Tuesday, January 31, 2012


Salam...


Hari ini hari yang sangat memenatkan bagi saya... Dugaan datang bertimpa-timpa...
Semoga dugaan ini mematangkan hidup saya dan menjadikan saya insan yang lebih baik dari hari ini...
Amin...



:: Sesungguhnya Dia sebaik-baik tepat mengadu... kerna Dia sentiasa ada pada tiap-tiap masa dan ketika... xpernah berubah... walaupun diri ini sentiasa lupakan Nya... Dia Maha Mendengar dan Pendengar.... ::

Sunday, January 29, 2012

:: Aishiteru ::


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…


Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan


*walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku

kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
pada ketulusan a a ai aishiteru


sewaktu sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
ku mohon kau kembali..
*

banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini

dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

by : Zivilia Band

kenangan dulu menjelma kembali...

Salam...
Again.. we meet again wahai weekend... :)) lamanya xjenguk my little buddies nie... maap2.. last week kan cuti panjang so xdapat la nak up date kan umah... hari nie nak citer sal wedding ceremony yang fa attend sepanjang cuti raya cina last week... jom2 fa citer jom..

Last saturday before balik rumah fa dengan kawan2 attend wedding kitaorang nya akak.. kak Nad... nie la dikatakan berkat orang kawin... disebabkan kak nad kawin.. ramai kawan2 civil turun usm hari tue...yang jauh2 sume datang.. and secara xrasmi kitaorang boeh dikatakan reunion again!!!

best kan... ^_^
my bff :)

congrats kak nad...

a part of civilian 07-11..

lepas je beransur kluar dari majlis.. kitaorang decide tuk cari dessert... apa lagi klalau bukan.....

En Tutti Frutti...:)

peace.. adeh.. rindu pada kamu sume....

2nd wedding ceremony.... Naq & Zamri... my best friend wedding..... yang nie paling best sebab dapat jumpa balik ramai awek2 cun bahiyah yang lama sangat2 xjumpa.. bila jumpa balik wah.. alhamdulillah sumenya dah punyai hala hidup dan masa depan yang tersendiri...Alhamdulillah.. usaha cikgu mendidik dan mengajar kita dulu di bahiyah tak sia-sia kan kawan2 ^_^

cik wa, anis and As... happy meet them again :)

ni la group sembang2 hari tue.. kawan2 satu kelas dulu... nie sume product bahiyah.. ada yang jadi doc, farmasi, lecturer, cikgu, business women, engineer... hebat kan.. hehe Alhamdulilah.. congrats kawan2.. :))

haa nie la kawan baik fa... congrats naq.. semoga bahagia hingga ke anak cucu k...
jadi isteri yang solehah k sebab syurga isteri ada pada suaminya.. :))

Wassalam...



Friday, January 20, 2012

Tutti Frutti

Salam...

Sori lama xupdate blog... agak bizi minggu nie dengan segala bagai keja kat lab nun ha... nie baru boleh bernafas ckit sebab petang nie kena submit result... hehehe.... lepas je lab semalam kawan2 fa ajak fa g tutti frutti kat juru.. wah sangat happy walaupun mata sejak dua menjak nie keja bengkak je.. sigh~ itu lah nama nya kehidupan....

Thanks kawan2 cause always make me cheer up...

Disebabkan factor2 tertentu... tutti frutti fa kali nie ditaja khas oleh sorang kawan fa nie.. katanya pengubat duka.. hehhe thanks erk.. nanti fa blanja ko pulak erk... tapi kena tunggu duit masuk dulu la.. huhu.... pas je makan kitaorag g hantar Am nek bas balik johor.. bestnya hehehe ye la next week kan cuti tahun baru cina.. so apa lagi... I'm coming Home I'm coming Home.. Tell the world I'm coming home ^_^


:: YOU'LL NEVER KNOW HOW STRONG YOU ARE UNTIL BEING STRONG IS THE ONLY CHOICE YOU HAVE LEFT ::
wasalam

Sunday, January 15, 2012

Seharian Di Kedah.... :)

Salam...

Tenang x tengok padi yang sedang menguning nie??? haaa nie la kampung fa... ^_^

Semalam fa teman kawan fa gi tengok site untuk project master dia kat area2 Sg Raja... banyak juga la dapat info baru bila ikut kawan fa nie survey2 tempat.. sebab tue kot kan orang cakap.. jauh perjalanan luas pemandangan....

Nak tengok tak apa yang luas sangat pemandangan yang kami dapat tengok semalam?? hehe jom jom...

kat mana nie?? nie la Rumah Pam kat sungai Raja.. under JPS nie... apa kami buat kat sini// biar la rahsia hehe...

Posing2 sementara tunggu Imah round2 tengok site dia..:)

senyum.. xperlu kata apa-apa senyum... ^_^

at the end of our trip..apa yang boleh fa cakap adalah.. Cintailah Sungai Kita.. sebab semakin hari Sungai kita semakin nazak... sangat kotor ok!! sigh~ kalau dah di classify as class V... xmampu nak kata apa2... hanya mampu geleng kepala je... sigh~


Lepas kitaorang tengok2 and jalan di rumah pam tue... fa bawak la diaorang melawat pulak kat kampung fa yang tercinta... weeee syok dapat balik rumah :))

tepi2 kiah dah datang... hehe cilok motor cute abah jap...

1st time in my life dengan yakin nya bawak motor... abah dah cuak sangat2 dah sebab abah tahu anak perempuan dia nie seumur hidup memang fail bawak motor hehe

Am sesuai dengan motor nie je hehehe

Imah pun hehehe.. ^_^

Last pose b4 balik...
Imah nanti datang2 lagi la erk kat rumah fa.. jangan segan2 k ^_^

Saturday, January 14, 2012

Salam....

Bila hati terlalu tawar dengan sesuatu...
Bila air mata selalu menemani dari senyuman...
Bila diri selalu berusaha tetapi tidak dihargai...
Haruslah lihat pada kesilapan diri...
Balik la pada yang Maha Pencipta...
Muhasabah dan mohon la padaNya...
Baiki la hubungan denganNya ...
Berserahlah bulat2 hati nie padaNya...
dan redha la dengan ketetapanNya....
Dia Maha mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2Nya...
Yakin la dengan ketentuanNya...
InsyaAllah.. itu yang terbaik buat kita...
Yakin la....

Friday, January 13, 2012

Salam...

Hello Friday!!! wah semangat klu sampai hari jumaat ye... hehehe of course la... esok kan weekend..
weekend = cuti..
cuti = xda lab..
xda lab = leh rest...
leh rest = boleh malas2
boleh malas2 = happy ^_^
Hahaha... suka2..

Semalam lepas jumpa Dr aka my supervisor..fa pergi jumpa couch fa untuk weekly monitor & checking my body... wah.. sangat tidak disangka2... my weight and everything already loose... sangat happy... dah lama kot xnampak angka tue kat penimbang fa hehehe... Alhamdulillah... baru cuba seminggu dah ada perubahan.. itu la.. sebagai orang Islam.. kita mesti usaha.. dan ikhtiar... kemudian tawakal dan berdoa... InsyaAllah ada hasilnya... ^_^ disebabkan betul2 ada hasil... Fa rasa better fa bagitau semua... selfish sangat kan klu fa simpan sorang2... hehe Benda baik kan... kena la share.. ^_^ Fa sebenarnya tengah on this program

Yap Herbalife....

Tahu.. 1st thing dalam fikiran korang semua mesti..

- Mahal la....
- xmembazir ke??
- xrugi ke??
- ala... klu bersenam pun boleh kurus jugak kan... free lagi...
- sama je macam product yang len... xmakan memang la kurus...
- boleh ke berkesan??
- boleh ke disiplin???

dan banyak2 lagi kan... fa pun macam tue juga dulu... macam2 yang fa pikir... tapi dah cuba sendiri baru fa tahu kelebihan dia... keberkesanan dia... fa sendiri xsangka fa akan turun sebegini... sebenarnya Herbalife nie bukan la product kuruskan badan tapi..... Herbalife nie product nutrisi.. dia akan bagi nutrisi pada badan... then bila badan sihat... cell2 badan sihat.. proses bakar lemak akan berlaku secara semula jadi... Dia juga mengajar kita cara pemakanan yang teratur.. how much water your body must take... how importance breakfast and meal... dan yang paling penting product nie lansung xbenarkan kita SKIP meal... wajib ambik nasi sekali sehari... haaa.... serius fa dah cuba seminggu and my weight loose 2 kg ++ nie 1 week.... amazing wright??? I take my breakfast... My lunch.. and My dinner... and I don't do any exercise sebab terlalu busy with my work.. but still I can loose my weight...

Sebenarnya kita perlukan diet yang betul untuk badan kita then baru la badan akan sihat dan xda la our body jadi kilang simpanan lemak... Selama ini kita xpernah tahu apa yang perlu dan harus kita makan.. ye.. korang mesti cakap ala.. ikut je piramid makanan tue... haaa... memang ikut piramid makanan tue tapi dalam amount yang macam mana??? brapa banyak kena makan buah?.. sayur... sebiji?? sebakul?? setong?? Dalam product nie.. kita akan di provide kan sekali dengan couch yang akan ajar diet yang betul.. specific and khas untuk kita... (based on our body weight etc)... she will monitor kita nya healty.. and every week akan ada body scan untuk tengok perubahan kat body kita... nasihat fa.. kalau betul2 nak guna product macam nie.. biar la kita ada couch yang boleh guard kita and monitor kita... xda la kita syok sendiri & hanyut nanti hehe at least kalau kita ada apa2 masalah.. kita boleh terus tanya dia... my couch?? fa sangat lucky sebab dapat couch yang sangat2 baik and helpful macam kak ct... bilik dia dekat je ngan bilik fa.. so klu ada apa2 masalah fa just knock her door hehehe best kan??

ye ..banyak cara nak loose weight... sama ada secara sihat atau tidak.... kita merokok pun boleh jadi kurus kan?? tapi nak ke merokok?? dah sah2 kita tahu merokok tue membahayakan kesihatan.. so pikir la apa yang terbaik untuk diri kita okey?? Selamat ber' weekend... ^_^

wasalam...


Tuesday, January 10, 2012

1st event for Acepro 20011/2012



Salam...

Selamat Pagi ^_6....
Kali nie fa nak citer sal BBQ yang dah berkurun fa cakap nak citer tapi xkesampaian... tapi short and sweet je la erk story nya sebab pagi nie kena g lab seawal yang mungkin..... ada keja cikit dengan alat kat lab... so hari nie.. let the picture talk... :)

BBQ start !!!!

before that Registration pls!!! with kak tuty and tikah :)

meja buffet yang kemas before diserbu ^_^

member2 usm yang dah pun bergelar engineer :)

makan..makan juga tapi game jangan lupa.. ada hadiah tau ^_^

fashion show for kids.. comey sangat ok :)

nie pulak music chair with belon

comel!!! .. nampak comel dengan belon di kaki ^_^

akak2 yang sangat2 superb.. and sangat2 berjasa untuk event BBQ kali nie...
thanks for ur help !!!

and finally.. I'm presenting a new community of ACEPRO 2011/2012..


p/s: All those picture is taken from kak Eja FB... mohon share erk kak Eja.. hehe malam tue fa xsempat nak snape apa2 picture... so cilok kat kak eja je xpe kan ^_^ ok la... need to go now... see ya...

wasalam...


Monday, January 9, 2012

new experience.. ^_^

Salam...

Selamat Pagi all ^_^ macam mana your last Sunday?? gempak tak??? hehe Fa nya misi untuk this weekend xtercapai la.. huhu kononnya nak rest puas2.. tapi naaaa.... xdapat... nak tahu sebab pe?? sebab weekend fa terisi dengan activity yang superb best ^_^

Macam yang korang tahu last Saturday fa dengan kawan2 g jalan2 dekat Penang kan...? sampai je di bilik dapat pulak massage from one of my senior... invited me to join one of STS kat Sunway Carnival.. STS tue apa?? ermm fa sebenarnya xnak bagitahu secara official lagi apa yang fa tengah buat sekarang nie.. sebab nak tengok hasil dulu kan.. then dah yakin dengan product tue baru berani nak announce kat korang2 sume...ye la... kita mesti bertanggungjawab dengan semua yang kita lakukan... even apa yang kita sampaikan pun kita mesti take it as our responsible... lagi satu... fa masih baru dengan product nie...knowledge sal benda nie pun kurang.. so xnak la cakap banyak2 sebab nanti wrong information fa juga yang kena :)

Secara generalnya fa tengah cuba satu product kesihatan nie.. company nie bukan la company medicine tapi company nutrisi... menjaga dan mengajar cara permakanan yang betul... penting tue.. apa yang kita makan.. itu lah badan kita kan.. so.. badan nie sebolehnya nak pakai lama.. saya masih muda ok.. masih banyak benda baru yang saya nak explore... hehe so xnak la nanti awal 30 or late 20 dah sakit2 sana sakit2 cnie...

bak kata senior fa...

'as a muslim nie ikhtiar and usaha kita.. selebihnya kita serah pada Allah... ^_^ '

Fa baru cuba product nie masuk hari nie dah 4 hari... so far all the positive sign shown drastically... ermm bukan takat diri makin rasa energy and light tapi juga attitude.. Fa still lagi student kan... normal la bangun lambat... kan..kan kan.. hehe malu nak ngaku... pas Subuh tue confirm2 la tido balik kan... ye la dah tido pun 3 4 pagi nak siapkan segala bagai keja... tapi bila guna product nie nak xnak lepas subuh kena terus start berjaga sebab kena ambik breakfast and water untuk pagi and xboleh miss (klu dulu breakfast merangkap lunch..sebab bangun lambat so breakfast pun lambat hehe.. ish..ish.ish buruk betul perangai..^_6) tido pun xboleh lewat... wah... hidup saya semakin teratur... hehe dah x masuk lab lewat lagi... :) nak tahu pe lagi pro and con product nie nanti fa citer erk.. sebab fa pun baru guna kan so biar fa alami dulu then I will story mory k ^_^

we are so lucky because baru first time pergi STS dah dapat masuk bilik VIP and personally talk with this women.. this women is an amazing women... her income per month is around 800 thousand.. debakk kan... dia nie president team ... yang sorang lagi tue kawan fa... tengah sesi soal jawab ^_^
nie pulak akak senior kitaorang kat kampus.. akak nie dah abis phD and becoming a lecturer for USM.. hebat kan hehe.. baik and ramah sangat orang nya hehe dia pun guna product nie..

and yang paling best.. sume akak2 and orang2 yang terlibat dengan program nie sumenya superb baik and ramah !!! hehe (extra point dapat kenal lagi ramai kawan ^_^)

Bagi yang nak tahu sal product nie... ce jenguk blog nie... maybe dapat bantu korang nak paham lagi apa yang fa merepek and merapu sal product pe dari tadi tue hehehe...

ok la..nak kena bersiap gi lab dah nie... nanti kita merepek2 lagi ye... ^_^

Wassalam ...

Sunday, January 8, 2012

Saya Jealous...

Salam...
Yesterday apa korang buat untuk isi weekend korang?? klu fa.. fa dengan kawan2 fa off to pEnang... saja-saja je nak rilex2 kan otak yang makin tepu dengan hal dunia... sambil2 tue kitaorang g PISA... ada PC Fair kebetulan minggu tue so boleh la usha2 gadjet2 kot2 ada yang best...( walaupun xda duit weee...) siap je membasuh baju... kitaorang pun bertolak...

dalam trip kali nie kitaorang bawak haris untuk jadi bodyguard kitaorang.. in case kot2 jadi pa pe ke kena kacau ke nanti ada la juga yang boleh back up kan... boleh ke Haris??? heehe... no la.. Haris tue anak sedara kawan fa... kecik je lagi baru 4 or 5 tahun... saja je bawak dia jalan2... comel budak nya.. serius... memula nampak malu2... tapi kejap je dia dah jadi geng kita orang... :)
yang bestnya... tiap kali dia gelak... tiap kali tue juga kami tersenyum... xtahu kenapa tetapi dapat rasa tenang nya jiwa budak2 kecik.. seolah2 diaorang lansung xda masalah... gelak dan ketawa semahunya... lansung xda riak masalah di wajah diaorang..

tengah refill energy dengan riang nya ^_^

yes... saya jeles dengan budak2 kecik.. korang xjeles ke?? hehee kan best klu selamanya jadi budak kecik... di sayangi... and di lindungi... boleh gelak2 tanpa perlu pikir masalah yang bertepu dalam hidup nie... but.. that what we call life... everthing will change either we realize or not.. so just prepared yourself to face it...^_^ nothing happen without a reason.. yang perlu hanya sabar dan yakin dengan hikmah yang tersurat dalam setiap yang berlaku.. pada yang muslim... apa kita nak takut.. kita kan ada our Mighty.. Allah... and our weapon is the most powerful weapon in the world 'DOA'.. so just face it... and pray... Semoga pada tiap dugaan dan cabaran dalam hidup kita nie dapat menambahkan iman dalam diri kita...

ok la.. mata dah kuyu.. jom balik kampus jom ^_^...

Friday, January 6, 2012

Bila Cinta Menyapa Kembali


sedang duduk di depan laptop melayan FB, tiba – tiba handset berdering menandakan ada 1 mesej masuk. sedikit sebanyak membuatkan diriku terganggu.

“Salam. Apa khabar Farah di sana? Semoga hidupmu sentiasa dalam keberkatanNya. Maaf, kiranya sms ini menggangu. Masih ingatkah Farah pada Khalil?”

Khalil, mana mungkin nama itu padam dalam diari hatiku ini. Nama yang lama menyepi hampir 3 tahun yang lepas. Nama yang pernah menyentuh hati ini, yang pernah mencuri hati ini. Nama yang mengukir kenangan manis dalam sanubari ini dan nama ini lah yang inginku cuba lupakan. Waktu itu, aku terperangkap dalam jerat cinta lantaran kejahilan dan kenaifanku sendiri.

“Farah, maafkan Khalil. khalil masih menyayangi Farah. Perasaan Khalil masih segar seperti 3 tahun yang lepas…”

Aku tidak tahu apa yang nak dikatakan. Hatiku bagaikan keliru, adakah kata – kata yang Khalil lafazkan itu perlu digembirakan atau disedihkan. Dia kembali kepadaku. Namun, perlukah dia kembali?

Persoalan itu begitu ligat bermain di dalam mindaku. Mesej khalil sengaja tidak ku balas.. ku biarkan waktu yang berbicara.

Aku sudah tekad mahu menjaga diri ini daripada terjebak dalam kancah maksiat. Aku tidak mahu diperkotak katik nafsu yang begitu menyeru diriku terpaut pada cinta haram itu. Aku tekad ! meskipun “cinta pertama” itu sukar dilupakan.. bagi aku, apalah guna “cinta pertama” pun jika Allah tidak diutamakan. Waktu itu aku terlalu bodoh, aku terlalu murah menyerahkan hati ini pada insan yang tidak sepatutnya, insan yang belum pasti mampu memimpin aku ke syurgaNya.

Tetapi, aku ini hanya wanita biasa, yang lemah imannya.. jauh disudut hatiku, meronta – ronta inginkan seorang teman yang menemani aku di saat susah mahupun senang. Meskipun aku sudah cuba membenci dan membuang perasaan sayang kepada “cinta pertama” itu, tetap aku tidak berjaya. Hati wanitaku ini begitu lemah.. Kekadang rasa rindu dan sayang itu menjengah.. sudah beberapa kali airmataku tertumpah memikirkan kerananya..

********

“Wanita yang solehah takkan mengalah hanya kerana cinta seorang lelaki yang belum pasti menjadi suami”, nasihat sahabat ku, Nurul Iman.

kata-kata yang membuatkan imanku tercegat. Menusuk kalbu! Syukur aku mempunyai sahabat yang mampu membimbingku ke jalan Ilahi. Nurul Iman, gadis yang bertudung labuh yang wajahnya begitu menyejukkan mata. Selalunya dialah tempat aku meluahkan segala kekusutan yang melanda diri..

“Belajar di Maahad untuk menjadi pencinta manusia yang lemah ker? Rugi ayah awak menghantar awak belajar di sini Farah”

Aku tertunduk lagi.. terdiam.

“Awak sekadar mengejar cinta yang tidak pasti akan kejayaannya. Dia juga manusia yang lemah sama seperti awak, ciptaan daripada hinanya air mani. Mengapa perlu dikejar cinta daripada insan yang hanya mengerti makna keseronokan semata-mata. “

“Berapa lama awak mengenali khalil itu? Pastinya tidak selama awak mengenali pencipta kita, benar bukan? Cinta yang awak sendiri tidak pasti arah tujuan itu, benar-benar telah berjaya menumbangkan semangat juangmu kepada dunia wahai sahabatku. Cinta duniawi itu telah berjaya menumbangkanmu, bangkitlah sahabatku. Teruskan mujahadahmu. Ini hanya ujian kecil dari Allah. ”

Airmata aku tidak dapat ditahan lagi.. kehangatannya dirasakan dipipi

“Lihatlah wajah-wajah ayahmu, umimu dan lihatlah dengan mata hatimu, ISLAM! Golongan sepertimu adalah yang paling disukai oleh musuh-musuh Islam. Lihatlah kebenaran, musuh-musuh Islam tidak pernah takutkan senjata kita, tetapi mereka cukup takutkan semangat jihad yang ada pada kita, ORANG ISLAM. Tapi, lihatlah jihadmu sudah hampir terkulai layu.. awak takkan mampu menentang mereka, sebab awak tidak mampu menentang jihad nafsumu dalam dirimu wahai sahabatku,”

Mendatar kalimah itu sambil bahuku disentuh lembut oleh Iman..

“Farah, Iman terlalu sedih, Farah hanya lemah hanya kerana cinta manusia biasa. Tidak terbanding dengan cinta yang terlalu agung itu. Kecintaan farah padanya itu syahwat. Hampir semua orang yang jatuh cinta itu merasakan apa yang awak rasakan. Dan perasaan seperti itu tidak akan mampu awak keluarkan, awak usir dari hati awak kecuali jika awak memiliki dua hal. Pertama, rasa cinta kepada Allah yang luar biasa yang menggetarkan hati kita. Sehingga ketika yang ada di hatimu adalah Allah, yang lain dengan sendirinya menjadi kecil dan terusir. Kedua, rasa rindu kepada Allah yang dahsyat sampai hati kita merasa merana. Jika kau merasa merana karena rindu kepada Allah, awak tidak mungkin merana karena rindu pada yang lain. Jika awak sudah sibuk memikirkan Allah, awak tidak akan sibuk memikirkan yang lain. Saat ini, Karena hati awak miskin cinta dan rindu kepada Allah, jadinya awak dijajah oleh cinta dan rindu pada yang lain. Saat ini yang menjajah hatimu adalah rasa cinta dan rindu awak pada si dia. Pada dia yang tak mampu memberi apa-apa kepada awak farah."

Dalam sungguh maknanya.. kerdil sangat dirasakan diriku ketika mendengar kata – kata Nurul iman itu.. kerdilnya aku. aku selalu laungkan mahu akan cinta Allah. Tetapi dalam masa yang sama aku biarkan diriku melupakan Allah dan mencintai perkara yang dibenci Allah..

“Farah, jangan biarkan hati itu sunyi tanpa cinta Allah,” pesan Nurul Iman lagi sebelum dia memohon beredar kerna ada hal yang mahu diselesaikan katanya.

Alhamdulillah dengan izin Allah, nasihat dan pesanan Nurul Iman itu telah menyembuhkan imanku yang selama ini dihidap “virus merah jambu” itu.

Syukur !

Lantas SMS Khalil ku balas..

“Biar nafsu sunyi tanpa godaan, biar hati sunyi tanpa kemaksiatan, akan tetapi jangan biarkan akal sunyi tanpa ilmu dan jangan biarkan hati sunyi tanpa cinta kepada Allah SWT”

P/S:: Awal x fa post blog hari nie..??? of course la... lama kot x update blog so pagi nie di sebabkan sebab tertentu.. fa bangun awal... ada la masa nak jengok2 my sayang nie... bestkan artikel kat atas tue... yang baik kita ambik buat tauladan and yang buruk kita ambik buat sempadan... ^_^ taken from Ilmi-Islam.com

Monday, January 2, 2012

Spegeti Time

Salam...

Memandangkan hari nie nak balik kampus.. fa dengan rasminya merajinkan diri untuk masak.. konon2nya wat bekal balik kampus la... hehe... so godek2 dalam peti ais... haaa cukup la tuk wat spegeti campak2... hehe rezeki ko la Am.... ^_^



Spegeti nie fa ambik kat salah satu blog... tapi sudah lupa blog mana sebab lama sangat... so sape2 empunya blog tue... mohon share erk ^_^

Bahan-bahan :

- 1 paket Spegeti
- 1 tin Prego untuk spegeti
- 1 tin tomato puri
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 500g daging cincang
- 1 tin cendawan butang
- 1 paket bebola daging
- 10 cili padi (kalau xsuka pedas tue sila2 la kurangkan ye...)

Cara-cara :

1) Tumis bawang besar bersama2 dengan cili padi sehingga layu...
2) Masukkan daging cincang dan bebola daging. Masak sehingga 3/4 masak...
3) Masukkan prego, tomato puri dan cendawan butang. Masak sehingga pekat kuahnya...tambah gula dan garam secukup rasa.
4) Rebus spegeti di dalam air sehingga menjadi lembut. Then ready to be serve...

Selamat Mencuba... ^_^

Mengemukkan Badan.. sigh~

Salam...

now 2 am....

Mak baru je pas tengok ulangan MasterChef dan dengan rasminya mood masak memasak mak datang... yang jadi tukang menghabiskan nya sapa lagi kalau bukan fa... masuk kali kedua tambah... tetiba dengar suara kat tepi.. 'hai banyak makan...' dush..dushh... mak!!! tue la sape suruh masak sedap2 kul 2 pagi nie huhu.. kesimpulannya.. kena tunggu lagi sejam.. hopefully xda la naik banyak sangat berat klu tido lagi sejam nanti huhu nasib baik esok balik dengan abang... klu xmau terbabas tepi highway xcukup tido... hehe mintak simpang....

Esok balik ngan abang...
Susah nya nak pujuk abang balik awal... bukan xnak lepak lama kat rumah tapi kerja kat kampus duk panggil dari hari sabtu hari tue lagi.. saja wat2 xdengar... tapi esok terpaksa la merajinkan diri balik awal juga kalau x... alamatnya xsiap la fa nya master... silap hari bulan kena extend... xnak la..minta simpang... huhuhu.... try my best 2 finish it earlier... have another mission after this... mission ape?? hehehe sampai masanya fa akan warwar kan wokey?? mission yang dah lama fa pendam... but after a few incident lately... fa dah mula terpikir balik nak capai mission tue.... xsume yang kita impikan akan kita capai.. dan xsemua yang kita rancang akan kita dapat... sebab sebaik2 perancangan adalah rancangan dari Allah... apa yang fa belajar lately adalah... sebaiknya.. setiap benda yang kita buat... kita serahkan lah pada Allah sebab Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya...
bak kata imam muda Amar..

"mohon la pada Allah apa yang terbaik disisi Allah buat kita.."

Tapi bukan berserah tanpa usaha... kan kita sebagai orang Islam di suruh agar sentiasa berusaha...

"siapa berusaha dia yang berjaya"

haa... kan..kan..kan ...
Ermmm that is my dream.... I'm looking forward to achieve it no matter what... go for it gurl!!! InsyaAllah... need support and pray from all of you guys ^_^

ok la...
snack time!!!! aka korea time...
kan xboleh tido lagi so layan citer korea dulu la... nite all ^_^
wasalam.