Wednesday, September 27, 2017

Gunung Agung, Bali

Salam

just got a bad news about Bali,
gunung Agong is expected to be erupted in short time...
Allahu...
and less then 3 weeks I'm gonna go there T_T

Totally blurr and worries
All preparation has been done

Flight Ticket = DONE
Hotel booked with full payment = DONE!

Hihihi nothing I can do except pray for a good things come ^_^
believe that every thing happen comes with thousand good reason

since dah cerita sal gunung agong nie,
fa ada la buat research sikit sal kisah nya

Gunung Agong pernah meletus 4 kali sebelum ini iaitu pada 1808, 1821, 1843 dan 1963
letusan yang berlaku adalah bersifat eksplosif, yang disertai dengan lontaran batuan pijar, lava, dan hujan abu.

ini antara gambar yang fa dapat dari en google:




hope everything gonna be well
Aminnn...


Friday, September 22, 2017

I'm back!!

Salam

long time not being here...
seriously I miss this space...
and time not on my side
tons of work not allowed me to put my word here ~sight

but now I'm here
yeayyy

just finish presenting one of my paper on last month conference
gain new experience, new feedback and new friend! ^_^

Currently I'm working so hard on my thesis
Trying to finish all my work by this year then graduate next year!
Hopefully ~~~ pray for me ya ^_^

my life is still fun and in bless alhamdulillah
I just finish writing chapter 12 in one of research book which will be publish in one of known journal inshaAllah..
later I will update ok ;)
About this chapter, I was invited by a group of academic researcher, since my study is related to the book about
So this is my first time I'm writing an academic book
so...
why not..
just writing and explore a new thing right?
get new experience kannn

ok la
inshaAllah this blog will be a life again
but now I need to continue my work...
kata nak abis this year right haha

see u again love ~~~ wassalam :)

Thursday, May 4, 2017

PART 2 BERJAYA TIOMAN RESORT


Hari kedua

selepas packing and light breakfast, kami terus continue perjalanan ke Jetty Tanjung Gemuk
ambik masa dua jam jugak dari kuantan ke sana
kebetulan pagi tue di Jetty memang ramai orang nak ke Pulau Tioman
mungkin sebab bersambung cuti minggu tue hingga Isnin
kannn ^_^

tapi kami bertuah sebab feri Berjaya Tioman Resort berasingan dengan ferry yang lain
so tak adalah sesak sangat dan ferry terus bawak ke jetty resort

lega~~~

cuaca panas dik non oiii
kalau kena dua tiga kali transit mau membara dalaman tau hihihi




yeayy dah sampai!!

untuk ke lobby agak jauh kalau nak berjalan kaki dari jetty dengan bag besar bagai
so pihak resort sangat perihatin,
diaorang sediakan shutter bus untuk ambik customer dari jetty ke lobi

service? tip top okey! ^_^

urusan check in agak lama sebab masa tue semua pengunjung sampai serentak kan satu ferry hhihi
dahaga + panas = mungkin pihak resort kena jadi lebih perihatin untuk sediakan minuman pada yang baru sampai ;)

untuk trip kali nie saya ambik deluxe beach front 
biliknya betul betul mengadap pantai dan sangat luas
in short sangat selesa




heaven takkk

heaven tauuu hihihi
tenang je hati tengok ^_^

waitttt

haritue 21/04
my birthday!

siang agak sedih awak
husband buat do know jerrr

sob sob sob 
sedih tauuuu

petang tue semua tido kepenatan 
so aktiviti petang adalah..... TIDOOOR

Sedar je semua dah dinner time

dinner termasuk dalam pakej yang kitaorang ambik
Menu untuk malam tue sangat banyakkk

temanya: BBQ

tak sempat nak snap gambar sebab sibuk memilih makanan
dah settle ambik makanan
duduk kat meja
sekali nak suap
tetiba ada suara kat sebelah duk nyanyi lagu birthday!
ada dua orang staff Resort datang sebelah saya dengan kek birthday

haha terkejut tauuu

bukan saya je terkejut mak abah semua terkejut
husband nya suprise memng menjadi!

(ingat orang tue tak sayang kiter dahhh hihihi)






ok my birthday day complete!!

Thank You sayang ^_^







Wednesday, May 3, 2017

PART 1 BERJAYA TIOMAN RESORT

Salam semua

lama tak update disini
petang nie terasa rajin pulak nak menaip hihihi
stress dengan kerja research yang berlambak
kita berehat seketika ya dengan menaip hhihi

Semperna 21 April hari tue (My birthday!)
saya dan husband plan nak short trip
rehat kan diri dan refresh energy

so our selected destination is Pulau Tioman
settle booking pakej direct ke Berjaya Tioman resort, 20/4/2017 kitaorang bertolak ke pahang.
yang join trip nie adalah Mak Abah mertua saya jugak
weeeee... meriah!




with my loveeee 

sepanjang perjalanan diaorang la penghibur hihihi

kitaorang stay di Indra Mahkota Homestay semalam sebelum bergerak keesokannya ke Jetty Tanjung Gemuk ^_^


nantikan Part 2 ya ^_^

Wednesday, June 1, 2016

Love unconditionally

Salam...

7pm
Have text coming from my love

"Sayang.. B demam, badan panas"

And at that time I'm still in campus... Pailing of works make me stuck in PG room even do the day have turning into the dark..

"Tunggu sat, sayang on da way balik dah"

When I'm arrived..
Cool fever is already on his forehead and he laying on the bed...
No medician,
He waiting me to feed him..
As usual, his common excuse is

"B tak jumpa ubat tue, sayang letak kat mana"

Actually, medician box never change, it still there from the first day we moving here...
im just smiling when he said that...
but at the same time im feel so guilty...

I wake him up..
Asking him to drink 100 plus and take some panadol..
His body temperature still high..
I let him rest and sleep after that...

I see his face...
Suddenly, its cross my mind..
There is a reason why I have to face that pain before...
it is because Allah wanna grant me with this valuable gift...
Someone who can take care of me and guide me till Jannah...

Thanks Allah...
Thanks Allah because having him in my life...

We learn from experience...
We become mature from the past..
No regrate at all...
Because Allah know what is the best for us..
Just believe, think positive, be strong, tawakal and redha... Ok ;)

Foot note : otak dah tepu dengan chemistry, math and theory... I miss my lab -_-"

Wednesday, February 3, 2016

Bukan Senang Nak Senang

Salam dini hari

3.05 am - 03.02.2016


Baru je selesai review a few northern landfill in malaysia untuk dimasukan dalam my next paper. It is not easy ok sob sob sob. Need to extract and classify data into different group. Sambil sambil tue study and mantap kan foundamental. Berpinau jugak la mata dan otak nie berkerja dari pukul 10 am until 3.00 am... itu lah orang kata, bukan senang nak senang kan... ^_^

Tak dinafikan cabaran research kali nie lebih malah berkali ganda lebih hebat dari yang lepas... but I'm happy with what I do now.. not easy but more interesting and challenging... ^_^

Ok la, mata pun dah berat and esok pastinya list kerja berderet untuk disambut...
Doakan untuk saya ya... Good nite all ^_^






Wednesday, November 11, 2015

Feminine wash JSD pujaan ladies ^_^



Selalu juga saya dapat soalan macam ni...

"Nape mahal eh fw jsd nie.."

Jawapan saya selalunya...

"Sebab dia terbaik inshaAllah... Cuba la dulu...kita ikhtiar... InshaAllah fw jsd boleh bantu"
"Nak murah meh jadi agen/member jsd... Boleh dapat less 20% berbaloi "

Then mereka mula membeli... 
Sebulan kemudian.. 
Inbox masuk lagi dr mereka...

"Kak... Nak order fw... Fw sy dah habis.... Walaupun mahal tapi berbaloi.. Serasi.. Masalah sy dh makin kurang"

Dalam hati... Alhamdulillah (tersenyum gembira)... 
Semoga JSD terus memberi manfaat pada kita semua 

:: whataap 0126772104 - farra
:: fb :https://www.facebook.com/effa.farhana.549

PUNCA FARAJ BERBAU



Punca faraj berbau busuk.

Ramai yang tidak sedar lendir yang macam hingus ni duduk dalam faraj.
Kerana apa?

Lebih dasyat ianya tidak menunjukkan sedikit pon tanda2 bermasalah melainkan sudah kronik.

Bagi saya lendir dalam faraj hendaklah dibersihkan setiap hari pagi petang siang malam untuk memastikan dalaman faraj bersih.

Akibat tidak membuat pembersihan setiap hari akan mengundang perkara yang tidak baik dari segi keselesaan, kesihatan, hubungan intim seterusnya menjebak kepada masalah rumahtangga.
Ini memang kepakaran dan kepandaian yg ada pada saya.
Berkongsi kebaikan menjaga dalaman faraj sehat.
Bagi saya muka cantik tak membawa ke syurga.
Poet cantik hari2 suami singgah ke syurga.
Cuba bayangkan... kalau gigi tak pernah dicuci atau di berus.
Boleh imagine tak orang tak gosok gigi seminggu bau mulut macam mana?
Part bawah tu pon mcm tu kalau dalamannya yg berlendir tu tak dicuci lagi2 lepas jimak, lepas nifas, lepas haid.
Mcm mana tu bau nya..
Keperapan berbulan2, pemerapan bertahun2.
Kalau tak gosok gigi boleh

jadi bengkak gusi.
Kalau tak cuci dalam poet tu jadi apa agaknya dalam dinding faraj tu?
Jom check diri.

-Pengasas JSD DS Hanni Borhan-

inshaAllah JSD ada penyelesaiannya
whaap saya 0126772104 (free consultation)

Tuesday, November 10, 2015

PERIOD YANG TIDAK TERATUR ~ladies take note ya ^_^




Period sllu x dtg..
Period berpanjangan..
Msti ramai yg x tahu faktor yg menyebabkan haid tidak teratur
Cbe bce info di bwh ni

FAKTOR HAID TIDAK TERATUR
==========================
Kitaran haid yang tidak menentu adalah antara tanda masalah kesuburan. Ia mungkin berkaitan dengan masalah ovulasi yang sepatutnya berlaku pada setiap kitaran haid. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan masalah ini berlaku:

1. Gangguan Hormon
Ovari menghasilkan terlalu banyak telur namun sayangnya telur berkenaan tidak sampai tahap matang bagi membolehkannya melalui proses persenyawaan. Di dalam diri setiap wanita terdapat dua jenis hormon yang dikenali sebagai luteunizing hormone (LH) dan follicular stimulating hormone (FSH). Kedua-dua hormon ini dihasilkan oleh kelenjar pituitari bagi menghasilkan telur. Dalam hal ini, FSH merangsang ovari untuk menghasilkan telur manakala LH pula ditugaskan untuk mematangkan telur.
Apabila ketidakseimbangan hormon berlaku, ratio FSH dan LH tidak betul. Hal ini menyebabkan tahap LH tidak cukup untuk menampung bilangan telur yang banyak.

2. Genetik
Masalah ini turut dikaitkan dengan ketidakseimbangan gula di dalam badan. Ini bererti wanita berkenaan menghadapi masalah penghadaman gula. Biasanya golongan ini berisiko untuk menghidap kencing manis. Oleh yang demikian, sejarah ahli keluarga dapat dijadikan rujukan untuk mengenal pasti masalah haid yang tidak normal. Setelah itu, ia disahkan melalui ujian darah, imbasan ultrasound, laparoskopi dan sebagainya.

3. Mengandung Tanpa Sedar
Ada juga kes wanita yang mengandung tetapi tidak menyedarinya. Mereka sebenarnya mengandung tetapi pada masa yang sama keluar darah, yang disangka haid. Namun, hakikatnya darah yang keluar itu bukan haid tetapi lendir yang berwarna coklat seolah-olah darah haid.

4. Hormon Prolaktin Tinggi
Peningkatan paras hormon prolaktin yang terlalu tinggi menyebabkan haid tidak datang atau datang sekali-sekala. Wanita yang mengalami keadaan sedemikian sering kurang subur. Walaupun seseorang wanita itu belum mempunyai anak atau tidak menyusukan anaknya, masalah ini tetap boleh berlaku. Biarpun belum ada anak ataupun tidak lagi menyusukan anak, kelenjar pituari tetap merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu. Keadaan inilah yang mengganggu kitaran haid.

5. Ubat-ubatan
Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh mengganggu kitaran haid. Pengambilan ubat berkenaan boleh menyebabkan penghasilan hormon prolaktin yang tinggi. Ubat yang dimaksudkan ialah daripada jenis antipsychotic (biasanya digunakan bagi merawat pesakit skizofrenia) atau ubat yang diambil untuk tempoh jangka masa panjang.

6. Daging Berlebihan
Masalah ini dikenali sebagai polyp. Ia adalah daging berlebihan yang keluar daripada lapisan mukus. Ia boleh tumbuh dari dalam faraj, rahim, pangkal rahim atau mana-mana bahagian pun sehingga menyebabkan pendarahan apabila berlaku geselan antara daging dengan bahagian berkenaan. Atas sebab inilah pendarahan tidak menentu berlaku.

7. Masalah Pangkal Rahim
Pangkal rahim yang kecil atau tertutup (stenosis) boleh menyebabkan masalah ini berlaku. Darah haid yang sepatutnya keluar tidak boleh berlaku disebabkan masalah pangkal rahim wanita berkenaan terlalu ketat ataupun tersumbat. Walaupun begitu, ia amat jarang sekali berlaku.

8. Pendarahan Selepas Persetubuhan
Ini adalah satu tanda bahaya kerana ia mungkin menandakan penyakit kanser pangkal rahim khususnya jika berlaku kepada wanita dalam lingkungan umur 30-an yang telah berkahwin dan mempunyai anak. Pendarahan selepas persetubuhan juga mungkin disebabkan oleh penyakit lain yang bukan kanser seperti luka pada pangkal rahim (cervical erosion), ketumbuhan bukan kanser ataupun jangkitan kuman.

9. Kanser
Kanser di bahagian rahim atau pangkal rahim turut sama menjadi antara penyebab haid tidak menentu.
Xkn nk biarkn je..
Jom rawat masalah anda ni dgn Jamu Susuk Dara
For more info juz pm or wassap 012 6772104

Tuesday, September 22, 2015

Semester Three already!!!

Salam

pejam celik pejam celik dah semenster tiga dah fa kat sini, OMG time fly too fast!! baru lepas jumpa prof, alhamdulillah prof puas hati dengan my progress, my research frame work alhamdulillah... semakin hari semakin bersepah meja ku... semakin xnampak ruang dan luang... acece... bajet busy la gitueee kikiki...


in sha Allah dah mula start focus habis habisan dengan my research... 
in sha Allah, will finish my lab as plan... 
in sha Allah will start writing next year...
may Allah ease everything...
Amin..

*semangat!!! ^_^

Target for this sem (sem 3)
- finish/complete lab work 
- 4 paper journal/conference