Thursday, April 28, 2011

Dah Kluar Group Erk???

Tadi walking2 jap kat umah2 blogger2 yang len... tetiba terserempak ngan satu N3 nie... laaa.. dah kluar erk group En Ben wat tue..maaf la.. blog En Ben susah ckit nak masuk kat cnie.. sukmo kena block je..xtau nape.. pa pe pun Fa dalam group 6 no 70...nak tengok sape lagi kawan2 Fa dalam group 6??? meh kita usha2 ckit....

. http://heziqamushadadlee.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html








9. http://belogsyiela.blogspot.com/2011/04/segmen-ben-ashaari-gegar-lagi.html










18. http://mamafami.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html










28. http://www.mummycute.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi/










38. http://basiliskkeichou.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html










48. http://kerabatkenshiro.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html










58. http://berkatalahdia.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html










68. http://imbobome.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html










78. http://chicmomentia.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html










88. http://ch0ch01ic.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html













100. http://familyhakimi.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-gegar-lagi.html

nak walking2 jap... nak say hai kat kawan2 baru Fa.. :)

Kata Orang????


N3 for today.....

Macam suspen je kan tajuk N3 tooo... well.. kali nie nak wat soklan tanda tanya ckit... emmm... pe perasaan korang bila orang cakap sal diri korang... sal family korang... sal hidup korang... korang rasa apa yang diaorang cakap sal korang tue dah cukup benar or tepat x fakta diaorang.... Ye la... bak kata my friend.. 'without wind..tree cannot swing' hahaha...

Kadang2 apa yang dikatakan orang boleh bagi semangat tuk kita go on and become more stronger then we have thought... tue makna nya apa yang dia cakap tue ada benarnya.. sebab tue kita nak berubahkan... bagus2... xsalah kan klu nak berubah ke arah yang lebih baik...

tapi... kadang2 ada benda yang orang cakap sal kita... lansung terbabas...and out of syllabus.. ada yang xbenar pun... and yang lebih teruk.. apa yang di cakap tue buat kita down and putus asa... hohoho... tambah2 bila hal tue melibatkan family kita... remember... when comes about family.. everything become sensitive issue... if it is a good news.. yeah.. everybody can accept it but when it is about something worst... some one will be hurt...( x baikkan buat seseorang tue menangis sebab kata2 kita) xleh salahkan dia jugakkan.. sebab dia xtahu hal yang sebenar... tapi klu xtahu kan lebih baik tanya... klu malu nak tanya kan lebih baik diam... klu rasa nak tegur jugak kan lebih baik selidik dulu.. dah dapat bukti yang kukuh then klu betul dia salah... wajib kita tegur.. kan..kan..kan...

Dunia makin moden.. fikiran juga harus up to date ... up to date kearah kebaikan ye... Semua orang ada hak untuk bersuara... x salah bersuara.. cuma sensitiviti kita kena jaga... takut2 apa yang kita kata tue akan return back kat kita balik.. x ke malu... hehehe... so hati2 la dalam setiap patah yang kita cakap... silent is better when you have nothing good to say...



p/s: nie untuk pesanan kat diri Fa juga.. nak muhasabah diri ckit.. renung2kan :)

Tuesday, April 26, 2011

Zaman Dulu2... Zaman Skrang2...

Teringat kata2 mak dulu...

"Anak2 mak kena jadi orang yang berjaya... pandai2 sebab pi skolah.. balik skolah.. nek keta.. mak antar (ye la mak Fa cikgu.. sama skolah plak tue ngan anak2 dia.. :) ) mak dulu jalan kaki ja pi skolah...xpun nek basikal buruk... blajar pun guna lampu minyak tanah...duit blanja pun xda masa pi skolah... boleh gak berjaya... boleh bagi anak2 mak nie makan... anak2 mak klu x berjaya jugak malu la dengan mak" kata mak sambil senyum.. terkebil2 kami 4 beradik.. pastue...

Abang pun jawab dengan bendulnya..

"Mak bagi la basikal buruk tue kat abang... boleh abang jadi pandai gak.."

Mau pecah gelak Mak dengan kata2 abang tue... budak kecik mana paham maksud kiasan mak.. hahaha....

Beza sungguh zaman dulu dengan zaman skarang.... korang perasan x... zaman dulu duit amat2 bernilai... zaman skarang jumpa 5 sen pun wat xtau ja... klu xda 5 sen xcukup tau 100 ringgit...
Orang dulu2 sangat2 menghormati orang tua tapi orang skarang dengan mak sendiri pun cakap lebih kurang ja... teringat satu peristiwa live depan mata kat satu super market nie...

Budak nie teman si emak dia kot g beli barang.. Fa ada la kat blakang diaorang masa tengah bayar.. pas diaorang bayar.. Fa ngan mak pun take over counter bayar.. masa si emak nie nak ambik barang2 yang telah dibayar.. budak tue selamber je blah... xpegang satu beg plastic pun.. aduh... pastue siap muncung je tengok si emak nie lambat2 angkat semua barang2 tue... kesiannya... nak jugak Fa tolong tapi takut nanti budak tue menjerit plak dalam super market tue kat Fa... sebab tengok muka budak tue memang masam semasam2 nya hohoho... Maybe makcik tue bukan mak dia... tapi walau sesapa pun makcik tue.. orang yang tue kita kena hormati... betul x???

moral of the story: hormati la orang yang lebih tue dari kita... especially out parent because without them... we cannot stand where we are now...

p/s : Adeh.. rindu plak kat mak Fa... lama dah xbalik jenguk mak... sabar sat noh Fa..lagi brapa arie ja g... pasnie duk umah dah la...

Monday, April 25, 2011

Alhamdulillah... everything goes well...

setelah sehari menghilang.. now im back!!!!! hehehe Alhamdulillah... everything goes well... dapat ilmu baru.... :) banyak belajar melalui kesulitan nie... betul la pengalaman mematangkan kita... betul jugak setiap dugaan tue ada hikmahnya... pilihan ditangan kita nak sedar atau wat2 pejam mata... Kagum dengan KebesaranNya kerna setiap yang berlaku adalah kehendakNya....

Syukur Fa dipilih untuk terima ujian nie sebab banyak yang Fa belajar dari nya... :)

Skarang nie duk kalut nak cari kerja plak.. nak tambah income poket.. sukmo kluar je... xda masuk2 pun hehehe... nak mintak kat mak abah?? malu la sebab dah slalu mintak hahaha....
sape2 ada keja kosong??? ( kalau boleh nak kerja yang duk mengajar2.. cewah deman plak.. al-maklum la anak cikgu..ahakz )

sesungguhnya Fa happy arinie sebab boleh tulis N3 balik... disebabkan appy.. Fa nak nyanyi sebuah lagu... hehehe xda la... nak pe ye... emmmm.... nak citer sal my birthday yang tertangguh kerana bahana Mr **P....

My birthday kali nie as usual... mesti sambut dlm dewan exam ... tue perkara wajib hahaha... tapi Alhamdulillah soklan exam xda la susah sangat... kira boleh jawab la and xtinggal kosong... :)
Malamnya plak.. my friend wat kenduri ckit.. as sambut birthday dia and also me... rasa yang berkumpul malam tue.. sume dak2 gurls civil berhimpit dalam bilik yang kecik n comel tue... termasuk la Izah.. rumate my friend tue..( cian Izah xdapat study malam tue.. hehe sori ye)..
best dapat kumpul ramai2... ilang sume tension walaupun ada kawan2 yang still ada paper keesokkannya hehehe... tapi bila lagikan nak kumpul ramai2 macm tue...malam tue ada kek besar tau... 7 lapis..nah ambik ko... serius cantik... kagum ngan adik my friend nie coz pandai wat and decorate kek... jeles sebenarnya... coz Fa minat bab2 tue... xpe2 ada masa nanti Fa g terjah umah dia blajar k... nak tengok gambar kek tue??? meh cnie nak tunjuk..



Taaaada....



Tinggi and cantikkan

sebenarnya adik my friend nie memang pandai wat kek... 7 lapis kek nie.. xcaya??? meh nak buktikan.....


seee.....




Haaa.. nak dah cakap... nice kan kek nie... berminat??? Fa pun xtahu dia jual kat mana tapi rasa2 nie boleh kot order kat facebook dia... Nama dia Hanim .. klu berminat ce try contact guna facebook dia... hehehe click kat cnie... Hanim ke nak Fa order kan ke.. leh je.. just tinggal kat box comment ye... :)

After project isi mengisi perut ngan makanan... thanks wat Fa happy giler time birthday... great memory for the last moment... really appreciate it... :)


p/s : Dalam range masa gawat tue...Fa juga blajar sal sensitivity semasa menulis blog...blajar untuk berfikir sebelum menulis... blajar untuk jadi lebih matang dalam berfikir... saya budak baru belajar... klu salah tolong tunjukkan... :) maaf pada sesapa yang terasa dengan apa yang Fa tulis... Fa minta maaf but I'm will try to be more sensitive with what i am writing in future... xda niat nak guris hati sesiapa.. Fa cuma ikhlas menulis apa yang terlintas di highway otak Fa ... :) tapi jangan jemu2 erk baca blog nie ye.. xsempurna tapi cuba yang terbaik.. :)