Thursday, April 28, 2011

Kata Orang????


N3 for today.....

Macam suspen je kan tajuk N3 tooo... well.. kali nie nak wat soklan tanda tanya ckit... emmm... pe perasaan korang bila orang cakap sal diri korang... sal family korang... sal hidup korang... korang rasa apa yang diaorang cakap sal korang tue dah cukup benar or tepat x fakta diaorang.... Ye la... bak kata my friend.. 'without wind..tree cannot swing' hahaha...

Kadang2 apa yang dikatakan orang boleh bagi semangat tuk kita go on and become more stronger then we have thought... tue makna nya apa yang dia cakap tue ada benarnya.. sebab tue kita nak berubahkan... bagus2... xsalah kan klu nak berubah ke arah yang lebih baik...

tapi... kadang2 ada benda yang orang cakap sal kita... lansung terbabas...and out of syllabus.. ada yang xbenar pun... and yang lebih teruk.. apa yang di cakap tue buat kita down and putus asa... hohoho... tambah2 bila hal tue melibatkan family kita... remember... when comes about family.. everything become sensitive issue... if it is a good news.. yeah.. everybody can accept it but when it is about something worst... some one will be hurt...( x baikkan buat seseorang tue menangis sebab kata2 kita) xleh salahkan dia jugakkan.. sebab dia xtahu hal yang sebenar... tapi klu xtahu kan lebih baik tanya... klu malu nak tanya kan lebih baik diam... klu rasa nak tegur jugak kan lebih baik selidik dulu.. dah dapat bukti yang kukuh then klu betul dia salah... wajib kita tegur.. kan..kan..kan...

Dunia makin moden.. fikiran juga harus up to date ... up to date kearah kebaikan ye... Semua orang ada hak untuk bersuara... x salah bersuara.. cuma sensitiviti kita kena jaga... takut2 apa yang kita kata tue akan return back kat kita balik.. x ke malu... hehehe... so hati2 la dalam setiap patah yang kita cakap... silent is better when you have nothing good to say...



p/s: nie untuk pesanan kat diri Fa juga.. nak muhasabah diri ckit.. renung2kan :)

No comments: