Tuesday, April 26, 2011

Zaman Dulu2... Zaman Skrang2...

Teringat kata2 mak dulu...

"Anak2 mak kena jadi orang yang berjaya... pandai2 sebab pi skolah.. balik skolah.. nek keta.. mak antar (ye la mak Fa cikgu.. sama skolah plak tue ngan anak2 dia.. :) ) mak dulu jalan kaki ja pi skolah...xpun nek basikal buruk... blajar pun guna lampu minyak tanah...duit blanja pun xda masa pi skolah... boleh gak berjaya... boleh bagi anak2 mak nie makan... anak2 mak klu x berjaya jugak malu la dengan mak" kata mak sambil senyum.. terkebil2 kami 4 beradik.. pastue...

Abang pun jawab dengan bendulnya..

"Mak bagi la basikal buruk tue kat abang... boleh abang jadi pandai gak.."

Mau pecah gelak Mak dengan kata2 abang tue... budak kecik mana paham maksud kiasan mak.. hahaha....

Beza sungguh zaman dulu dengan zaman skarang.... korang perasan x... zaman dulu duit amat2 bernilai... zaman skarang jumpa 5 sen pun wat xtau ja... klu xda 5 sen xcukup tau 100 ringgit...
Orang dulu2 sangat2 menghormati orang tua tapi orang skarang dengan mak sendiri pun cakap lebih kurang ja... teringat satu peristiwa live depan mata kat satu super market nie...

Budak nie teman si emak dia kot g beli barang.. Fa ada la kat blakang diaorang masa tengah bayar.. pas diaorang bayar.. Fa ngan mak pun take over counter bayar.. masa si emak nie nak ambik barang2 yang telah dibayar.. budak tue selamber je blah... xpegang satu beg plastic pun.. aduh... pastue siap muncung je tengok si emak nie lambat2 angkat semua barang2 tue... kesiannya... nak jugak Fa tolong tapi takut nanti budak tue menjerit plak dalam super market tue kat Fa... sebab tengok muka budak tue memang masam semasam2 nya hohoho... Maybe makcik tue bukan mak dia... tapi walau sesapa pun makcik tue.. orang yang tue kita kena hormati... betul x???

moral of the story: hormati la orang yang lebih tue dari kita... especially out parent because without them... we cannot stand where we are now...

p/s : Adeh.. rindu plak kat mak Fa... lama dah xbalik jenguk mak... sabar sat noh Fa..lagi brapa arie ja g... pasnie duk umah dah la...

No comments: