Monday, December 30, 2019

Finally! Alhamdulillah....

Salam and hai!


Alhamdulillah... finally I just passed my VIVA section successfully with minor correction. My phd journey almost come to the end. One of my ambition is almost achieve and now looking forward for a new world which is WORK! hahaha wish me luck and pray for me!!

Teringat masa sekolah dulu, teacher tanya

Teacher: Apa cita cita kamu?
Me: Saintis cikgu!
Teacher: Ok baik (sambil senyum.. aku yakin teacher aminkan dalam hatinya)

Dirumah... mak cakap

Mak: Kakak suka lukis rumah ya? InshaAllah besaq nanti anak mak nie jadi jurutera nie....

And now, I already have certificate as engineer and almost there to have title Dr by research also in engineering...

YES! Penting sangat doa dari mak dan guru kita...
Kata kata mereka 22 tahun dulu, keberkatan yang akhirnya menjadi doa yang sangat mustajab untuk aku...

so dear adik adik...
respect our teacher and parents sehabis baik
mintak doa dan restu dari mereka
jaga azimat keramat ini sebaik mungkin ok....

Jika kita ingat kita bijak dan mampu berjaya tanpa doa mereka,
lupakan saja niat nak berjaya tue...
Bijak tak menjamin awak berjaya pada masa depan
Rajin, Usaha, doa dan tawakal adalah kunci utama untuk berjaya

Bijak tapi malas = nothing

Kurang bijak tapi rajin = akan jadi bijak dan inshaAllah berjaya, sebab siapa berusaha dia pasti berjaya

Rajin tanpa doa = sia sia, sebab segala yang kita ada adalah aturanNya Yang Maha Esa.. tiada satu pun yang terjadi tanpa izin dan pengetahuanNya... Doa tanpa hijab itu milik Ibu, redha ibu maka redha lah Allah untuk kita... begitu juga guru, redha dia atas semua ilmu dia buat kita, maka inshaAllah, semua nya akan dipermudahkan olehNya...

nampak tak
pesan saya...
jaga keramat ini
jaga hubungan ini...
jagalah mereka selagi mereka bernafas...
sebab doa mereka azimat yang tak ada tukar ganti...

Yes saya berani kata dilahirkan bijak bukan jaminan akan berjaya dimasa depan tapi rajin, usaha, doa dan tawakal itu kunci yang sebenar.
Yes, saya budak biasa yang suatu masa dl lambat dalam segala hal,
Membaca, mengira dan bercakap...
saya hanya boleh mula membaca masa darjah dua
UPSR result ala kadar...
ke SBP atau MRSM masa tue jauh sekali...
tapi saya jadikan itu sebagai pembakar semangat untuk jadi lebih baik
satu persatu tangga saya redah tanpa toleh kebelakang lagi...
keramat itu saya pegang dan jaga seeratnya...

mak kata

"kakak rajin... tak reti penat... selalu kejar apa yang kakak nak... sebab tue kakak dapat apa yang kakak impikan..."

saya tak impikan tinggi...
cuma inginkan mak abah bahagia dan bangga dengan anaknya ini...
anak yang suatu masa dulu hanya anak comot biasa yang serba serbi kekurangan dan dipandang sebelah mata oleh orang sekitar...
itu saja...

Majlis yang paling saya suka dan sebak bila hadiri adalah majlis convocation...
Pada hari itu,
awak akan lihat disetiap wajah mak dan ayah yang hadir dalam dewan convocation pasti akan ada senyuman bangga dengan anak anak mereka...tambah tambah bila nama anak terpampang di screen layar dan disebut saat naik ke pentas mengambil sijil...
pasti ada takungan air mata di kelopak mata mereka...
bangga... bahagia...
selama 24 tahun lebih membesarkan anak, hari itu umpama piala kejayaan buat mereka dalam mendidik anak anak...
Bagi saya majlis convocation bukan semata mata untuk graduan tapi selayaknya untuk ibubapa, keluarga dan orang yang sentiasa ada dengan mereka saat susah dan senang sehingga mereka berjaya....

Siapa kita tanpa mereka...
betul tak? ;)

wassalam...



Tuesday, July 17, 2018

Just wanna put little foot print here

Salam...

Hai...
yes I'm still breathing here..
As usual,
busy as always...
yeah...

since dah singgah, nah effa belanja gambar 1st day in Egypt with my family...

enjoy the photo ok ;)












Wednesday, September 27, 2017

Gunung Agung, Bali

Salam

just got a bad news about Bali,
gunung Agong is expected to be erupted in short time...
Allahu...
and less then 3 weeks I'm gonna go there T_T

Totally blurr and worries
All preparation has been done

Flight Ticket = DONE
Hotel booked with full payment = DONE!

Hihihi nothing I can do except pray for a good things come ^_^
believe that every thing happen comes with thousand good reason

since dah cerita sal gunung agong nie,
fa ada la buat research sikit sal kisah nya

Gunung Agong pernah meletus 4 kali sebelum ini iaitu pada 1808, 1821, 1843 dan 1963
letusan yang berlaku adalah bersifat eksplosif, yang disertai dengan lontaran batuan pijar, lava, dan hujan abu.

ini antara gambar yang fa dapat dari en google:




hope everything gonna be well
Aminnn...


Friday, September 22, 2017

I'm back!!

Salam

long time not being here...
seriously I miss this space...
and time not on my side
tons of work not allowed me to put my word here ~sight

but now I'm here
yeayyy

just finish presenting one of my paper on last month conference
gain new experience, new feedback and new friend! ^_^

Currently I'm working so hard on my thesis
Trying to finish all  by this year then graduate next year!
Hopefully ~~~ pray for me ya ^_^

my life is still fun and in bless alhamdulillah
I just finish writing chapter 12 in one of online book which will be publish in one of well known journal inshaAllah..
later I will update ok ;)
About this chapter, I was invited by a group of academic researcher, since my study is related with it
So this is my first time
why not right..
just write and experience it!

ok la
inshaAllah this blog will be a life again
but now I need to continue my work...

see u again love ~~~ wassalam :)

Thursday, May 4, 2017

PART 2 BERJAYA TIOMAN RESORT


Hari kedua

selepas packing and light breakfast, kami terus continue perjalanan ke Jetty Tanjung Gemuk
ambik masa dua jam jugak dari kuantan ke sana
kebetulan pagi tue di Jetty memang ramai orang nak ke Pulau Tioman
mungkin sebab bersambung cuti minggu tue hingga Isnin
kannn ^_^

tapi kami bertuah sebab feri Berjaya Tioman Resort berasingan dengan ferry yang lain
so tak adalah sesak sangat dan ferry terus bawak ke jetty resort

lega~~~

cuaca panas dik non oiii
kalau kena dua tiga kali transit mau membara dalaman tau hihihi




yeayy dah sampai!!

untuk ke lobby agak jauh kalau nak berjalan kaki dari jetty dengan bag besar bagai
so pihak resort sangat perihatin,
diaorang sediakan shutter bus untuk ambik customer dari jetty ke lobi

service? tip top okey! ^_^

urusan check in agak lama sebab masa tue semua pengunjung sampai serentak kan satu ferry hhihi
dahaga + panas = mungkin pihak resort kena jadi lebih perihatin untuk sediakan minuman pada yang baru sampai ;)

untuk trip kali nie saya ambik deluxe beach front 
biliknya betul betul mengadap pantai dan sangat luas
in short sangat selesa




heaven takkk

heaven tauuu hihihi
tenang je hati tengok ^_^

waitttt

haritue 21/04
my birthday!

siang agak sedih awak
husband buat do know jerrr

sob sob sob 
sedih tauuuu

petang tue semua tido kepenatan 
so aktiviti petang adalah..... TIDOOOR

Sedar je semua dah dinner time

dinner termasuk dalam pakej yang kitaorang ambik
Menu untuk malam tue sangat banyakkk

temanya: BBQ

tak sempat nak snap gambar sebab sibuk memilih makanan
dah settle ambik makanan
duduk kat meja
sekali nak suap
tetiba ada suara kat sebelah duk nyanyi lagu birthday!
ada dua orang staff Resort datang sebelah saya dengan kek birthday

haha terkejut tauuu

bukan saya je terkejut mak abah semua terkejut
husband nya suprise memng menjadi!

(ingat orang tue tak sayang kiter dahhh hihihi)






ok my birthday day complete!!

Thank You sayang ^_^







Wednesday, May 3, 2017

PART 1 BERJAYA TIOMAN RESORT

Salam semua

lama tak update disini
petang nie terasa rajin pulak nak menaip hihihi
stress dengan kerja research yang berlambak
kita berehat seketika ya dengan menaip hhihi

Semperna 21 April hari tue (My birthday!)
saya dan husband plan nak short trip
rehat kan diri dan refresh energy

so our selected destination is Pulau Tioman
settle booking pakej direct ke Berjaya Tioman resort, 20/4/2017 kitaorang bertolak ke pahang.
yang join trip nie adalah Mak Abah mertua saya jugak
weeeee... meriah!




with my loveeee 

sepanjang perjalanan diaorang la penghibur hihihi

kitaorang stay di Indra Mahkota Homestay semalam sebelum bergerak keesokannya ke Jetty Tanjung Gemuk ^_^


nantikan Part 2 ya ^_^

Wednesday, June 1, 2016

Love unconditionally

Salam...

7pm
Have text coming from my love

"Sayang.. B demam, badan panas"

And at that time I'm still in campus... Pailing of works make me stuck in PG room even do the day have turning into the dark..

"Tunggu sat, sayang on da way balik dah"

When I'm arrived..
Cool fever is already on his forehead and he laying on the bed...
No medician,
He waiting me to feed him..
As usual, his common excuse is

"B tak jumpa ubat tue, sayang letak kat mana"

Actually, medician box never change, it still there from the first day we moving here...
im just smiling when he said that...
but at the same time im feel so guilty...

I wake him up..
Asking him to drink 100 plus and take some panadol..
His body temperature still high..
I let him rest and sleep after that...

I see his face...
Suddenly, its cross my mind..
There is a reason why I have to face that pain before...
it is because Allah wanna grant me with this valuable gift...
Someone who can take care of me and guide me till Jannah...

Thanks Allah...
Thanks Allah because having him in my life...

We learn from experience...
We become mature from the past..
No regrate at all...
Because Allah know what is the best for us..
Just believe, think positive, be strong, tawakal and redha... Ok ;)

Foot note : otak dah tepu dengan chemistry, math and theory... I miss my lab -_-"

Wednesday, February 3, 2016

Bukan Senang Nak Senang

Salam dini hari

3.05 am - 03.02.2016


Baru je selesai review a few northern landfill in malaysia untuk dimasukan dalam my next paper. It is not easy ok sob sob sob. Need to extract and classify data into different group. Sambil sambil tue study and mantap kan foundamental. Berpinau jugak la mata dan otak nie berkerja dari pukul 10 am until 3.00 am... itu lah orang kata, bukan senang nak senang kan... ^_^

Tak dinafikan cabaran research kali nie lebih malah berkali ganda lebih hebat dari yang lepas... but I'm happy with what I do now.. not easy but more interesting and challenging... ^_^

Ok la, mata pun dah berat and esok pastinya list kerja berderet untuk disambut...
Doakan untuk saya ya... Good nite all ^_^






Wednesday, November 11, 2015

Feminine wash JSD pujaan ladies ^_^



Selalu juga saya dapat soalan macam ni...

"Nape mahal eh fw jsd nie.."

Jawapan saya selalunya...

"Sebab dia terbaik inshaAllah... Cuba la dulu...kita ikhtiar... InshaAllah fw jsd boleh bantu"
"Nak murah meh jadi agen/member jsd... Boleh dapat less 20% berbaloi "

Then mereka mula membeli... 
Sebulan kemudian.. 
Inbox masuk lagi dr mereka...

"Kak... Nak order fw... Fw sy dah habis.... Walaupun mahal tapi berbaloi.. Serasi.. Masalah sy dh makin kurang"

Dalam hati... Alhamdulillah (tersenyum gembira)... 
Semoga JSD terus memberi manfaat pada kita semua 

:: whataap 0126772104 - farra
:: fb :https://www.facebook.com/effa.farhana.549

PUNCA FARAJ BERBAU



Punca faraj berbau busuk.

Ramai yang tidak sedar lendir yang macam hingus ni duduk dalam faraj.
Kerana apa?

Lebih dasyat ianya tidak menunjukkan sedikit pon tanda2 bermasalah melainkan sudah kronik.

Bagi saya lendir dalam faraj hendaklah dibersihkan setiap hari pagi petang siang malam untuk memastikan dalaman faraj bersih.

Akibat tidak membuat pembersihan setiap hari akan mengundang perkara yang tidak baik dari segi keselesaan, kesihatan, hubungan intim seterusnya menjebak kepada masalah rumahtangga.
Ini memang kepakaran dan kepandaian yg ada pada saya.
Berkongsi kebaikan menjaga dalaman faraj sehat.
Bagi saya muka cantik tak membawa ke syurga.
Poet cantik hari2 suami singgah ke syurga.
Cuba bayangkan... kalau gigi tak pernah dicuci atau di berus.
Boleh imagine tak orang tak gosok gigi seminggu bau mulut macam mana?
Part bawah tu pon mcm tu kalau dalamannya yg berlendir tu tak dicuci lagi2 lepas jimak, lepas nifas, lepas haid.
Mcm mana tu bau nya..
Keperapan berbulan2, pemerapan bertahun2.
Kalau tak gosok gigi boleh

jadi bengkak gusi.
Kalau tak cuci dalam poet tu jadi apa agaknya dalam dinding faraj tu?
Jom check diri.

-Pengasas JSD DS Hanni Borhan-

inshaAllah JSD ada penyelesaiannya
whaap saya 0126772104 (free consultation)