Monday, October 24, 2011

Kek Puding Anggur...

well seperti yang dijanjikan... Fa nak citer sal kisah bakar membakar yang fa buat weekend lepas... xda la membakar pun... masak je hehehe.. paling mudah and paling senang kot kek puding yang pernah Fa cuba.. nie resipi campur2 tau.. leader nya my mum... dia yang bagi resipi.. Fa follow je... mana yang xcukup or xda Fa buat2 and tambah2 bagi macam ada... boleh ke macam tue?? boleh la janji sedap kan..kan..kan...^_^



Bahan2 nya::
1. Swiss roll kek (ikut korang la nak perisa pe.. tapi fa prefer pandan)
2. Tepung Kastard 4 camca besar.
3. Gula 6 camca besar. (Klu nak manis.. tambahla lagi tapi bagi Fa dah cukup dah nie.. tambah manis dalam senyuman ^_^)
4.Susu cair satu tin.
5. Air setengah tin (sukat je guna tin susu tadi)
6.Crystal Jeli (Fa suka guna perisa strawberry brand Nona)
7. Buah anggur as hiasan (nak guna buah lain pun xpe... Aiman xkisah ^_^)

Cara2::
1. Potong kek tue and susun dalam bekas sehingga jadi one layer..
2. Masak kastard bersama-sama dengan gula, susu and air. Kacau dibawah api yang sederhana. Terus kacau diatas api sampai kastard jadi makin pekat... Fa prefer kastard pekat sebab nanti nak potong senang and xpecah2...
3.Lepas kastard masak, tuang diatas layer kek tue... then ratakan kastard ke seluruh permukaan kek sampai jadi satu lagi layer.
4.Susun buah anggur diatas kastard layer.
5.Masak pulak crystal jeli:: Bancuh serbuk jeli dengan air panas. Tuang jeli atas kastard and buah as final layer.
6.Sejukkan dalam peti ais semalaman then sedia untuk di makan...senang kan.. slamat mencuba ^_^

4 comments:

icha fariha said...

amboi... sodapnyaaaaaaaaaa

effa farhana said...

hehehe nak mai balik cepat

LanaBusyBee said...

puding2 mak njang menag sgt sedap, teringat ms kenduri kak ida retu..kena salin ni resepi ni hehehe

effa farhana said...

lanabusybee : jemput2... wah... sejak balik nie rajin noh masak... hehe pasnie nak p lepak umah mak ngah je la.. leh makan freee kak atun masak hehe