Wednesday, May 9, 2012

Baginda Muhammad... Nabi ku....Rasul ku...
CINTA SEJATI (THE PURE LOVE) KEPADA RASULULLAH :

Imam Bukhari merekodkan drpd Abu Hurairah,RASULULLAH berkata, :”Demi Zat yang jiwaku ada di tanganNya,tidaklah di antara kalian BERIMAN sehingga aku lebih dicintai drpd orang TUA dan ANAKNYA”.

#Cinta kpd Rasulullah harus MELEBIHI cinta kepada keluarga,harta,dan seluruh manusia.

Imam Muslim meriwayatkan drpd Anas,Rasulullah berkata :”TIDAK BERIMAN seorang hamba sehingga AKU LEBIH dia cintai DRPD keluarganya,hartanya,dan seluruh manusia”.

CINTA KEPADA RASULULLAH harus lebih tinggi DRPD cinta kpd diri sendiri : Firman ALLAH S.W.T. : “Nabi itu LEBIH UTAMA bagi ORANG-ORANG MUKMIN dan ukuran diri mereka sendiri”. [surah al-Ahzab,ayat 6]

RASULULLAH sendiri pernah berkata,KEIMANAN seorang MUSLIM harus DIUKUR dgn cintanya kpd BAGINDA : “TIDAK BERIMAN seseorang sehingga aku LEBIH dia cintai berbanding dirinya sendiri”

Imam Ali bin Abi Thalib,ketika ditanya bagaimana cintanya kpd Rasulullah,dia menjawab :”Sungguh,demi ALLAH,BAGINDA LEBIH aku cintai drpd SEMUA hartaku,anak-anakku,ayahku,ibuku dan drpd air dingin yang menyegarkan kala dahaga”.

KESEMPURNAAN SYAFAAT RASULULLAH S.A.W.

Ertinya : Daripada Anas bin Malik r.a, Nabi S.A.W. bersabda : “Bagi setiap nabi terdapat doa(yang telah dikabulkan di dunia) untuk umatnya.TETAPI aku telah MENYIMPAN DOAKU sebagai SYAFAAT untuk umatku pada hari KIAMAT” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim : sahih)

*#*maka,perbanyakkan selawat keatas baginda dan hidupkanlah sunnah2 baginda…..semakin banyak kita berselawat dan menghidupkan sunnah baginda,semakin dekat diri kita dgn baginda…

*KALAU KITA INGIN MERASAKAN KEHADIRAN ALLAH DALAM DIRI KITA,MAKA ‘HADIRKAN RASULULLAH DI HATI KITA’.
KALAU KITA INGIN DICINTAI ALLAH,MAKA ‘CINTAI RASULULLAH’
~insyaALLAH~

No comments: