Tuesday, August 30, 2011

Malam Raya Punya Citer

Esok raya... Alhamdulillah.. semoga ibadat Ramadan kali ini di terima dan lebih baik dari sebelumnya hehe... as I mention before.. this coming raya Fa celebrate dengan bersenderhana saja.. bila dah besar nie..bab2 baju raya tue dah xambik kira sangat... dah lebih ke arah masak memasak.. kemas rumah... buat apa yang patut untuk esoknya.. well cakap sal masak memasak nie.. tadi baru je Fa blajar cara nak masak pulut ketupat and balut ketupat from my sifu... my mum laaa hehe.. mula2 tue pening juga la nak cari jalan penutupnya last2 dah boleh dah.. banyak juga Fa balut tadi..yeay... pasnie leh la buat lagi hehehe....

Ok la.. di kesempatan nie Fa nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada sume yang sudi2 menjenguk blog Fa yang xseberapa nie... Slamat Hari Raya sume ^_^

Sunday, August 28, 2011

Nearer to the end...

salam Ramadan sume...

Sori dear blog... lama xmeng'up date kami... bizi ckit lately nie... bizi dengan hal dunia yang xpernah surut and also bizi mencari masa untuk memanfaatkan Ramadan kali nie... sedar xsedar Ramadan dan nak sampai penghujung nya dah.. sob..sob..sob.... ada lagi ke Ramadan yang akan datang??? sempat ke aku bertemu dengan nya tahun depan... ermmm how's know....

Preparation for Eid?? xda pun... just recycle baju2 yang mana elok and sambut dengan penuh kesederhanaan... tue lagi bagus and tenang kot..hehe lagipun tahun nie..bulan nie.. need more money for more importance things... tapi kemeriahan raya tetap meriah.. semangat tue mau ada..tue lagi penting hehe...

since my lil sis nak berangkat gi Mesir 15 ari bulan nie.. so ada la ckit kenduri kesyukuran on raya ke-4 nie kat rumah Fa.. buat ckit2 je.. so for this year... my family more focus about kenduri rather then raya... dah lama xbuat kenduri.. so activity gotong royong kemas rumah kali nie memng penat ckit la.. hehee everything need to clean.. deep and deeper hahaha.. paham2 je la ye... So far.. almost 90% dah siap... xpe.. tomorrow never dies.. hehe esok sambung ckit lagi then finish... kan kan kan.. hehehe kuih raya pun dah almost siap.. dah nampak berbalang2 dah walaupun bizi menyiapkan paper for conference next 2 month..weee.. seram bila pikir sal keja... abang pun ada beli and abah pun ada dapat kuih and hamper raya from his client...naaa... nothing to be worry.. everything under control... hehehe esok tinggal wat ketupat plus rendang plus kek coklat and kek oren.. then finish.... heheeee so Slamat Hari Raya semua ^_^


Relation...

Relation is complicated to explain, understand and also practice.. So why people should involve in relation??? The key of success in relation is trust, understanding and honest but the bigger challenge is to trust, to understand and also to be honest...

In relation we need to have ' give and take' ethical but usually only one party will apply it...

In relation we need to trust our partner somehow the trust always betrayed...

In relation we need to be understanding however understanding always be the reason to escape from problem...

In relation we need to be honest and people now a day like to be silent rather then confess the trues....

p/s: Love from Allah never ending and always together with us...

Friday, August 19, 2011

Movie for weekend...

memandang kan xda benda nak wat malam2 minggu nie.. fa pun tengok la citer tv3 sal beruk ngan manusia... baru je kejap tadi abis.. xreti nak citer macam ner... sebab lawak pun ada jugak citer nie... well sape2 yang tengok tahu la ye macam mana citer nya.. paling Fa debar... part last skali... debar takut dia pilih beruk dari girl.. finally dia normal..pilih manusia juga hehehe...ingat kan dah slamat..rupa2 nya belum lagi mamat tue... ingat dah jumpa spaceship dia boleh la balik ke bumi.. rupanya tersasar balik kat planet pelik hahaha... nasib ko la mamat hensem oit hehehe.... apa2 pun menghiburkan la juga malam2 minggu nie ^_^

Thursday, August 18, 2011

Media??

the power of media!-
Situasi sebenar : Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati di tempat kejadian

Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari"
......Harian Metro - "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan"
Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"
Harakah - "Kami tiada beca"
Malaysiakini - "Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah"
Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi"..

amacam?
*taken from fb...

Tertarik Fa dengan citer kat atas tue bila Fa buka fb Fa tadi... lawak pun ada.. hehehe nie kategori lawak berisi... it is a joke but at the same time have a massage for us to think... so dari duk saja2 depan laptop tue Fa pun tekan la keyboard and search the meaning of mass media.. there is the result :

" mass media refers collectively to all media technologies, including the internet, television, newspaper, film and radio ,which are used for mass communication , and to the organizations which control these technologies"

*from encik wikipedia

owh tooo rupanya meaning of mass media.. well it is used as a medium for communication... emmm so macam ner klu news yang disampaikan pun ada banyak2 versi sampai lost it originality of the story ??? every story is change to full fill their benefits or earn more money... yang kesiannya pembaca and rakyat la.. percaya la habis habisan..sebab Fa yakin xramai pun yang sanggup selidik the true of the story and people more prefer to believe the story that they have read or hear...komunikasi yang berkesan ke tue bila citer sebenar yang sepatutnya disampaikan dengan tulus and benar tapi dikhianati and dicemari ngan citer2 yang ditokok tambah.. ermm...sendiri pikir la ye... ^_^

ok.. dari serius moh kita ke joke yang betul2 joke.. hehehe ye la hidup nie kena senyum juga baru sentiasa muda luar dan dalam ye tak...^_^

sekadar nk geletek hati hampa...------->

anak : mak, apa dalam perut mak tu?
mak : adik hang laa
anak : mak benci adik ke?
...mak : ehhh,mak tak pernah benci anak2 mak.
anak : dah tu , kenapa mak telan dia?...
mak : kalau aku tampaq hang jangan tanya pasai pa nohh
*also taken from fb :)


10 sifat Calon Suami yang Baik...

"Semoga dikurniakan suami soleh yang boleh membimbing saya dunia dan akhirat."

Jawapan begini biasa diberikan gadis yang bakal mendirikan rumahtangga ataupun pengantin baru. Kebanyakan wanita jika diajukan mengenai jodoh, mahukan suami soleh. Tetapi, apakah suami yang diidamkan itu, benar-benar memenuhi keperluan wanita? Cuba kita jenguk apa yang berlaku dalam sesebuah rumahtangga selepas doa si gadis untuk mendapatkan 'lelaki soleh' mungkin sudah dimakbulkan Allah SWT.

Lelaki yang soleh amat takut kepada Allah SWT. Salah satu bukti ketakutannya kepada Allah ialah mengerjakan solat. Jadi, lelaki soleh akan menyuruh, malah kekadang sehingga memaksa isterinya untuk menunaikan solat.

Lelaki yang soleh amat taat kepada Allah. Islam mewajibkan wanita menutup aurat. Jadi, suami yang soleh tidak akan sekali-kali membenarkan isterinya keluar rumah atau mengenakan pakaian sesuka hati. Juga berhias dan ber'make-up' tebal. Suami yang soleh akan memastikan si isteri menututp aurat. Tetapi ada isteri yang kurang senang dengan perkara begini. Bukankah dahulu, anda berdoa untuk mendapat suami yang soleh, tetapi apabila doa anda dimakbulkan anda bantah pula cakapnya!

10 Sifat Calon Suami Yang Baik

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan

KEPADA WANITA JADIKAN DIRI ANDA BIJAK MEMBUAT KEPUTUSAN

p/s: take from fb ^_^ sharing is caring...

Wednesday, August 17, 2011

Kucing oh kucing

Citer ari nie sal kucing Fa yang suam2 kuku comel 2... bangun je pagi tengok2 dia tengah duk menyorok bawah kerusi... elok je duduk macam nak terkam something.. rupa2 nya musuh utama dia aka kucing mana tah baru masuk dalam rumah kat bahagian depan ruang tamu.. kucing Fa nie memang penakut dengan kucing lain tapi dengan tuan nya.. ermmm sesuka hati je dia nak gigit... so kesian kan dia yang separuh nyawa menyorok bawah kerusi tue.. Fa pun halau la musuh dia tue... lepas je Fa halau kucing tue.. kucing Fa terus je jadi pak guard depan pintu rumah.. kononnya nak tunjuk hero kot sebab dia boleh duduk dalam rumah musuh dia xleh masuk kat dalam rumah kena duk kat luar hehe.. tapi asal fa masuk bilik je.. terkedek2 dia ikut masuk.. alahai..penakutnya...

Tengah harinya pulak dia bawak masuk menda tah yang dia tangkap kat luar.. adeh cian benda tue dah separuhnya nyawa Fa tengok... abis di gigitnya binatang tue sampai xbergerak2 dah.. siap bawak masuk rumah ala2 menang gusti tue yang xtahan tue.. Nak xnak terpaksa la abah yang buang benda tue.. and secara rasminya kucing Fa dapat 'back hand' dari abah hehehe xda la 'back hand' betul2.. kena sekeh je... Tapi Fa tengok dia cool je g walaupun dapat present dari abah.. well abah is his good friend.. asal abah balik je dari kerja mesti terkedek2 dia lari kluar.. yang xtahan tue dia siap kenal enjin keta abah... klu mak yang balik xda plak dia terkedek2 kluar.. siap tido berdengkur lagi hehehe...

malamnya plak... masa orang tengah lepak2 depan tv... elok je dia duk tido kat bawah lepas je dia membantai seekor ikan + separuh mangkuk friskies... Fa pun g la kat dapur.. nak ambik air.. balik je depan tv... Ya Allah...habis dicakarnya surat kabar...berterabur depan tv... adeh.. extra keja lagi malam nie... sabar je la.. alahai..kucing oh kucing....

when you gone...

Wah dah bersarang berlabah2 dah blog Fa nie.. buka je blog tengok2 baru da 1 entry for august?? malasnya saya.. hehehe today is 16 day Muslim fasting... Alhamdulillah... harap2 sume masih bersemangat lagi nak berlumba2 tuk nak melipat gandakan pahala... Bulan Ramadan kan bulan yang penuh dengan kemuliaan dan keberkatan... Hopefully Ramadan kali ini adalah Ramadan yang membawa seribu satu erti dan perubahan yang besar ke arah kebaikan untuk kita semua...


Status untuk hari nie.. petang tadi balik kampung jap melawat tok.. Alhamdulillah semakin chat tok skarang.. senyuman xpernah lekang untuk anak cucu dia walaupun tok baring je atas katil... harap tok cepat sembuh and sihat ...and boleh masuk dapur macam dulu.. rindu rendang ayam tok ..huhuhu... pas mak bagi tok makan then kitaorang terus shoot gi jitra jap... buat payment for my new jubah.. can't wait to see my new jubah... :) then terus balik rumah... sampai je rumah.. sunyi je.. tapi lampu and tv on je.. jenguk je dapur naaa.... abah tengah bertungkus lumus bersilat kat dapur tuk siapkan makanan tuk berbuka... hehehe abah risau takot kitaorang xprepare tuk berbuka sebab balik lambat.. abis bersepah dapur dikerja kan abah.. adeh...don't wory abah.. everything under control ... dah siap dah pun sume lauk before kluar tadi.. so conclusion is kemas dapur la Fa pastue plus extra lauk tuk berbuka.. sigh~ biasa la bila lelaki masuk dapur... hehehe...

Wednesday, August 3, 2011

wah banyaknya Adiah.. :)

Hari nie genap hari kedua umat Islam seluruh dunia berpuasa.... Selamat Menunaikan Ibadat Puasa semua.. Semoga Ramadan Kali ini Meninggalkan seribu satu Erti pada kita semua dan semoga Ibadat kita pada bulan yang mulia ini dapat digandakan sebaik mungkin.. Fa ada target Fa untuk Ibadat dalam Ramadan kali ini.. InsyaAllah yakin dapat laksanakannya... tengah berusaha :)
korang semua pulak macam mana..?? Semangat tul Fa sambut Ramadan kali nie.. sebabnya kali nie fa puasa kat umah... Home sweet home... dah lama rasanya xpuasa penuh kat umah... Asal Ramadan datang je.. kerja2 dunia di dahulukan.. mesti clash ngan exam la.. assignment la... tapi kali nie x dah.. Alhamdulillah ...^_^ plus dapat berbuka ngan my family... that the best moment ever...

Hari nie mak balik dari sekolah dengan macam2 hadiah...

Terkejut jugak Fa.. tapi happy tue lebih la dari terkejut..hehe walaupun tue bukan hadiah untuk fa pun .. tue hadiah tuk my mum.. my mum ditukarkan ke sekolah baru yang lebih dekat dari rumah.. so ada majlis ckit .. ala2 majlis perpisahan untuk x-Guru Besar diaorang... :) Abah la orang pertama yang seronok bila tahu mak dapat tukar ke sekolah yang lebih dekat dengan rumah... siap call tanya lagi masa Fa teman mak aritue gi ambik memo pertukaran hehehe...

Teringat kisah masa mula2 mak nak pegang jawatan Guru Besar tue... mati matian mak xnak terima.. macam2 alasan mak bagi hehehe tapi kitaorang adik beradik + abah sume support mak... abah siap bawak mak g tengok sekolah baru tue lagi untuk bagi semangat kat mak... bukan apa.. kitaorang tahu kemampuan mak.. kebolehan mak... mak rajin orangnya... xreti kenal erti mengeluh...mak selalu cerita.. budak2 klu ajar betul2 mesti bolehnya diaorang.. budak darjah 4 kelas mak ada yang xtahu baca2 lagi.. pelan2 mak didik sampai la boleh membaca... and lulus exam... mak kata"kesian klu xbantu.. nanti besar dia nak jadi apa klu xreti baca tulis" murnikan hati mak... sebab tue la kitaorang support mak ambik jawatan tue... and sekarang mak makin Happy sebab dapat tolong lagi ramai student... mak happy kami semua lagi happy tapi tue la sekolah tue jauh dari rumah + jalan nya jugak x ok... abah sampai siap tukar and belikan keta baru kat mak sebab takut keta lama xtahan lasak dengan jalan tue ... finally mak dapat juga tukar ke sekolah yang lebih dekat... Alhamdulillah...Hopefully mak dapat menjalankan tugas and berbakti ditempat baru dengan baik and sempurna.. we always support and luving you mum!!! ^_^ Chaiyok2

p/s: setiap usaha pasti ada hasilnya InsyaAllah -my mum-