Wednesday, May 30, 2012

Start focusing on one....

Salam....

Hectic month and year... rasanya tahun nie tahun yang paling mencabar dalam hidup fa setakat nie... bukan mencabar ke arah yang tidak baik tapi semua cabaran itu... memberi kesan yang positif pada diri fa... n3 kali nie macam ala-ala entry nak masuk ke new year kan hehehehe... bukan apa kesedaran tue tetiba timbul bila lihat insan-insan sekeliling, family and kawan-kawan yang tak pernah jemu memberi semangat dan sokongan untuk fa bangun balik selepas terjatuh buat masa yang agak lama... yeah... fa akui fa selesa sembunyikan duka disebalik senyuman tapi dengan keluarga and kawan2 yang rapat dengan fa.. mereka tahu kelemahan fa... mereka tahu isi hati fa... thanks guys sebab sentiasa ada di sisi fa and xpernah biarkan fa alone sepanjang dugaan itu.... sebab tue fa cakap cabaran itu memberi kesan positif pada diri fa... fa dapat nilai and hargai insan yang benar-benar mengambil berat tentang diri ini... Alhamdulillah... Allah tunjukan dan berikan kesempatan untuk fa hargai insan disekeliling fa....

ermmm lama juga rasanya tumpuan or focus pada yang utama nie terjejas dek cabaran and masalah yang melanda...  yeah.. every pain need a time to be heal... and fa rasa cukup la episode sedih berlarutan sampai tika dan saat ini je... and fa rasa kalau fa tak bangun and fight starting from this moment and minutes... i will regret for the whole of my life... kan?? ^_^

So... apa lagi.. jom focus on our goal... jangan sesekali berputus asa... and remember things happen with its own reason... the best way for muslim to accept the situation is by Redha... believe me... once you redha.. Allah will show you the way to face the problem and once you redha... Allah will reward you with something beyond your expectation... InsyaAllah... ^_^






p/s: tak pernah kesal dengan apa yang berlaku.. sebab yakin ada hikmah yang maha agung disebalik nya... berharap dugaan itu menebalkan iman di dada dan mendekatkan diri pada yang Esa... insyaAllah ^_^

Friday, May 25, 2012

Aktiviti di pagi Jumaat...

Salam....

memandangkan fa nak balik rumah lagi minggu nie and ada date dengan tailor baju.. so terpaksa la fa melapangkan masa hari ini tuk gi ke pasar kemboja... niat asal nak carikan kain untuk adik sebab adik fa tue dah lama merengek nak kan kain cotton pocodot  yang ala2 comel tue... ermmm bila masuk part family nie.. slogan "everything for you dear " automatik berkuatkuasa... susah macam mana pun tetap akan usahakan... xsampai hati nak hampakan harapan orang yang kita sayang kan.. hehe.. that is the power of love... ^_^ so pagi nie fa pergi pasar tue ditemani oleh rumate and akak kitaorang... kebetulan..akak tue pun nak beli tudung... so bertambah meriah la aktiviti kitaorang di pasar tue hari ini hehe.... so to my adik.. this is for you... ^_^


semuanya cotton ye adik.. and the price is much..much lower then you think... hopefully you will be satisfy with my choice ye dear... pilihan kakak kamu nie kan semuanya best..best kan??? hehehe....

ok la.. kain dah ada.. baju dah kemas... barang dah packing... yeah...time for depart... selamat berweekend semua... ^_^
Wasalam.....

Thursday, May 24, 2012

mood petang ini....

::: mata dah half buka half tutup.... jam di tangan dah lebih dari sepuluh kali di usha dan di tenung

.... mood weekend dah sampai lagi.... hoyeay... im coming home im coming home... tell the world im coming home.. let the rain wash away... all the pain on yesterday...  ^_^ :::


Published with Blogger-droid v2.0.4

running out of time..

journal yang perlu di abiskan dalam minggu nie.... @_@ (help2) n chaiyok2


Published with Blogger-droid v2.0.4

Begini caranya bagi diri ku....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, May 23, 2012

messy day....

:: chaiyok~chaiyok.... selamat berpuasa bagi yang berpuasa... manfaatkan bulan Rejab ini dengan sebaik yang mungkin ok ^_^ ::


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, May 15, 2012

Ku pilih redha dari menyesal... ^_^




Wednesday, May 9, 2012

Baginda Muhammad... Nabi ku....Rasul ku...




CINTA SEJATI (THE PURE LOVE) KEPADA RASULULLAH :

Imam Bukhari merekodkan drpd Abu Hurairah,RASULULLAH berkata, :”Demi Zat yang jiwaku ada di tanganNya,tidaklah di antara kalian BERIMAN sehingga aku lebih dicintai drpd orang TUA dan ANAKNYA”.

#Cinta kpd Rasulullah harus MELEBIHI cinta kepada keluarga,harta,dan seluruh manusia.

Imam Muslim meriwayatkan drpd Anas,Rasulullah berkata :”TIDAK BERIMAN seorang hamba sehingga AKU LEBIH dia cintai DRPD keluarganya,hartanya,dan seluruh manusia”.

CINTA KEPADA RASULULLAH harus lebih tinggi DRPD cinta kpd diri sendiri : Firman ALLAH S.W.T. : “Nabi itu LEBIH UTAMA bagi ORANG-ORANG MUKMIN dan ukuran diri mereka sendiri”. [surah al-Ahzab,ayat 6]

RASULULLAH sendiri pernah berkata,KEIMANAN seorang MUSLIM harus DIUKUR dgn cintanya kpd BAGINDA : “TIDAK BERIMAN seseorang sehingga aku LEBIH dia cintai berbanding dirinya sendiri”

Imam Ali bin Abi Thalib,ketika ditanya bagaimana cintanya kpd Rasulullah,dia menjawab :”Sungguh,demi ALLAH,BAGINDA LEBIH aku cintai drpd SEMUA hartaku,anak-anakku,ayahku,ibuku dan drpd air dingin yang menyegarkan kala dahaga”.

KESEMPURNAAN SYAFAAT RASULULLAH S.A.W.

Ertinya : Daripada Anas bin Malik r.a, Nabi S.A.W. bersabda : “Bagi setiap nabi terdapat doa(yang telah dikabulkan di dunia) untuk umatnya.TETAPI aku telah MENYIMPAN DOAKU sebagai SYAFAAT untuk umatku pada hari KIAMAT” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim : sahih)

*#*maka,perbanyakkan selawat keatas baginda dan hidupkanlah sunnah2 baginda…..semakin banyak kita berselawat dan menghidupkan sunnah baginda,semakin dekat diri kita dgn baginda…

*KALAU KITA INGIN MERASAKAN KEHADIRAN ALLAH DALAM DIRI KITA,MAKA ‘HADIRKAN RASULULLAH DI HATI KITA’.
KALAU KITA INGIN DICINTAI ALLAH,MAKA ‘CINTAI RASULULLAH’
~insyaALLAH~

santapan rohani buat saudara2 muslimahku... ^_^

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, May 7, 2012

Bila kita gembira...

salam...


andai kita ada di atas jangan sesekali kita lupa yang dibawah...

andai kita dalam kegembiraan jangan sesekali kita terleka...

hidup ini bagaikan roda..

sekalipun kita sentiasa diatas... ingatlah hukum karma...

xmustahil kita akan dibawah suatu hari nanti....

hargailah lebih...

pada orang yang sentiasa bersama kita tika susah kita...

pada orang yang sentiasa menangis sama tika duka kita...

pada orang yang sentiasa mendengar keluh kesah kita...

pada orang yang sentiasa mendoakan kebahagiaan kita....

Allah utus kan dia untuk menenangkn dan memudahkan kita..

oleh itu hargailah dia... sebelum anugerah itu diambil balik oleh Yang Maha Esa...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, May 6, 2012

Redha itu manis... ^_^

salam...


_from fb_

BOOK for this May.. ^_^

Salam...


finally... finally and finally dapat juga fa up date n3 untuk kali nie.. syukur... ^_^ banyak kali juga fa cuba sign in blog nie.. tapi sukmo error..huhu kebetulan dah nak tido dah nie.. and teringat sal blog ku.. so tepat jam 4.27 am fa cuba sign in skali lagi and.... dapat... yes.. alhamdulillah... teruja nie..sebab dua hari dah xmenaip.. pagi nie dapat menaip... hehehe...

Bukan apa... fa nak share satu buku yang bagi fa personally dah lama fa nantikan... asalnya nak beli Doctor In The House version tapi memandangkan ongkosnya x cukup and bajet for this month cukup2 makan je...terpaksa la juga beli Doktor Umum version... Doktor Umum pun best apa.. xda beza pun.. yang membezakan hanyalah bahasa... yang penting isi dalamnya... itu yang perlu dibaca.. dipahami.. di renung dan di fikirkan bersama... gaya bahasa Tun yang santai dan bersahaja betul2 buat fa rasa ringan and santai baca buku nie... ^_^

setakat nie dah suku dah buku nie fa baca... so far.. through this book.. i can say that Tun yang fa kagumi rupanya seorang yang lemah lembut peribadinya and at the same time tegas dan berpendirian tetap.. well kalau xda ciri2 leader ship mcm tue how can he build Malaysia as we can see now right?? Fa adalah salah seorang generasi yang lahirnya dibawah pimpinan Tun hingga lah Tun bersara.. kini sudah 2 orang pemimpin telah memimpin Malaysia dengan corak dan gaya yang tersendiri selepas Tun bersara... tapi bagi fa... susah untuk dunia mencari pengganti pemimpin seperti Tun.. cara beliau berfikir... bertindak... dan berkerja... semuanya anugerah dari Allah buat beliau...

Opss n3 kali nie bukan berbaur politik ok... bila berbicara bab-bab politik fa lebih selesa berundur kebelakang setapak and memerhati dari jauh... motif??? fa membesar disekeliling penyokong parti2 yang berbeza beza... dalam diam fa dengar and fa berfikir apa yang mereka-mereka perkatakan antara satu sama lain..  apabila otak mencerna dan menghadam semua itu.. berundur setapak kebelakang adalah pilihan bijak yang fa rasa terbaik buat diri fa...( undi itu rahsia ^_^ ) 

Agak sedih juga la tak dapat yang the real version tapi akan ku cuba juga beli one day hehehe.. maybe next month haha insyaAllah...^_^

Tuesday, May 1, 2012

Selamat Hari Pekerja.. ^_^

Salam..

" Selamat Hari Pekerja"

lama rasanya fa x up date n3 kat sini... maaf..maaf.. kerja harian xmengizinkan fa nak tulis menulis / taip menaip.. hehe... plus fa balik kampung weekend kali nie and off for 4 days.. wah holiday sendirian berhad... ^_^

Dah masuk Mei dah dalam sedar tak sedar kan... bye..bye April.. insyaAllah.. see you again next year...dan hari nie secara rasmi nya satu dunia menyambut hari pekerja... fa?? saya duk kat rumah je.. xda effect apa2 pun kat fa... hehe sebab fa xkeja lagikot.. so dont feel anything about this day.. hehe...

Buku pilihan untuk bulan ini??? alamak... xsempat jenguk popular or mana2 book store lagi la... huhu... insyaAllah nanti kalau sempat fa singgah kejap ye jenguk2 buku yang best untuk bulan nie. ^_^

Buku last month 'Jadilah wanita yang paling Bahagia' superb best... tenang je rasa and at the same time its give me a good motivation to face the problem and a few tips  to endure our pain...  ayat2 dalam buku tue sangat lah lembut and menyentuh perasaan... sedikit demi sedikit dia memberi jalan kepada kita untuk selesaikan masalah... mengubat hati dan menguatkan semangat yang hampir patah itu...  so buku ini fa strongly suggest  to all girls out side there who need a motivation or in "patah hati" mode... sila-sila la baca buku nie... insyaAllah.. sedikit sebanyak anda akan terhibur dengan ayat-ayat dari Dr.Aidh nie.. ^_^

some of word from Dr.Aidh to us...

" Bersabarlah, kerana sesungguhnya Allah
akan mengiringi kesusahan dengan kemudahan
Mudah-mudahan kesusahan itu
akan lenyap dengan segera... "