguatkan hatinya dengan ilmunya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
hati-hari nya akan ia penuhi dengan semangat perubahan lebih baik pada dirinya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia menari dalam do’a permohonan ampunnya terhadap Tuhannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
wajah kusutnya tetap terlihat indah bagi dunia

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
bibir merahnya menyimpulkan senyuman untuk hidupnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
matanya basah oleh lembutnya hatinya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
dunia nya terasa akan berlanjut dan ia harus tegar

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
jiwa lembutnya sampaikan ketenangan pada hati kecilnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
akal dan hatinya hadir untuk menanti kesadarannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
tangannya ia pergunakan seperti kebiasaannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
tak akan ada perubahan dalam dirinya oleh hal-hal yang tidak berguna

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia gunakan kesadarannya tuk menjaga perasaan orang sekitarnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
air matanya dijadikan do’a untuk keselamatan orang yang melukainya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
jari-jemarinya bergerak untuk tetap menolong orang lain tanpa beban di hatinya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
hidupnya tetap menjadi kebahagiaan bagi orang sekitarnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
jalan panjang didepan matanya tetap diharunginya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka,
kepercayaan dirinya tetap tak akan luluh

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, ia dan dirinya
♥♥ TETAP MENJADI MUSLIMAH…
♥♥ TETAP MENJADI WANITA SOLEHAH…
♥♥ TETAP MENJADI WANITA YANG TERHORMAT…
♥♥ TETAP MENJADI HAMBA ALLAH YANG MAHA AGUNG…

" Yaa Rabbi sudilah pandang daku ,Terangi jalan gelap ini, Jangan biarkan daku terus sendiri, Mencari mendaki jalan berduri…

Thursday, July 26, 2012

effect dejavu di kinabalu


Salam....
Kisah itu bukan kenangan... Bukan juga kesilapan tapi pengajaran dan peringatan... Buat mereka yang berfikir...
Published with Blogger-droid v2.0.6

Peringatan buat diri sendiri dan semua...

Salam Ramadan...

Alhamdulillah... hari nie dah masuk hari ke 6 umat Islam berpuasa... macam mana?? masih steady lagi ke semua beribadah?? Dah berapa juzuk dah sekarang...?? check balik k list2 ibadah korang kalau ada yang terlepas or terlupa ye  ^_^ Moga kita semua masih lagi istiqamah dalam menjalani ibadah dalam bulan yang penuh dengan barakah ini InsyaAllah.. 

Tak dinafikan kerja seharian kadang2 buatkan kita sebagai manusia xberkesempatan untuk sempurnakan matlamat kita melakukan extra ibadat2 sunat dalam bulan ramadan nie...

example :
1.kadang2 miss untuk mengaji selepas solat fardu...
2.Disebabkan terlalu letih dengan kerja siang miss solat terawih berjemaah di Masjid... 
3.Terlalu penat hingga xsedar untuk bangun solat malam....
 kan..kan..kan... tapi semua tue kan ada jalan penyelesaian... ada ruang untuk kita capai matlamat tue andai kita betul2 ikhlas... 

Solution :
1. Cover la balik dengan mengaji sebelum subuh selepas bersahur or selepas solat subuh... and selepas solat magrib... InsyaAllah.. sempat sehari satu juzuk... 
2. Andai penat dan letih... solat la terawih di rumah.. ajak la family berjemaah dirumah... akhlak yang baik bermula di rumah...
3. Tido la awal... insyaAllah... mampu bangun untuk solat malam....  

Selalu lah ingatkan diri bila kita xmampu lakukan semua itu pasti ada sebab... means muhasabah la balik diri sendiri apa dosa kita sehingga tertutup or terhalang pintu hati kita dari melakukan ibadat2 itu... 


Ingat pesan ini 

Selamat Beribadah semua ^_^

Tuesday, July 24, 2012

Rindu itu datang lagi...

Salam ramadan semua....

Macam mana puasa setakat hari ini... ^_^ 

Semoga Ramadan kali ini membawa seribu satu erti buat kita semua....
Semoga Ramadan kali ini diberi kesempatan dan di buka kan pintu hati untuk kita terus beribadat kepadaNya...
Dalam bulan yang mulia nie Fa nak mohon maaf andai ada salah silap Fa pada semua selama Fa masih bernafas dan menumpang di muka bumi Allah ini...
sama-sama lah kita tingkatkan amalan dan gandakan pahala ye.. 
mybe ini ada lah Ramadan terakhir untuk kita so apa lagi... jangan sia-siakan peluang yang ada... grab it ok .... ^_^

Dalam subuh ini... 
Hati terdetik dan di sapa kuat oleh perasaan itu...
ya... rindu itu datang lagi... dan kali ini makin kuat dan sayu...
Rindunya pada dia... 
Masih menanti untuk ke sana...
InsyaAllah... masih sabar menanti... dan akan terus menanti....
menanti untuk ke sana... 
Rumah Allah...



Thursday, July 19, 2012

sayup sayup je...

Salam...

Seharian di lab... Bersambung plak ke malam melihat angka2 hasil kerja keras siang tadi... Mata dah malap malap macam Touch light kehabisan bateri... Usaha tangga kejayaan... So jom sambung kerja..berusaha menuju kejayaan ^_^

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, July 18, 2012

Ice Age 4

Salam

Ha.. nie la aktiviti fa hari nie.. dah lama rasanya x kluar tengok movie dengan kawan-kawan... and today.. again gurls hang out day... ( kitaorang iktiraf sendiri ^_^ )
asalnya akak-akak senior ajak dinner dekat juru.. makan ketam.. lepas je makan ketam and solat magrib di masjid kampung sekolah juru... kitaorang singgah perda kejap... niat memng nak tengok movie kalau ada masa.. then bila terpacak depan cinema tue... dalam banyak2 movie... Ice Age yang aling sesuai bila dihitung dengan masa yang kitaorang ada.. ye la..xkan nak balik lewat malam kan... sangat xmanis... so Ice Age... here we comes...

Overall citer nie menarik... fa suka sebab semua criteria yang fa nak ada dalam movie nie...
1. mesti la lawak...
2. haruslah buat fa ketawa..
3. tak berat dan tak perlukan fa pikir banyak...
4. ada adventurer and suspend part..
5. tak buat fa tidor...
and finally... 
6. tak buat fa rasa menyesal bayar and tak buat fa cakap " citer apa tue erk?? motif?? "  

so sape2 yang ada criteria macam fa above.. sila2 la tengok movie nie... segala stress semalam mengadap chemical.. equation... lepas juga malam nie... "sebab saya still budak civil eng"  ^_^

p/s : enjoy learn something new... gain knowledge.. and have fun with it.. no regrets with what happen to me before.. coz now i'm appreciate more myself and people around me.. Subahanallah... Allahhu Akhbar... 

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui."
(Surah al-Baqarah:ayat 216)

Monday, July 16, 2012

miss them already....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Setelah sekian lama..

Salam....


Setelah sekian lama...akhirnya dapat gak fa update blog guna handphone... Sesapa yang ikut blog fa mesti tahu kan apa dah jadi dengan SII fa... Ermmm sedih2 tapi xpe cos sekarang fa dah dapat pengganti nya... Si comel pinky... Hehehe Alhamdulillah..rezeki dari Allah... Baru je dapat tadi...still panas2 g nie.. So apa lagi... Jom selongkar si comel pink nie... Tgk best ke x... ^_^

Wednesday, July 11, 2012

Speed 180 km/h

Salam....


Disebabkan esok fa nak off and next week ada presentation... terpaksa la bawak keja balik and continue kat bilik untuk di settle kan juga malam nie... ada juga la nampak gaya-gaya nak kena stay up untill subuh malam nie ... tak muat meja study... lantai pun jadi magsa tuk sepahkan kertas-kertas journal.. kalau sesapa masuk bilik nie sekarang confirm serabut tengok keadaan yang semak nie... ^_^" maaf la ye... ok la jom sambung kerja... baca journal... buat note... prepare slide show... heaven..heaven... kalau dah abis study nanti confirm rindu saat-saat macam nie kan.. hehe... chaiyok!!! ^_^

Monday, July 9, 2012

Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Salam....

Sungguh aku rindu...

Salam...


Rindunya hati ini nak menziarahi rumah Allah ini... semakin hari semakin menebal rasa ingin ke sana.... 
Fa selalu terpikir... bila agaknya giliran Fa untuk berpeluang ke sana...
 Ermmm InsyaAllah.. masa nya akan tiba...
 masa yang paling terbaik untuk Fa ke sana... 
hanya Allah yang lebih mengetahui bila detiknya... 
Sungguh hati ini rindu untuk ke sana....

Senyum lah...


Salam....


senyum lah wahai ratu cahaya kegembiraan...
kerna sesungguhnya dunia ini terlalu singkat untuk ditangisi...
senyum lah wahai ratu cahaya kegembiraan...
kerna kamu sentiasa dikelilingi oleh orang-orang yang mengasihimu...
senyumlah wahai ratu cahaya kegembiraan...
kerna tiap-tiap yang mendatang perlukan kamu untuk berfikir bukannya menangis...
dan...
terus lah senyum wahai ratu cahaya kegembiraan...
kerna Allah sentiasa ada bersama-sama denganmu...
tiap masa dan ketika... InsyaAllah...

Sunday, July 8, 2012

Rezeki itu milik Allah

Salam...


Lama plak rasanya xmeng' update n3 kat blog nie rasa nya... hehe.. last week agak bz dengan rearrange fa nya schedule .. ada beberapa perubahan yang perlu fa buat... plus uruskan beberapa document... alhamdulillah... rezeki dari Allah.. interview yang fa attend aritu, lepas... benar2 rezeki dari Allah... apa yang fa belajar dari kisah tue adalah....

" Jangan Tamak... Rezeki kita telah Allah tentukan"

Rezeki kita telah Allah tetapkan.. andai di sini bukan rezeki kita percaya lah ada di sana Allah sediakan untuk kita... yang perlu kita buat adalah bersabar dan berusaha tanpa mengeluh... sebelum dapat result tue fa ada terlepas satu scholar... entah macam mana leh terlepas pandang sal scholar tue.. sedar2 supervisor fa call and tanya dah apply ke belum... and at the same time aritu dah dateline dia dah... so confirm dah xsempat nak kejar plus adalah beberapa benda yang buat fa rasa macam menghalang dan tak bersungguh sangat nak apply that scholar... at the end of the day.. fa make up my mind and said " mungkin itu bukan rezeki aku... insyaAllah ada rezeki yang lebih baik buat aku yang Allah telah sediakan "... Alhamdulillah... selang couple of days after that I got an email from IPS and they said I accepted... see... that is the power of believe to Allah... Alhamdulillah...

Fa selalu ingat pesan kak Salwa... 

" every single little thing happen in our life has been decided and planed by Allah.. even tempat parking keta kita untuk hari tue pun dah ditentukan oleh Allah... sebab Allah tue Maha Berkuasa... tak ada yang berlaku tanpa pengetahuanNya... Subahanallah..." 

Bagi Fa... hidup nie xperlu kejar kemewahan tapi cukup la sekadar bersederhana... sebab dengan bersederhana banyak benda yang lalai dapat kita hindari... bukan bermaksud fa nak ajak jangan berlumba2 mencapai kejayaan or stop berusaha untuk menjadi lebih baik... berusaha menjadi lebih baik itu perlu tapi bersederhana la dalam setiap perlakuan yang kita buat... xperlu la berlebih lebihan dalam mengejar nama dan pangkat mahupun harta... yang paling penting kejarlah harta akhirat dan kedudukan kita disisi Allah... Rasullullah.. idola dan nabi kita sendiri pun mengajak kita untuk sentiasa bersederhana... 

sabda Baginda yang bermaksud:

"Tidakkah kalian mendengar? Tidakkah kalian mendengar? Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!” (HR Abu Daud)

So kawan-kawan.. ayuh amalkan bersederhana dalam kehidupan kita... semoga kehidupan kita sentiasa diberkati olehNya.. InsyaAllah... ^_^






Tuesday, July 3, 2012

Double for this month ...

salam...

Book for this month....

double sebab last month xda kan.. so apa lagi... jom jelajah isi dalam buku nie jom ^_^

Monday, July 2, 2012

continue...


Continue yang tadi ye... ^_^

Se sampainya tok imam... majlis secara rasminya pun bermula... 





Alhamdulillah ... dengan sekali lafaz kini abang dah berubah status menjadi seorang khalifah kepada sebahagian tulang rusuk nya... happy for u abang ^_^











Selesai sahaja sesi bergambar dan menyarung cincin... time tuk makan.. jom... ^_^




selesai majlis... fa sekeluarga terus bergerak pulang ke Kedah sebab keesokkannya ada yang kena masuk keja.. Ahad kan... Fa sentiasa doakan abang dan kak zatil bahagia hingga ke Jannah... insyaAllah... amin..
so fa akhiri entry kali nie dengan....






Dua Hati menjadi satu...

Salam...

Entry kali nie fa tujukan khas buat kekanda yang fa kasihi serta pasangannya... so let the pictures talk okey... ^_^

A part of our side gifts...







Semuanya ada 9 dulang tapi yang sempat fa snap kat rumah cuma 7... nak tengok yang full... jap erkkk...


nie masa di rumah pengantin aka my sis in law right now... complete 9 dulang... ^_^

Majlisnya berlansung selepas asar...  rombongan kitaorang tiba awal... so ada la sedikit sesi ucapan dari pihak keluarga tuan rumah dan juga penyerahan dulang-dulang hantaran...






my lovely brother yang tengah cuak.. banyak kali juga la fa suruh dia calm.. sebab muka dia sangat2 cuak time tue.. hehe 

continue....