Wednesday, June 27, 2012

To my dear future husband...


Salam...


Bukan terlalu memilih tetapi cinta Ilahi lebih ku utamakan kini....
Bukan mengaku baik tapi redha Allah menjadi priority ku sekarang...
Bukan mengimpikan sempurna tapi cukuplah mampu memimpinku ke syurga...

Harta....
Cukuplah sekadar mampu menunaikan yang hak 
bukan membawakan ku pada kealpaan dunia...
aKu pilih sederhana dari bermewah...
kerna dalam sederhana itu...
kita mampu melihat yang dibawah...
kita senang mengukur kedudukan diri....
kita ringan sujud bersyukur...
kita dekat dengan Yang Maha Esa...
dan paling utama...
rasa kehambaan padaNya semakin menebal di dalam diri...

Benar... aku pilih sederhana dari bermewah...
dan ku pilih agama dari harta...
InsyaAllah... rasa itu akan ku pelihara selamanya...


Thursday, June 21, 2012

Bahasa menunjukan bangsa...

Salam....


Kadang-kadang kita lupa kata-kata kita sedang ditafsirkan oleh orang yang mendengar sebagai peribadi kita... ermm bagai mana kalau kata-kata yang ditutur or ditulis tue bukan lah sesuatu yang bijak...pasti orang yang memerhati tue melihat kita tidak bijak bukan... 

Kata-kata itu selalu nya diasuh dari rumah... apa yang ditutur di rumah itu lah yang diamalkan diluar... tak kisah la kita perdana menteri or pensyarah or tukang cuci sekali pun sebenarnya yang membezakan diri kita pada pandangan orang yang bijak berfikir adalah peribadi.. bahasa dan adab pergaulan kita.. 

Fa pernah melihat perbualan antara dua insan yang berbeza taraf pendidikan.. sedih bila melihat orang yang tinggi education tapi masih lemah adab dan peribadi.. malah... yang rendah taraf pendidikan itu lagi bersopan santun dan menjaga lidahnya...

Ya.. kadang-kadang kita lupa or tak sedar apa yang kita tutur itu sesuatu yang sangat kurang bijak... bahasa yang kasar dan merendah rendahkan maruah seseorang sehinggakan melukakan hati insan yang mendengarnya...  so peringatan untuk diri sendiri dan kamu..kamu...

"if you don't have nothing good to say.. silent is the genius action"


p/s :: Fa seorang yang sangat jujur dengan orang yang Fa care and sayang especially my family and my close friend.. rasanya mereka-mereka ini sangat paham dengan Fa... apa yang Fa rasa salah and tak betul pasti laju je keluar dari mulut Fa kan..kan..kan.. ada yang kadang2 kasar dan ada kadang2 sekadar gurauan.. dan mostly and always.. mereka terima dengan senyuman and gelak ketawa.. percaya la.. apa yang Fa sampaikan itu ikhlas dan jujur dari hati ini.. kerana fa sayang kamu kamu kamu.... Fa tak nak orang yang fa sayang salah dalam membuat keputusan.. sebab sekali fa care every single things about u will always became as my priority.. 

Hang out with my best buddies...

Salam...

Semalam seharian fa habiskan masa dengan my best buddies kat Penang.. or lebih tepat lagi dekat Queens Bay mall.. seharian kitaorang ada di sana... dari sebelum zohor hingga la ke magrib... lama rasanya tak hang out macam tue sama-sama sebab masing-masing busy dengan kerja masing-masing plus kitaorang xplan pun this activities.. kira macam coincident la ... roommate fa ajak pergi beli hadiah for her new nephew then fa nak pergi settlekan picture for my brother wedding... Am nak balik Johor and bas dia naik di Penang.. and akak Salwa pun tengah free so apa lagi... Penang here we comes... ^_^








Special for those who has care about me before.. i'm become stronger and fighter now... Thanks Allah coz always be with me...

You know the bed feels warmer
Sleeping here alone
You know I dream in colour
And do the things I want

You think you got the best of me
Think you had the last laugh
Bet you think that everything good is gone
Think you left me broken down
Think that I'd come running back
Baby you don't know me, cause you're dead wrong

What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone
What doesn't kill you makes a fighter
Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause you're gone

What doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I
What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

You heard that I was starting over with someone new
They told you I was moving on over you

You didn't think that I'd come back
I'd come back swinging
You tried to break me, but you see

What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone
What doesn't kill you makes a fighter
Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause you're gone

What doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I
What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

Thanks to you I got a new thing started
Thanks to you I'm not the broken hearted
Thanks to you I'm finally thinking bout me
You know in the end the day you left was just my beginning
In the end...

What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone
What doesn't kill you makes a fighter
Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause you're gone

What doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I
What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

Kelly Clarkson What Doesn't Kill You lyrics found on http://www.directlyrics.com/kelly-clarkson-what-doesnt-kill-you-lyrics.html

Wednesday, June 20, 2012

Terima kasih Ya Rabb

Salam...



Alhamdulillah....
Terima kasih Ya Rabb
 kerana masih lagi memberi kesempatan untuk diri ini bernafas sehari lagi...
Terima kasih Ya Rabb di atas segala dugaan yang melanda diri ini...
sesungguhnya dugaan-dugaan itu telah mendekatkan diri ku padaMu Ya Rabb...
sesungguhnya musibah-musibah itu telah menyedarkan aku bertapa AgungNya kebesaranMu ...

Terima kasih Ya Rabb
dengan segala nikmat yang telah Engkau berikan padaku selama ini...
sesungguhnya tiap-tiap yang berlaku itu 
membuatkan diri ini sentiasa berfikir sedalam dalamnya...
menggerakkan hati ini untuk sujud pada kebesaran kasih sayangMu 
dan diakhirnya Ya Rab...
ku harap rasa manisnya rasa kehambaan itu kekal abadi dalam diri ini selamaNya...
kerna yang ku damba kini hanyalah cintaMu...
. bukan lagi cinta duniawi...
Terima kasih Ya Rabb...



Tuesday, June 19, 2012

Kembali Semak...

Salam...


Today..let the picture talk ok?? chaiyok!!! ^_^

Sunday, June 17, 2012

Peringatan buat diri dan saudara-saudara ku...

Megi Ketam

Salam....

Happy Sunday semua... dah lama nie x menghabiskan weekend di kampus... selalu asal weekend je lesap... tup..tup ada di Alor Star.. hehe but today ada di kampus !!! wah... kagum2.. hehe... mamandangkan fa nya presentation again di post pone kan ke next month... otak pun ligat mencerna apa ye yang perlu di buat time2 weekend nie... tetiba je terpandang multicooker... terus mood memasak muncul... and nie la dia hasilnya...

1st trial... best sampai lincin... ^_^

selamat ber 'weekend semua....

wasalam....

Friday, June 15, 2012

Alhamdulillah...

Salam Jumaat semua...





Semoga penghulu segala hari ini membawa seribu rahmat buat kita semua ... pagi2 lagi fa dapat call dari samsung service center.. kabar yang sangat menyedihkan buat fa... SII buah hati pengarang jantung fa xdapat diselamatkan lagi... kalau nak pulih pun take a lot of money... prefer to buy a new one... ermm hampir-hampir menitiskan air mata la juga... tapi dalam sedih tue.. fa pilih untuk redha dengan apa yang berlaku... masa tengah tenangkan hati tue.. terdetik hati untuk call abang fa.. after a few sms with him.. fa terus contact my mum... (fa memng xda rahsia dengan family fa.. so suka duka fa.. family fa yang akan tahu dulu... sebab family fa adalah perkara yang paling berharga dalam hidup fa... tak kira sejahat mana fa.. diaorang xpernah tinggalkan fa... so sharing with them is a compulsory...!!!! ^_^) benar la kata orang... bersabar la..

" tiap kesusahan ada kesenangan.. " 

mak beri satu jalan keluar sal masalah ini untuk fa... Alhamdulillah... terima kasih mak... luv u so much... ^_^

Kisah fa hari ini xberakhir disitu je... abang fa sendiri offer nak pinjamkan handset dia dulu untuk fa before fa dapat anset baru.. Alhamdulillah... kata nya anset 300g... anset apa la tue ye... hahaha... kita tunggu and lihat je la nanti ye... ^_^ and the end of my day.. my supervisor offer me some job... Alhamdulillah... syukur... See kalau kita redha and yakin dengan Allah... insyaAllah balasan dariNya is beyond our expectation... bukanlah fa nak riak di sini.. niat fa sekadar nak berkongsi nikmat yang Allah bagi... Fa masih lagi mencari kekuatan untuk hari-hari mendatang... tapi yang pasti.. fa dah tanam dalam diri fa untuk redha dengan tiap tiap dugaan itu walaupun fa xpasti kuatkah diri ini untuk berdepan dengan nya...akan fa cuba sebaik mungkin sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... dan tiap2 yang berlaku itu ada hikmahnya... malah.. tiap sesuatu musibah yang terjadi itu adalah berpunca dari khilaf kita sendiri... wajar lah andai kita redha dan mendekati pencipta kita.. sebab dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....


"..dan berapa banyak dari Nabi-nabi (dahulu) telah berperang dengan disertai oleh ramai orang-orang yang taat kepada Allah, maka mereka tidak merasa lemah semangat akan apa yang telah menimpa mereka pada jalan (agama) Allah dan mereka juga tidak lemah tenaga dan tidak pula mahu tunduk (kepada musuh). Dan (ingatlah), Allah sentiasa mencintai  orang-orang yang sabar.. "    (A-li'Imraan 3:146 )


Thursday, June 14, 2012

Nasihat Kubur kepada Kita...



Nasihat kubur Luangkan waktu 2 minit membacanya :

Nasihat Kubur: 
1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yang gelap, maka terangilah aku dgn TAHAJUD.

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka LUASKAN aku dengan ber SILATURAHIM.

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka RAMAIkanlah aku dengan perbanyak baca AL-QUR'AN.

4). Aku adalah tempatnya binatang-binatang yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH

5). Aku yang menyepitkanmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT

6). Aku adalah tempat untuk merendammu dengan cairan yang sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA..

7). Aku adalah tempat Munkar dan Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"...

" Tiap-tiap Yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. ketika itu sesiapa Yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka Sesungguhnya ia telah berjaya. dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi Segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang Yang terpedaya." 

(Surah Ali Imran 3:185) 

Aku & Dia Dah Putus..

Salam...

Hari nie nya n3 Fa nak share dengan korang sal satu cerpen... as usual.. fa nya sumber kebanyakkan nya datang dari kawan2 fb fa yang sangat sangat caring... Alhamdulillah... diaorang selalu share benda/bahan2 yang bermanfaat untuk direnung bersama... so kat blog nie.. fa ambik kesempatan untuk share dengan korang korang pulak ye... cerpen nie ada kat cnie IluvIslam... semoga cerpen ini dapat memberi manfaat pada kamu..kamu..kamu ye wahai saudara muslimah ku...selamat membaca... ^_^

Wednesday, June 13, 2012

Janji-janjiNya...


Salam...

Bait-bait kata yang benar-benar mententeramkan jiwa...
menenangkan hati....
menguatkan semangat...
melapangkan dada...
menghimpunkan gembira...
dan menenggelamkan duka....
kerana... Janji-janjiNya adalah benar...
Kata-kataNya adalah benar...
Ayat-ayatNya adalah benar...
Sehingga tiada keraguan di hati ini pada tiap-tiap yang mendatang...
Kerana... diri ini sentiasa yakin....
Dia lebih mengetahui tiap-tiap sesuatu...
Dia lebih menyayangi hamba-hambaNya...

:: kekal dan tebalkan lah rasa kehambaan ku ini padaMu Ya Rabb ::

Monday, June 11, 2012

when our mind is separate from our body...

Salam...

Dah masuk bulan Jun dah nie.. dah 11.06.2012 dah...

1. Room Rent = Done
2. Phone Bil    = Done
3. Saving aka tabung kecik = Done
4. My things   = Done

apa lagi erk?? ermmm benda yang selalu sangat Fa lupa kan... book for this month... alahai perlu ke x post pone ke bulan depan buku tue?? ermmm bulan nie punya bajet lagi2 la lari menjauh... motif?? my SII masuk longkang T_T... motif?? nie la akibatnya bila otak dan badan xbersatu... luluhnya hati bila tgk SII ada dlm longkang... menitis juga la air mata.. sebab....

1. Beli dengan duit sendiri
2. Peneman Fa saat sukar hingga la sekarang....
3. Sudah sebati dengan my daily life... feel weird and gelisah bila xda dia...
4. My good assistance... all application i need.. have inside it...
5. Too early to find a new one... pakai xsampai 5 bulan.. -_-"
and the MOST importance is ... can't or hard to release something that i already falling in love with...

ermmm sabar la wahai Farhana... InsyaAllah ada hikmahnya... hope my SII will get well soon.. akan usaha juga untuk repair dia till samsung sendiri cakap... 'adik manis... wereally can't help you' -_-"

lesson :: please... don't separate mind with body.... ^_^



salam...

Hidup nie macam bola kan.. bulat.. dan kadang2 ada di atas.. kadang2 ada di bawah... selalunya disepak.. dan ada masanya dipeluk erat oleh insan yang menghargai kita.. Setiap yang hadir tanpa kita sedar, sebenarnya ada hikmah dan sebabnya... kebanyakkan nya hadir akan mendekatkan diri kita dengan Pencipta kita... lumrah insan bergelar manusia.. sekali terjatuh baru tersedar kesilapan diri sendiri... sekali tersadung baru ingat kedudukan diri...

 so bersyukurlah dengan dugaan itu... mungkin... kita di duga dengan benda yang kita sayang.. tapi diakhirnya kita dapat ganjaran yang lebih bermakna... 

Fa selalu ingatkan diri... things always happen with a reason.. the best way is Redha la...

^_^

Friday, June 8, 2012

::: walaupun jatuh tapi xtersungkur :::

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, June 7, 2012

dont lose your pen

salam...

sedang menunggu sample di filter.. sambil2 tue tangan mula membuka fb.. dalam membaca status2 kawan2 di fb yang bermacam2 kisah tue.. terpadang la fa pada satu foto nie... ( yang kat atas tue) tersenyum fa membacanya... funny but has a deep meaning....

pen mungkin a small thing in our life... but sometime it will give big impact to us...

Sama juga kalau di fikirkan dalam hidup seharian kita... kadang2 hanya punca yang kecil... suami isteri berpisah... keluarga brpecah... hubungan ukhuwah terputus... semuanya berlaku tanpa kita sedar... kan3...

so bagi fa.. untuk elak kan benda2 yang kecil menjadi besar... the best way is... take some time to cool down urself... then think in positif way... try to find someone u really trust or someone who can help u to solve ur problem... at least he/she can give their opinion about our problem kan?

fa nie jenis gelabah orangnya.. so cara fa nak face the problem... fa suka cari org untuk brtanyakan pendapat then analys sendiri baik buruknya... ermm tapi xsemua problem kita boleh share dgn org... bila masuk part personal... simpan sendiri lagi baik...

ok la..takat nie je kot nak merepek untuk arinie... ^_^

:: tiap yang susah pasti ada senangnya ::



wassalam


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, June 6, 2012


:: never ever give up..coz Allah always with me!!! ^_^ ::

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, June 4, 2012

jemput makan.... ^_^


Published with Blogger-droid v2.0.4