Wednesday, June 29, 2011

Present!!!



I'm BACK.... actually Fa baru balik dari family holiday weekend yang lepas... Jalan2 with my family dekat area2 Shah Alam and Port Dickson... nanti Fa citer our trip tue k cause for this N3 my lil sis suruh Fa up load picture Ipod shuffle yang baru Fa beli tadi.. well dah berjanji kena la tunaikan ye tak?? susah betul dapat adik yang superb + terlebih genius nie... tu la pandai sangat berjanji kan.. hehehe.. Fa dah janji nak belikan hadiah if she got an excellent result in SPM.. as expected she got stright A's... and because of that I need to give her Ipod Shuffle as a present... ^_^

Lepas je solat asar tadi.. Fa ajak rumate2 teman gi Sunway Carnival tuk survey and usha2 Ipod tue.. my sis request colour pink... sorry sis... pink is sold out and booking is not allow until they will tell... so yang ada just silver and blue light colour... the best and cool choise is blue... and dengan rasminya blue menjadi pilihan.. here it is ^_^



Monday, June 20, 2011

lElaki Idaman Wanita Dunia..

Kriteria suami idaman wanita


Menurut satu kajian di German, semakin ramai wanita menyimpan satu kriteria khas dalam memilih pasangan hidup. Ramai di kalangan wanita berhasrat mencari bakal suami yang ideal atau rasa humor yang bagus, tetapi satu kriteria yang sangat popular ialah pekerjaan yang baik.

Mengikut kajian yang dijalankan oleh Institute for the German Economy keatas wanita-wanita yang terbabit dalam kajian ini menyatakan: Wanita ingin menjauhi stres dan perkelahian yang diakibatkan oleh perbezaan pendapatan. Sebab masa ini ramai wanita yang berpendapatan tinggi dan mempunyai pekerjaan yang baik. Jadi mereka mengingini suami yang gajinya sama atau lebih tinggi daripadanya.

Mengikut kajian ini pasangan dengan jumlah pendapatan yang sama-sama tinggi, menunjukkan peningkatan antara 27.9 – 30.5 peratus

Sementara pendapatan bersama suami isteri sangat berbeza jauh, yang satu berpendapatan tinggi dan yang lainnya berpendapatan rendah semakin berkurang jumlahnya, sekitar 2.8 peratus

Dalam satu kajian lain yang dilakukan oleh London School of Economics pada bulan Januari lalu menunjukkan bahwa wanita lebih memilih mengahwini lelaki yang berpendapatan lebih tinggi dari dirinya.

Mengikut undian, kira-kira 64 peratus responden mengatakan mereka lebih memilih lelaki yang boleh membawa pulang duit lebih banyak dari dirinya.

Ketua pengkaji ini, Dr Catherine Hakim mengatakan, tren wanita memilih lelaki yang berpendapatan tinggi sudah terjadi sejak tahun 1940-an lagi. Katanya wanita sekarang makin sedikit yang mahu jadi suri rumah, sebab mereka lebih memilih dan ingin berjaya dalam kerjaya mereka.

Dalam satu kajian lain pula di England, yang diselenggarakan oleh YouGov, menemui:

62 peratus pendapatan suami lebih tinggi.
16 peratus pendapatan isteri lebih tinggi dari suami,
dan 18 peratus yang berpendapatan sama.


Beberapa kajian di England juga mendapati wanita suka pada lelaki yang kelakar dan cerdas.

Wahai para suami ! jangan bimbang dan ragu ,wanita Malaysia tidak seperti wanita barat. Wanita Malaysia lebih memilih suami yang penyayang, setia, jujur, yang berkelakar mau juga supaya rumah tangga harmoni. Yang berfulus ? memang suka. tapi pilihan ke dua.

Ramai pulak para isteri yang benci suami kedekut

betul2.. klu fa pun fa pentingkan sifat peribadi and agama dalam diri.. hal duit tue.. yes penting tapi xperlu la sampai lupa sal akhirat.. bersederhanakan lebih baik... bila bersederhana masalah pun xbanyak yang datang menyerang.. kepala pun xda la serabut kan3... kredit jugak pada lelaki yang kelakar... Fa memang suka lelaki yang kelakar cause Fa suka gelak hehe...

setiap orang ada citarasa sendiri so pikir2 kan la ^_^

Sunday, June 19, 2011

Bosan...

Asal malam je bosan ... malam kat kampus la.. klu kat umah best.. macam2 bleh buat.. cnie xda orang.. sume cuti.. Fa je yang terperuk kat kampus gi.. lagi teruk bila dah abis dah layan Family Outing dengan rasminya malam nie.. so dengan rasminya jugak Fa kembali bosan... Pe nak buat erk malam nie.. esok and esok esok nya?? Nak message?? orang lain pun ada life masing2 xkan nak kacau plak kan?? novel?? sume dah khatam berkilo kali dah.. layan blog?? tue memang dah jadi keja harian...

Emm.. sunyinya tetiba.. Rindu plak zaman dulu2.. zaman ada kawan2 yang sekepala macam jack.. naq.. cik tun .. muveen.. zaman sakat menyakat.. zaman escape kluar hostel gi beli makanan kat luar.. zaman study group ngan kawan2.. zaman control2 ayu ngan baju kurung 24 jam.. ahakz.. pendek kata rindu zaman sekolah ku!!!! tapi kan.. rasanya banyak dah berubah.. dulu nak tengok bercakap dengan boy pun nak xnak je sebab rasa diaorang nie macam makluk pelik dari planet len je.. mau nya idak.. 5 tahun bertapa di girls school smk sultanah bahiyah.. suci bersih dari segala gejala tidak sihat.. skali tercampak Fa ngan Jack kat matrik nun di kulim.. seriously agak jakun jugak la masa mula2 kat matrik dulu.. hahaha paling segar dalam otak nie adalah masa pemilihan jawatan untuk kelab yang kitaorang join..

Jack: xkan sume nak bagi laki pegang jawatan pengerusi kot.. pompuan xleh ke.. nie bisa menaikkan kemarahan jiwa nie...
Fa: Entah... kita kat skolah dulu leh je handle.. saja ar tue.. xadil tul..
Jack: kan best klu da U tuk gurls je kat Malaysia nie...
Fa:Betul2.. ku sokong ko... (sambil terhangguk2.. pastu gelak.. sweet and innocent sgt time tue )

Lawak bila kenang balik.. pendek kata masa mula2 menapak kat matrik dulu..siap kena cop 'sombong' gi ngan dak2 laki.. kan jack kan... cian kita kan.. nasib baik ku ada ko.. da gak kawan nak sakat makat.. gelak2.. janji enjoy!!! rindu ko jack... jauh ko merantau.. walau pa pe pun ku tetap doakan ko berjaya capai cita2 ko... seriously rindu ko jack... -_-

Ni la jadinya bila kebosanan melanda..sume citer lama dah ter'flash back balik mcm nie kn... sebak je rasa.. aishhh.. klu macm nie nak xnak esok kena cari citer korea baru la nampak nya.. klu tidak mau meletup den sebab bosan gnie hehe.... Untuk malam nie.. layan running man dulu with Jeasuk Oppa..^_^

Monday, June 13, 2011

Tersentuh hati kecilku...

Nak share something nie.. nak share benda yang menghantui fa sepanjang 2 minggu yang lepas.. emmm.. mcm suspend je bunyi hehe.. Dah dekat 2 minggu Fa follow satu blog nie... Fa terjumpa secara kebetulan blog nie masa tengah duk usha2 lagu nasyid kat youtube.. tetiba terjumpa video yang en blog nie buat.. khas untuk arwah isterinya... terpanggil hati nie tuk tahu kisah disebalik video tue.. and finally sampai skarang fa wajid buka blog nie tuk baca and baca lagi n3 dia... terus terpikat la ngan blog dia.. :) so klu korang nak tahu pe yang menarik sampai fa sukmo buka blog en nie.. men la jenguk kat blog en warna nostalgia nie... enjoy your reading ^_^

Sunday, June 12, 2011

Activity time weekend... ^_^

Weekend nie fa balik kampung... rindu kot ngan Mak & Abah tersayang serta Dinda tercinta... macam2 Fa buat balik kampung kali nie... sume nya activity bersama mak.. hehehe meh nak citer meh...

Jumaat :
-sampai je rumah Met je yang ada kat umah.. mak balik umah tok...so nampaknya activity malam nie adalah MENONTON TV bersama met.. hehe layannnnnn....

Sabtu :
- disebab kan bangun lambat arinie.. breakfast dah siap.. aishh.. buruk nya perangai.. tue la pas subuh je tido... tapikan time cuti nie la nak bangun lambat... nikmat o.. bangun lambat time cuti hehehe.. selepas melincin kan 2 pinggan mee goreng special yang mak masak, activiti kemas mengemas rumah bermula... cewah.. mcm kemas teruk je... padahal sapu sampah je hehe...
- petangnya pulak mak ajak g kenduri umah kawan mak.. best2... best sebab leh cuba selendang yang lama dah beli tapi xpakai2 g.. arinie je yang sempat Fa cuba... ^_^
- then g usha2 kain langsir ngan mak kat jitra... well sudah ada yang berkenan di hati kami berdua... malangnya mak xbawak cash lebih.. so next time datang lagi hehe...
- abis je shopping terus g umah taman mawar.. kemas ckit rumah tue...sebab mak lang nak balik..nanti leh dia duk rumah tue... rajin x Fa?? hehehe
- selepas kepenatan kami balik and terus zzzzZZZZzzz :)

Ahad:
- Pagi2 macam besa activity kemas mengemas and basuh baju bermula cuma pagi nie breakfast ngan Nestle Bliss je sebab mak awal2 g dah g sekolah.. xda orang nak wat breakfast.. Fa nak buat pun xberbaloi sebab tinggal Fa ngan my lil bro je dalam rumah..
selesai je sume kerja terbuka plak pintu hati nie nak try resipi yang lama dah upload tapi xsempat2 g nak try... nak tau pe?? meh cnie nak tunjuk...

Haaa.. nie la dia.. apam pocodot.. comel x?? ok la kan first trial.. hehehe nak comel lagi kena rajin2 la buat kan... boleh la buat bekal gi keja esok hehehe.... nie la activity terakhir tuk weekend kali nie... ^_^

Pas je solat Asar.. the lovely couple..abah & mak antar Fa balik USM.. sumenya gara2 road tax keta yang x renewdari 27 aribulan aritue... hehehe... nasib baik abah tengok kan road tax keta tue.. klu xsampai skrang la xperasan dah mati dah road tax keta tue hehehe... and now I'm here again.. at USM... sob3...

Thursday, June 9, 2011

Terlebih makan ^_^"

N3 kali nie Fa nak citer pengalaman semalam... Pengalaman terlebih makan... Semalam Fa gi rumah my friend nie.. konon nya nak buat surprise la semperna birthday dia.. lepas je buka puasa smlam..terus je kami ber 5 kluar mencari kek dekat parit buntar.. pusing punya pusing finally jumpa satu kedai kek nie,.. well kami pun masuk dengan penuh confident nya.. dengan harapan dapat la tengok and pilih kek2 yang cantik.. skali sume kek2 tue kosong.. kek tue just ada cream je kat atas.. hiasannya lansung xda... aishhh nie la kedai Melayu.. nak xnak je berniaga... emmm... xtahu nak kata pe... xkan nak tunggu dia hias kot kek tue.. dah la limited time nie... so nak xnak terpaksa la ubah plan.. dari nak beli kek kitaorang beli Pizza...

Sampai je kat rumah my friend nie dalam 9 lebih dah... masuk je dalam rumah.. wahhh.. dah macam tue kat pameran makanan.. macam2 ada... hehehe... skali kami yang terkono... rupanya dia dah prepare banyak makanan nak sambut kami... thankz Anna... ^_^

Cian family ana..punya la lama tunggu kami.. (sori la ye.. masalah teknikal menanda.. hehehe) Macam2 kitaorang hadap... mula2 makan nasi (2nd time coz time berbuka tadi Fa dah makan nasi) then pas makan nasi..makan bubur gandum..perghh memang terbaik dari ladang la...sedapppppp.... pastue pizza yang kitaorang beli tadi.. hehe sendiri beli sendiri makan..disebab kan nak spare ruang tuk makanan lain..Fa pun share 1 slide piza ngan Wawa.... pastu agar2... then ada bihun sup.. kfc... roti canai telur.. jajan... Alhamdulillah rezeki kami malam tue...

Sume yang disenaraikan diatas..sume Fa makan... terbaik x?? hehehe... lepas berborak panjang dengan family Anna.. kami pun balik.. and effect dari terlebih makan tue.. Sampai sekarang rasa loya and xsedap badan.. huhu.. so ingat la ye sume... bila makan tue beringat..jangan men bedai je makan.. xpasal2 jadi macam Fa.. hehehe...

Anyway.. thanks a lot to Anna and her family... next time kami datang lagi ^_^

Monday, June 6, 2011

Kelebihan Kawin Awal....

Lama rasanya x wak masuk N3... tup tup nah ko ambik n3 sal kawin.. hehehe... skarang kan musim cuti skolah.. bila nama ja cuti skolah kompom la ada kenduri kawin...termasuk la my cousin.. kawan2 pun dah ramai yang kawin... xpun tunang cuti nie.. aishhh.. jealous?? confirm la saya jeles.. bila la my turn nie erk.. hehehe berangan la... keja pun belum berangan nak kawin... tapi klu dah sampai masanya tue.. xkan sesekali tolak.. cewah.. haha junior skolah pun da yang dah bertunang... emm.. ok2 jom2 kita intai pe citer nya sal kawin awal nie ....

Minda: Kelebihan kahwin awal

“BILA nak berkahwin?”, “sampai bila mahu terus membujang?”, “bila lagi emak nak terima menantu?” dan pelbagai lagi persoalan serta sindiran yang kerap didengar lelaki mahupun wanita yang belum kahwin ketika usia agak lewat.

Selain itu, bujang terlajak, lelaki lanjut usia, anak dara tua atau andartu atau lebih nakal lagi andalusia iaitu singkatan bagi anak dara lanjut usia, antara gelaran yang diberikan.

Mungkin isu ini dianggap lapuk, namun gejala kahwin lewat usia dalam kalangan lelaki dan perempuan ketika ini bukan masalah individu, tetapi ia membabitkan masyarakat.

Tidak hairanlah Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dr Anjil Doshi Gandhi dalam satu program di Sarawak baru-baru ini menyifatkan trend berkahwin lewat terutama dalam kalangan wanita berpendidikan tinggi sebagai isu serius dan boleh membawa implikasi kepada institusi kekeluargaan.


Menurutnya, data terkini menunjukkan 30 peratus wanita antara usia 25 hingga 29 tahun belum mendirikan rumah tangga manakala 25 peratus bagi lelaki antara usia 30 hingga 34 tahun.


“Kami memberi perhatian serius trend kahwin lewat khususnya wanita yang memberi alasan tiada calon sesuai.

“Sementara lelaki pula menyatakan keadaan kewangan yang belum stabil antara faktor mereka yang berusia awal 30-an belum berkahwin,” katanya pada taklimat Dasar Keluarga Negara (DKN) di Kuching, baru-baru ini.

Pelbagai faktor atau persoalan melingkari isu ini sama ada membabitkan lelaki atau wanita itu sendiri.

Di pihak lelaki, pelbagai sebab diberikan sekali gus mempengaruhi diri seseorang itu untuk terus membujang atau lewat berkahwin iaitu terlalu sibuk dengan pekerjaan atau pelajaran, menganggap diri tidak bersedia dari segi mental atau fizikal, takut atau bimbang rumah tangga tidak bahagia dan meragui kemampuan seksual sendiri.

Selain itu, tiada nafsu terhadap wanita, melalui pengalaman pahit ketika bercinta, mahu bebas dan suka hidup sendiri, tidak mahu mengecewakan pasangan serta hantaran kahwin tinggi.

Di pihak perempuan pula, antara faktor berlaku keadaan itu seperti kesukaran mendapat pasangan sepadan atau terlalu memilih, mahu melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi, mahu membantu keluarga, berjawatan profesional atau mementingkan kerjaya dan masalah peribadi.

Merujuk Laporan Perangkaan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 2008 serta Kajian Penduduk dan Kekeluargaan 2004 yang dikeluarkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat pada 2009 mendapati peratusan lelaki bujang pada usia 25 hingga 49 tahun lebih tinggi iaitu 59.6 peratus berbanding wanita 40.4 peratus.

Manakala peratusan penduduk bujang berusia 40 hingga 49 tahun pula menunjukkan jumlah wanita lebih tinggi berbanding lelaki sekali gus menggambarkan wanita berusia sukar mendapat pasangan.

Data Bancian Penduduk dan Perumahan 2000 yang dikeluarkan Jabatan Statistik Negara bagi tempoh 1981 hingga 1990 menunjukkan peratusan lelaki dan wanita belum berkahwin adalah 43.2 peratus dan 60.2 peratus.

Peratusan itu meningkat bagi jangka masa 1990 hingga 2000 iaitu lelaki 48.1 peratus dan wanita 68.5 peratus.

LPPKN yang membuat bancian pada 2002 mendapati perangkaan lelaki dan wanita bujang adalah 3.1 juta dan 2.4 juta sementara pada 2004, peratusan lelaki bujang 59.6 peratus dan wanita bujang 40.4 peratus.

Walau apa pun pandangan mengenai isu kahwin lewat, ia perlu bersandarkan nilai agama dan budaya masyarakat negara ini.

Alasan tiada jodoh tidak boleh dijadikan sebab utama lewat berkahwin kerana sebagai umat Islam, perlu ada usaha untuk mencari pasangan hidup.

Penceramah bebas yang juga Pengetua Program Imam Muda, Datuk Hassan Mahmud Al Hafiz berkata, setiap manusia sudah ditetapkan jodoh dan kita perlu berusaha mencarinya.

Katanya, faktor kesibukan bekerja, sukar mencari pasangan atau berpendidikan tinggi tidak boleh dijadikan alasan.

“Dalam satu hadis ada menyebut, ibu bapa hendaklah mengahwinkan anak mereka apabila sudah layak mendirikan rumah tangga.

“Jadi, dalam hal ini setiap orang perlu berusaha mencari jodoh malah orang yang berkahwin awal boleh diibaratkan seperti menunaikan separuh daripada iman.

“Jika tidak menemui jodoh, pergi berjumpa orang alim seperti tok guru, imam atau ulama untuk meminta panduan dan nasihat,” katanya.

Menurutnya, seseorang itu tidak boleh menunggu atau mencari pasangan mereka di sekeliling saja kerana soal mencari jodoh tidak terhad kepada orang Melayu sebaliknya boleh mencari warga asing asalkan Islam.

Penceramah bebas, Profesor Madya Dr Maznah Daud dalam satu laporan akhbar berkata, mengutamakan hal lain sehingga mengetepikan perkahwinan sangat tidak digalakkan dalam Islam.

Katanya, Nabi Muhammad pernah bersabda: ‘Wahai pemuda, siapa di antara kamu yang mempunyai kemampuan, hendaklah berkahwin’.

“Itu menunjukkan perkahwinan amat ditekankan Islam malah ada ayat al-Quran meminta wali atau sesiapa yang bertanggungjawab terhadap seseorang wanita mengahwinkan jagaannya,” katanya.

Menurutnya, peranan wali tetap sama meskipun zaman sudah berubah dan mereka tidak boleh lepas tangan apabila anak sudah sesuai untuk mendirikan rumah tangga.

“Islam melihat perkahwinan sebagai keperluan dan ibadat. Ia penting untuk melahirkan generasi baru,” katanya.

Sementara itu, Pakar Motivasi, Profesor Izzudin Ali meminta wanita tidak perlu takut dengan kes yang berlaku di sekeliling mereka seperti perceraian, pergaduhan atau apa saja yang menyebabkan mereka bimbang untuk berkahwin.

Katanya, kaum adam dan hawa yang diciptakan Allah mempunyai sifat tertentu dan saling melengkapi antara satu sama lain.

“Laut mana yang tidak bergelora, namun ia boleh dihadapi jika ada persefahaman. Wanita tidak perlu takut berkahwin begitu juga lelaki kerana mereka saling memerlukan dan melengkapi,” katanya.

Menurutnya, tidak salah sama ada lelaki atau perempuan memberi perhatian kepada pendidikan dan pekerjaan, tetapi pada masa sama perlu memikirkan diri sendiri serta tuntutan agama.

Kenyataan Dr Anjil yang menyifatkan trend kahwin lewat dalam kalangan wanita berpendidikan tinggi ada kebenarannya.

Statistik pada 2009 menunjukkan wanita bujang berpendidikan tinggi lebih ramai iaitu 34.7 peratus berbanding lelaki, 25.7 peratus.

Lihat saja nisbah penuntut di institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang menyaksikan lebih ramai penuntut perempuan berbanding lelaki dan fenomena sama juga boleh dilihat di tempat kerja.

Peratusan wanita bujang melebihi lelaki dalam kumpulan pekerjaan berkemahiran tinggi seperti profesional dan penggubal undang-undang sebaliknya peratusan lelaki bujang lebih tinggi dalam kumpulan pekerjaan seperti pertanian, perikanan, pertukangan, tentera dan operator mesin serta loji.

Apabila mempunyai latar belakang pendidikan tinggi, ia menyukarkan seseorang wanita untuk menemui calon suami yang setaraf.

Dalam aspek kesihatan, berkahwin lewat mempunyai pelbagai risiko terutama kepada wanita contohnya apabila mengandung pada usia hampir 40 tahun terdedah kepada penyakit darah tinggi, kencing manis serta kelahiran tidak normal.

Selain itu, kadar kesuburan juga antara faktor yang dikaitkan dengan fenomena kahwin lewat ini. Dengan tahap pendidikan tinggi, berkahwin lewat menyumbang kepada kelewatan jangka masa untuk memperoleh zuriat sekali gus menyebabkan penurunan kadar kesuburan.

Kajian LPPKN menunjukkan kadar kesuburan di negara ini menurun daripada 3.4 peratus pada 1994 kepada 2.8 peratus pada 2004.

Jika angka itu terus menurun, krisis kesuburan boleh berlaku sedangkan negara kini menuju negara maju menjelang 2020.

Bagi lelaki pula, ada laporan menyatakan lelaki yang menunggu sehingga usia pertengahan 30-an untuk memulakan keluarga berkemungkinan menyebabkan keguguran kandungan pasangan mereka.

Selain itu, peluang untuk isteri hamil turut menurun seiring peningkatan usia lelaki berkenaan.

owh..g2 citer nya.. ok lah.. sesama la renung kan ye...
p/s: ambik kat mymetro nie.. ^_^

Wednesday, June 1, 2011

Rasa Marah???

aRInienya mood agak swing ckit... pepagi..bangun2 je dah rasa bengang kat orang tue... so... b4 ada sesapa yang terkorban ngan angin marah Fa.. bek kita cari solutionnya dulu ye... godek punya godek dalam tenet... jumpa la tips nie... InsyaAllah berkesan... meh sama2 kita tgk meh....

Di antara langkah yang perlu kita hadapi untuk menghilangkan marah ialah :
a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s. w. t akan segala tindak-tanduk
kita. Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab kita.
b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang hina.
c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita
daripada sifat marah.
d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada
permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.
e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang marah. Ianya
lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan
yang marah.
f) Apabila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas
Syaitanirrajim ) kerana marah itu datangnya daripada syaitan.
g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu kerana wudhu dapat menenangkan
api kemarahan yang sedang membara.
h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah
tidur. Kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada
tidur
i) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah.
Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang.
Satu cara lagi, apabila datangnya marah, sedangkan anda berdiri, maka duduklah,sekiranya duduk, maka bersandarlah, InsyaAllah kemarahan akan mulai reda.
Dengan cara demikian, seperti ulasan saudara fansuri, keegoan akan berkurangan.Tetapi apa yang berlaku, apabila naik marah, yang bersandar akan mula menetapkan duduknya dan seterusnya berdiri, maka kemarahan sudah tidak dapat dikawal.

*Fa ambik kat blog nie ce click kat sini.. ^_^