Monday, May 23, 2011

Kuasa Alam...

Before start my work..buka la MyMetro jap.. tengok2..jenguk2 hal negara ckit ... berita yang mengemparkan negara la jugak skarang nie.. citer sal tanah runtuh kat hulu langat... yang sedihnya ramai anak2 yang xberdosa terkorban... ada jugak yang kehilangan anggota badan.. paling sedih bila tengok orang yang kita sayang tertimbus depan mata.. seriously sedih bila membacanya....

Nie nak share berita yang Fa baca tadi... sedihnya...


KUALA LUMPUR: “Saya tarik tangan adik ketika kami lari menyelamatkan diri, tapi kaki adik tersangkut pada besi khemah dan dia jatuh. Saya tarik lagi tangannya tapi runtuhan batu mula menuju ke arah kami dan menimpa kepala adik.

“Saya mahu mengorek tanah mencari adik, namun orang ramai menghalang. Saya terus menangis kerana hanya mampu melihat adik tertimbus di depan mata.”

Demikian luahan Mohd Awie Abdul Latif, 11, menceritakan detik kematian adiknya, Mohd Riezman, 9, dalam tragedi tanah runtuh yang meragut 16 nyawa dan mencederakan sembilan penghuni Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat dekat sini, kelmarin.

Mohd Awie yang ditemui di luar Bilik Mayat Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini, semalam berkata, sebelum kejadian pada jam 2.30 petang itu dia, Mohd Riezman dan kebanyakan penghuni lain berada di dalam khemah untuk melakukan persiapan bagi majlis serahan bantuan oleh seorang pegawai Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas).


“Ketika itu, Riezman berada dekat dengan saya. Kemudian, ada orang menjerit supaya menyelamatkan diri kerana ada tanah runtuh lalu kami semua segera lari. Saya sungguh terkilan kerana tak sempat menyelamatkan adik,” katanya.

Pagi tadi pun masa on the way datang kerja ada juga dengar news nie dalam radio... salah satu sebab jadi incident nie katanya adalah cara diaorg potong slope kat bukit tue salah... well when we deal with nature.... who will know what will happen wright??? Engineering field full with assumption... so mistake or failure will follow behind... that the true... yang peliknya kan .. bila tanah runtuh or failure building mesti blame kat engineer... tapi bila building tue cantik and tersergam indah... xda plak sape puji engineer.. architect will get that credit.. people who learn and knows engineering world will know how difficult and adventure our job... to fulfill architect and customer willing...then to save the budget as owner asking... but still our priority is public safety... banyak kan... tue just small part of thing we need to do... ( hehehe... bukan marah cuma terkilan je sebab xramai yang paham kerja engineer.. well xleh nak marah diaorg kan sebab diaorg xtahu the trues... but better silent when we don't have something good to say...wright???) .. ok la.. nak mula kerja nie... see u soon.. ^_^

No comments: